RSS Feed

Uniqlo

0

June 26, 2014 by Ville Raivio

Uniqlo on Japanin ihmevaatettaja. Vuonna 1949 perustettu miesten pukimo jatkoi vuosikymmenet tasaista, hidasta, varmaa laajentumista Japanissa, kunnes 80-luvulla yhtiö repäisi. Vuosikymmenen puolivälissä se laajensi tarjontansa naisten vaatteisiin ja muutti nimensä muotoon Unique Clothing Warehouse, jonka typistymä on yksinkertaisesti Uniqlo. 1990-luvun puolella myymälöitä oli päälle sata Japanissa, joka kärsi pahasta lamasta. Tällöin Uniqlon halvat, itse suunnitellut, valmistetut ja myydyt vaatteet saivat suuren suosion. Vasta 2000-luvulla varovainen yhtiö suuntasi ulkomaille ja tänä päivänä vaatettaa laatumateriaaleja sekä halpoja hintoja arvostavat maailman ympäri.

Uniqlon nimi on osittain totta, sillä vertikaalisen integraation periaatteella yhtiö suunnittelee, valmistaa ja myy kaikki vaatteensa omissa myymälöissä tai verkkokaupoissa. Suunnittelut ovat uniikkeja, mutta tuotantoerät valtaisia. H&M:n sekä Zaran kaltaisista vaatejäteistä Uniqlo erottuu materiaaleilla: missä edelliset suosivat halpoja, Japanin ihme valitsee useimmiten niin sanotun premium-luokan kankaan. Tästä parhaana esimerkkinä toimii yhtiön valkoinen T-paita, joka muiden valmistamana olisi hintavan Supima-puuvillan vuoksi noin 20 euron hintainen. Uniqlo pyytää omastaan hieman yli 10 euroa, sillä firma ostaa kerralla suunnattomia materiaalieriä suoraan tuottajilta ja saa hyvän hinnan. Valmistus on Kiinan tai Vietnamin kaltaisissa huokean työvoiman maissa. Myös moni muu strategia johtaa voittokulkuun, mutta lukijan kannalta oleellisinta on Japanin ihmeen kankaat sekä hinnoittelu.

Olin kovin skeptinen, kun alun perin kuulin Uniqlosta. Tämän vuoden alusta valmistajan Brittein-verkkokauppa laajensi toimitusalueensa myös Suomeen, joten kokeilin kepillä jäätä perusvaatteiden muodossa. Mielestäni valmistaja tarjoaa parhaan löytämäni hinta-laatusuhteen perusvaatteissa, joiden materiaali on laadukkaampaa: merinovillaiset neuleet ja Supima-puuvillaiset alusvaatteet ovat esimerkillisiä. Monissa muissa Uniqlon vaatteissa on sekoitekankaita huokeamman hinnan vuoksi, tai näkyviä ja ikäviä logoja. Pellava on hintavaa jopa Dressmannissa, mutta Uniqlo tarjoaa täyspellavaisia vaatteita jokamiehen kukkarolle. Yhtiö ei ole vielä saapunut Suomeen, joten Uniqloa mielivän tulee matkata ulkomaille tai ostaa sovittamatta verkkokaupsta. Tarkoin valikoimalla voi kuitenkin odottaa saavansa paljon vastinetta. Uniqlo on erilainen.

Valitettavasti Uniqlolla on samat ongelmat kuin muilla valtavilla halpaketjuilla: työläisiä kohdellaan kuin karjaa, jos ulkopuolinen tarkastaja ei vahdi. Asiasta lisää toisaalla: https://waronwant.org/media/reality-behind-uniqlos-corporate-social-responsibility-promises.

http://www.uniqlo.com/uk/#!men


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari