RSS Feed

Valstarino-takin anatomia

0

May 27, 2019 by Ville Raivio

Valstarino on italialaisen Valstarin valmistama lyhyt päällystakki, joka on siviiliversio maineikkaasta A-1 -mallin lentäjätakista. Yhtiö perustettiin Milanossa vuonna 1911, jolloin se oli Italian ensimmäinen sadetakkeihin erikoistunut tehdas. Vuonna 1935 syntyi valmistajan oma tulkinta Ensimmäisen maailmansodan hävittäjille suunnitellusta mallista. Niin kuin alkuperäisessä, myös Valstarinossa on pelkkiä nappeja, sillä A-1:n aikakauden 1920-luvulla vetoketjua ei ollut vielä olemassa. Samoin takissa on alkuperäisen neulottu pystykaulus sekä resorit hihansuissa sekä vyötäröllä. Näin takki joustaa paremmin, tuuli ei pääse sisään, ja käyttö tuntuu mukavammalta.

Valstarinossa on lyhyt helma, hyvin kevyt rakenne sekä paikkataskut, joissa on läpät napeilla ja palkeen lailla joustava rakenne keskellä. Nämä yksityiskohdat ovat pysyneet tuotannossa lähemmäs sata vuotta. Kokonaisuus on hyvin siisti päällystakki, joka sopii myös suorien housujen pariksi, vaikka takki ei lyhyen helman vuoksi suojaa hyvin sateelta tai peitä irtotakin helmaa. Kevyt rakenne on helppo ja takki on siten helppo pakata minne vain.

Keikarin tarkasteluun Valstarino saapui CoC:n valikoimasta. Malli on erittäin kevyt, helposti pakkautuva ja huoleton. Se on myös leikkaukseltaan hyvin kapea ja oma koko on tehtaan mitoituksessa todennäköisesti ainakin yhden koon tavallista suurempi. Resorit joustavat, mutta tuntuvat myös vahvoilta. Vettähylkivässä päälliskankaassa on puuvillaa 64% ja loput polyamidia, joten se rapisee. Riippuu kuuntelijasta, onko ääni häiritsevä, mutta helteillä kangas tuskin on ilmavimmasta päästä.

Samoin riippuu katselijasta, häiritsevätkö Valstarinon logolla kaiverretut napit – joka tapauksessa vetoketju ei vieläkään ole osa mallia, joten pukeminen ja riisuminen on aina hitaampaa. Toisaalta ketjun väliin ei jää mitään, eivätkä napit hajoa ajan kanssa. Paikkataskut ovat noin nyrkin kokoiset, joten niihin ei paljoa mahdu. Samoin on laita povitaskujen. Ulkopuolella olevissa taskuissa on hyvin kätevä sivuttainen viilto, joten niihin saa kädet tuulelta suojaan.

Takin takana ei ole halkiota, joten alimmat napit on syytä pitää auki, jos haluaa istua mukavasti takki kiinni. Jostain syystä vuorikankaassa on kahta väriä ja hihojen vuorissa vielä kolmas. Leikkaus on hyvin hoikka joka suunnasta ja lyhyen helman vuoksi takkia on paras käyttää vain korkeavyötäröisten housujen parina. Muuten pylly jää koomisesti paljaaksi. Suurin harmi omaan runkooni on takin matala kädentie, jonka vuoksi käsiä ei voi kohottaa tai kurotella juurikaan ennen kuin kainalon alta puristaa. Riippuu käyttäjästä, osuuko omalle kohdalle sama vaiva.

Kokonaisuutena Valstarino on erittäin siisti pusakka, enkä lainkaan ihmettele, miksi suuressa maailmassa klassisen tyylin harrastelijat suosivat sitä myös suorien housujen kanssa. Monipuolisuudessa melko lähellä pääsee Harrington-mallinen pusakka, mutta se ei näytä yhtä edustavalta. Siispä italialainen tyylittely näyttää jälleen kerran kyntensä. Omaan silmääni CoC:n puolella vetoaa enemmän Private White V.C.:n versio, jossa on suuremmat taskut. Toinen vaihtoehto lentäjäntakista on sotaisampi Canada Goosen näkemys.


Sauso-käsineet

0

April 29, 2019 by Ville Raivio

Sauso on useimman suomalaisen tuntema käsineiden valmistaja, joka perustettiin vuonna 1929. Tuolloin Svante Sauso ryhtyi valmistamaan käsineitä Järvenpäässä niillä opeilla, jotka hän kävi Saksasta ammentamassa. Vuonna 1958 Sauso osti nahkatehtaan Heinolasta ja siirsi tuotannon samoihin tiloihin. Tänä päivänä yritys on Sauson suvun hoidossa kolmannessa polvessa. Vuonna 1989 Sauson tuotanto siirrettiin Pécsiin, Unkariin, jossa on säilynyt useita käsineisiin erikoistuneita tehtaita. Suomessa useimmat käsineentekijät olivat tuolloin eläkeikäisiä, koulutusta ei ollut saatavilla, ja uusia käsityön jatkajia oli vaikea löytää. Suunnittelu, myynti, markkinointi, omistus ja johto toimivat yhä Suomessa.

Oikealla 10 vuotta vanhat hirvennahkakäsineet, vasemmalla uusi pari

Käsineiden valmistuksessa käytetään pöytäleikkausta, joka on samantapainen keino kuin reunoskenkien päällisnahkan leikkaaminen: vuota tarkistetaan, naarmut ja nirhaumat sivuutetaan, väljyys lasketaan mukaan, kehikko levitetään vuodan päälle, ja palat leikataan valmiissa muodossa. Sen jälkeen kappaleet ommellaan yhteen vuorin kera. Jokaiseen käsinemalliin ja jokaiselle koolle laaditaan kaavat. Ne siirretään tietokoneelta pahvikaavoiksi ja yhdelle käsineelle tulee näin kymmeniä pahvikaavoja, joiden mukaan nahat leikataan.

Käsineissään Sauso käyttää lihateollisuuden sivutuotteiksi jääviä vuotia. Karvalampaista (engl. hairsheep) saatava nappanahka on yleisin materiaali, jonka lisäksi käytössä on peuraa, suomalaista hirveä, lammasta, suomalaista poroa sekä pehmeimpänä pekari-villisian nahka, jossa on CITES-suojelu. Tarhattuja eläimiä ei käytetä. Nahkat parkitaan Euroopassa ja niiden valmistuksessa käytetään vain REACH-sertifikaatin saaneita kemikaaleja.

Vuorimateriaaleista yleisin on lampaanvilla, jonka lisäksi Sauso käyttää ohutta silkkiä, lampaan kelsiturkkia, kashmirvillaa ja näiden sekoituksia. Pahvimerkit, valmistajan lätkät ja muut työtarpeet hankitaan tehtaan lähiseudulta Unkarissa. Sausolla on huoltopalvelu, jonka kautta yrityksen valmistamiin käsineisiin voi saada korjausompelua tai vuorin vaihdon. Naisten mallisto on värikkäämpi kuin miesten. Myös lapsosille on pienen pieniä malleja, motoristeille ajokäsineitä, älykännyihin addiktoituneille kosketusnäyttömalleja. Jos omaa paria ei löydä valmiina, sen voi teettää omilla mitoilla.

Sauson uusimpia siirtoja oli oman myymälän perustaminen Eerikinkadulle, Helsinkiin, Hotelli Tornin taakse vuonna 2017. Sen lisäksi valikoimaan on tullut pitkäsormisille miehille ja naisille oma leikkaus, joissa on lisäpituutta sormenpäissä. Lyhytsormisille naisille on omansa. Viimeisin mullistus on oma verkkokauppa, joka palvelee koko Suomea ja muuta maailmaa.

www.sauso.com


John Lobb -jalkineen anatomia

0

April 26, 2019 by Ville Raivio

Alkuperäinen John Lobbin kenkäverstas perustettiin alun perin vuonna 1849. Se saavutti korkean laadun ansiosta maailmanmaineen ja on kengittänyt iso- tai hienokenkäisiä päälle vuosisadan. Tuosta maineesta siivun halusi toinen tunnettu tekijä, ranskalainen Hermés, joka osti Lobbin Pariisissa toimineen sivuliikkeen vuonna 1976. Tämän omistuksen perusteella Hermés kehitti valmiskenkien malliston ja maksoi Lobbin perheelle oikeudesta käyttää heidän nimeään. Näin syntyi John Lobb vuonna 1982 täysin erillisenä kokonaisuutena, jonka ainoa yhteys yhä toimivaan verstaaseen on sama nimi. Melkein kaikista muista olen jossakin vaiheessa kirjoittanut, joten nyt oli sopiva hetki katsoa, millaista popoa yksi Englannin kalleimmista valmiskenkätehtaista tarjoaa. Esimerkkiparina toimii Lobbin William II, joka on hyvin tunnettu solkikenkämalli, ja se on peräisin Care of Carlin valikoimasta. Mukana saapuvat kenkäpussit karheasta puuvillasta.

William II eroaa useimmista solkikengistä materiaaliltaan. Se on Lobbin kehittämää Misty Calf -nahkaa, joka on sileästä, hienosta vasikasta värjätty muistuttamaan ikääntynyttä ja patinoitunutta nahkaa. Väritys on kiinnostava sekoitus erilaisia ruskean sävyjä. Parin nahkan nimi on Dark Brown ja sen lesti on 9795. Kaksinkertaisen nahkapohjan vuoksi pari ei ole erityisen kevyt, mutta reunos on myös leikattu niin kapeaksi, ettei pari näytä kolholtakaan niin kuin vaikkapa Tricker’sin mallit. Reunos kulkee 360-asteisesti parin ympäri, mutta on koron ympärillä erityisen siro. Pohjassa on perussiisti piilosauma, jonka alla Goodyear-ommel kulkee. Täysnahkainen korko on värjätty vaaleanruskeaksi niin kuin pohjakin. Surullisesti Lobb on poistanut käytöstä hauskan JL-korkokumin, joka oli tehtaalla käytössä aiemmin 2000-luvulla.

William II:ssa on pyöreä kärki, joka ei ole pullea muttei erityisen muotoiltukaan. Kantakupin muotoilu on mukavan pyöreä ja se työntyy ulospäin hienosti. Solkikengän soljet vaikuttavat olevan terästä, eikä niissä ole mainittavaa muotoilua. Valmistajan mukaan ne on viimeistelty jalometalli palladiumilla. Parin nahka ansaitsee erityiset kehut, sillä se on hyvin sileää, hienosyistä, hehkuvaa ja siistiä. Vuorinahka on sileää ja pehmeää kellertävänruskeassa sävyssä. Kantakupin tuki on hyvin vahva. Ompeleet ovat siistit ja suorat. Lestin muotoilu on ulkoisesti sopivan kaarevaa, mutta jalassa ei näytä erityiseltä. Suurin yllätys tulee, kun paria sovitan. Lesti 9795 on 42-koossa kovin kapea ja matala siroon jalkaani, jolle yleensä näin ei käy. Silti kantakuppi on kovin kookas ja jalka nousee ylös joka askeleella. Solkikengässä ei ole helposti kiristettäviä nauhoja, joten istuvuuden pitäisi olla passeli kerralla. Lesti siis sopii parhaiten pienijalkaiselle, jolla on kuitenkin iso kantapää. En osaa sanoa, onko tällaisia hobitteja olemassa.

Kokonaisuutena Lobbin jalkine on kelvollisesti valmistettu pari, jonka nahka on erinomaista. Silti lestistä uupuu näyttävä muotoilu, joka löytyy samassa brittiläisessä hintaryhmässä painivalta Gaziano&Girlingilta sekä Edward Greenilta. Myöskään erityisiä yksityiskohtia tai pikkutarkkaa viimeistelyä en löydä. Lobb on siis laadukas ja enimmäkseen tylsä jalkine, joka sopii laadukasta popoa etsivälle miehelle, joka ei kuitenkaan halua herättää huomiota asullaan. Jos tarkemmin CoC:n valikoimaa selaa, mielestäni Green tarjoaa samalla summalla enemmän. Solkikengissä aina luotettava Crockett&Jones taas tarjoaa samanhenkisen mallin kuin Lobb, mutta puolet huokeammin.

johnlobb.com


Atte Musakka -paidat

0

February 27, 2019 by Ville Raivio

Atte Musakka on uusi suomalainen miesten vaatettaja, joka avasi verkkokauppansa tämän vuoden alussa. AM on erikoistunut kestävästi valmistettuihin kauluspaitoihin, koska markkinoilla on jo riittävästi riistävää ja röyhkeää vaatetta. Tämän vuoksi valmistus on EU-maa Virossa ja paitojen kankaat tulevat maineikkaasta Söktaşin kutomosta. Tämän harvemmin mainitun turkkilaisen tehtaan kankaita käyttävät myös nimekkäät mittapaitojen valmistajat. Laadun puolesta häpeän sijaa ei ole. Virolainen tehdas puolestaan on sama, jota ruotsalaiset suuren rahan paitavalmistajat Eton ja Stenströms käyttävät. AM syntyi tavanomaisen toimistotyöläisen halusta tarjota enemmän paitaa vähemmällä hinnalla. Tämä onnistui karsimalla sivukuluja. Lopputuloksena on siististi valmistettu kauluspaita, jossa on erinomainen kangas.

Tällä hetkellä valikoimassa on vain yksi malli kahdessa värissä. Paidassa on hitusen levitetty, lyhyt kaulus ja tavanomaiset pyöristetyt nappikalvosimet, jotka voi kiinnittää löysemmin tai tyköistuvammin kahteen nappiin. Lisäksi kalvosimessa on napinläpi molemmin puolin, joten napit poistamalla hihan voi muuttaa pysyvästi. Sen jälkeen sen voikin sulkea vain kalvosinnapeilla. Mitoitus on hoikka, sillä valmispaidoissa leikkaus vain täytyy päättää ennen valmistusta, ja selkäpuolella on kavennukset. Siispä tukeva mies ei omaansa löydä tällä hetkellä, mutta tulevaisuudessa on suunnitteilla myös muita mitoituksia. Kauluksessa ja kalvosimissa on keskivahva liimatuenta, mutta kovikkeita ei voi poistaa kauluksen sisältä. Napit ovat helmiäistä ja litteät, joten ne eivät pönkötä neuleen alta, ja paidan saumat ovat siistiä katemallia. Nappilistaa ei ole miehustassa. Atte Musakka veloittaa paidoistaan 70 euroa, eikä ylimääräisiä postikuluja tule.

Kun kysyn omistajalta, miksi Keikarin lukijan tulisi valita juuri hänen paitansa, Atte vastaa: “Jos lukija arvostaa kauluspaitaa, jossa on mukava olla, niin silloin paitani on oiva vaihtoehto. Myöskin jos tykkää ostovalinnoillaan tukea suomalaisia pienyrittäjiä, niin silloin kannattaa valita Atte Musakan paita. Pääpaino omissa paidoissani on mukavuus ja kohtuullinen hinta. Myöskin eettisyys ja ekologisuus ovat tärkeitä arvoja itselleni, kun mietin missä paidat valmistetaan. Nämä ovat asioita, joihin kiinnitän huomiota jokaista paitaa suunnitellessani, ja joilla haluan erottautua muista kilpailijoista.”

www.attemusakka.fi


ShopAlike.fi

0

February 19, 2019 by Ville Raivio

ShopAlike on elokuussa 2012 perustettu verkkokauppaportaali, joka yhdistää asiakkaan huomattavan valikoiman kanssa. Valikoiman puolesta Keikarin lukijoita kiinnostavia verkkokauppoja ovat esimerkiksi AsosPeter HahnT.M. LewinHatshoppingYoox ja Zalando, mutta klassiseen erikoistuneita verkkokauppoja voisi olla sivustolla lisää. Yhden kaupan sijasta ShopAlikessa näkyy kymmenien verkkokauppojen valikoima, jota pääsee tutkimaan kattavien hakutoimintojen avulla. Kokeiltuani sivustoa pidän sitä helppokäyttöisenä ja aikaasäästävänä, sillä yhden verkkokaupan sijaan nähtävillä on yhdellä kertaa monta. Sivusto on osa vuonna 2009 perustettua Visual Meta GmbH:ia, joka tarjoaa vastaavan palvelun jo 16 eri maassa. Suomalaisen version takana on nelihenkinen tiimi, jossa työskentelee maajohtaja, laatuspesialisti, verkkomarkkinoija sekä harjoittelija.

ShopAliken tavoitteena on koota parhaat Suomeen toimittavat muodin, sisustuksen ja vapaa-ajan tuotteiden verkkokaupat Suomen helppokäyttöisimmälle sivustolle. Valikoimaa piisaa, joten se täyttää tavoitteensa yhdistää asiakas kauppoihin. Edustetut verkkokaupat on valittu luotettavuuden ja laadun perusteella Suomeen toimittavien kauppojen joukosta. Kun kysyn, miksi Keikarin lukijan tulisi käydä ShopAliken sivuilla, vastaa maajohtaja Maaria Juva de Narváez seuraavasti: “ShopAlike on Suomen ensimmäinen muodin, sisustuksen ja lifestyletuotteiden ostossivusto, jolla on näin monipuoliset tuoteryhmät ja hakusuodattimet. Ostaminen netistä on helpointa, kun useiden kauppojen tuotteet voi nähdä ja suodattaa makunsa mukaan helposti kerralla (esimerkiksi värin, hinnan ja koon mukaan).”

http://www.shopalike.fi/
Copyright © 2013 Ville Raivio

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari