RSS Feed

Sandqvist-repun anatomia

0

September 17, 2018 by Ville Raivio

Sandqvist-yhtiön perustivat Johan Sandqvist ja Sebastian Westin vuonna 2004. Firma suunnittelee laukkuja sekä asusteita urbaaniin tarpeeseen, ja sen muotokieli on pelkistetty. Sandqvist käyttää kasviparkittua, aniliinivärjättyä nahkaa täysnahkaisissa ja hintavammissa malleissaan. Muissa malleissa yhtiö suosii kromiparkittua pintanahkaa, joka on parkittu toiseen kertaan kasviaineilla. Osassa malleista nahka on pinnoitettua, ja joissakin malleissa käytetty mokka on vuohennahkaa. Suurin osa laukkujen materiaalista on luomutuotettua, intialaista kanvaasipuuvillaa, jossa on palttinakudos. Kankaat ovat pesemättömiä, joten Sandqvistin laukkujen värit haalistuvat ajan saatossa.

Vahvin Sadqvistin kanvaasi on 510-grammaista, kolmikierteistä, merseroitua, kahdesti värjättyä lankaa, ja käytössä kalliimmissa malleissa. Suurin osa on 340-grammaista luomupuuvillaa, jonka langasta kolmasosa on kierrätettyä polyesteria. Nämä ohuemmat kankaat myös pinnoitetaan asetaatilla vahvistukseksi. Satunnaisesti Sandvist käyttää myös vahattua puuvillaa tai Cordura-kangasta laukuissaan. Yhtiöllä on korjauspalvelu Tukholman-myymälässään, ja siellä myydään myös kierrätettyjä laukkuja. Laukut valmistetaan Intiassa ja Vietnamissa, jossa tehtaiden työoloja valvoo itsenäinen Fair Wear -järjestö. Kiinnostuin alun perin valmistajasta, sillä sen reppuja näkee pääkaupunkiseudun katukuvassa usein.

Tällä kerralla Keikarin tarkastelussa on Sandqvistin reppumalli Hege, joka saapui Mukama-verkkokaupan näytteenä. Sen nahka on pinnoitettua ja kanvaasi paksuinta, jota valmistaja käyttää. Mallin muotoilu on hyvin pelkistetty, sillä siinä on vain läppä repun suun yllä, eikä mitään erottuvaa tai silmiinpistävää. Vaikka mallissa ei ole pieniä taskuja ulkopuolella, siinä on nokkelasti piilotettu sivutasku oikean sivusauman sisällä. Kuten toivoa sopii, repun pohjan sisällä tuntuu vahvike. Sen ansiosta kangas ei veny muodottomaksi tai rikki, vaikka kuormaa olisi enemmän. Repun suulla on nepparit, joiden avulla sen kokoa voi säätää. Tarvittaessa suu siis laajenee, jos sisään haluaa mahduttaa vaikkapa viltin. Kantohihnat kiinnittyvät renkaisiin, joten ne liikkuvat hyvin vapaasti selän mukana. Hihnoissa ei ole pehmusteita, vain kerros kanvaasia hoitaa homman. Kantokahva on siro ja pyöreä. 

Repun mitat ovat 30 × 42 × 15 cm ja tilavuus 18-litrainen, joten se on kooltaan perusmalli. Sisällä on kookas keskitila ja selkää vasten kannettavan PC:n kokoinen avoin sivutasku, jonka yllä on pienempi avoin tasku. Ulkoseinällä on vetoketjullinen tasku ja sen alla kaksi kämmenen kokoista avotaskua sekä avainlenkki. Repun keskiosan saumat on päällystetty vahvan tuntuisella polyesterilla, joka suojaa niitä. Vuorikangas on ohuen tuntuista ja vaaleanharmaata puuvillaa, jossa on toimikaskudos. Repun ompeleet ovat suoria ja kangaspalat sekä rakenteet on kohdistettu kunnolla. Kokonaisuutena reppu on toimiva työjuhta, jonka kevyt rakenne mahtuu tarvittaessa pieneen tilaan taiteltuna. Vaellukseen tai pitkiin matkoihin se ei passaa tukirakenteiden puutteen vuoksi, mutta arkiseen elämään malli onkin suunniteltu.


Laadukas sisustus

2

September 9, 2018 by Ville Raivio

Vuosikymmen on riittävän pitkä aika yhden aiheen ympärille, joten uutena aiheena Keikari lanseeraa sisustamisen. Laadukkaat materiaalit takaavat yleensä kestävämmät vaatteet. Samoin ne takaavat laadukkaammat huonekalut, liinavaatteet, kodintekstiilit ja muut pienet ilon aiheet, joilla voi kotinsa ympäröidä. Kaunis elämä paremminkin alkaa kodista ja laajenee sieltä eteenpäin.

Jos lukijalla on toiveita jostakin sisustukseen liittyvästä tekstistä tai aiheesta, pyydän laittamaan viestiä kommenttina tai maililla. Teidän hyväksenne ahkeroin.


Luottohankkijat 2018

2

August 31, 2018 by Ville Raivio

Viitisen vuotta sitten listasin joukon valmistajia, joiden tykötarpeisiin luotin. Tänään sain kyselyn, onko listaan tullut vuosien varrella muutoksia, joten nyt on hyvä palata aiheeseen.

Niin kuin aiemmin, tälläkin kerralla listasta on kaiketi eniten hyötyä lukijalle, jota vaatteet ja tyyli kiinnostavat, mutta niistä lukeminen ei juurikaan. Kun haussa on laadukasta vaatetta, valmistajien vertaileminen on hyödyllistä. Se vie kuitenkin paljon aikaa, vaivaa ja rahaa, joten projekti ei ole mielekäs tavanomaiselle pukeutujalle. Keikari täyttää 21.9.2018 kymmenen vuotta, joten uskallan sanoa olevani tavanomaista paremmin selvillä valmistajista, joilta saa oikein laadukkaita vaatteita.

Alla uusi Raivion lista. Nimet eivät ole laatu-, hinta- tai mieltymysjärjestyksessä, mutta niitä on useampi, jotta lukijalla olisi suurempi valinnanvara. Vertailemalla valmistajien mallistoja lukija löytää omaa silmää miellyttävän tehokkaammin. Harmillisesti valtaosa listan nimistä on kalliita kaupassa. Vaatteita ei kuitenkaan tarvitse hankkia uusina, sillä eBayn ja Styleforumin kaltaiset vaihtoehtoismarkkinat tarjoavat suuret ja erinomaiset markkinat. Niistä vähän käytettyä tai vanhojen mallistojen jäämiä löytää myös säästeliäs mies. Näin minäkin olen tehnyt ja yhä teen. Keikari ei olisi ollut mahdollinen, jos olisin aina ostanut täydellä hinnalla uuden uutta.

Seuraavilta valmistajilta saa mielestäni erityisen laadukkaita vaatteita. Jos jokin vaatealue jäi lukijan mielestä syyttä pois, pyydän jättämään kommenttia.

 • Jalkineet: Gaziano&Girling, László Vass, Edward Green, Saint Crispin’s, Lanvin (vain tennarit)

 

 • Sukat: Pantherella, Scott-Nichol, Falke

 

 • Alusvaatteet: Schiesser, Hanro, Zimmerli, Merz B. Schwanen, Uniqlo (vain pima-aluspaidat)

 

 • Kauluspaidat: Luxire (varauksella), Isaia, G. Inglese, Turnbull&Asser, Kiton, Suitsupply (riippuen kankaasta)

 

 • Neuleet: John Smedley, Uniqlo (vain täysin merinovillaiset), Johnston’s of Elgin, Alpa

 

 • Solmiot: Berg&Berg, E.G. Cappelli, Vanda Fine Clothing

 

 • Solmukkeet: Le Noeud Papillon

 

 • Laukut: Tusting, Swaine Adeney Brigg, Frank Clegg, Filson, Rutherfords

 

 • Taskuliinat: Simonnot-Goddard, Vanda Fine Clothing

 

 • Irtotakit ja puvut ja suorat housut ja päällystakit: Suitsupply, Herrainpukimo, Oxxford Clothes, Isaia, Chester Barrie (vain vintage-kappaleet), d’Avenza, Luxire (vain housut, rajauksella)

 

 • Maaseututyyli: Barbour, Purdey, Cordings, Lavenham

Miksikö miehet eivät enää pukeudu?

0

July 27, 2018 by Ville Raivio

”It used to be rather simple and time-saving: a man would get up in the morning, put on his business uniform – dark suit, white shirt and tie, black cap toes – and go to work. If he wanted to incorporate a few personal touches, like a natty pocket square or somewhat intricate wristwatch, fine. But he didn’t need to spend a great deal of time worrying whether or not his mock turtleneck was appropriate with his canvas gamekeepers jacket, or whether he should wear his leather blousson with the pastel gabs or the jewel-tone, narrow-wale cords, or what sort of footwear would be appropriate with the peacock blue stretch denims. Today, with all the high-tech innovations and information at our fingertips, it would seem that many men actually don’t know what to wear. I mean, they can’t dress themselves because they no longer know what’s appropriate for virtually any occasion except weight-training.”

— maineikas tyylikolumnisti, -konsultti ja -kirjailija G. Bruce Boyer


Saint Crispin’s -jalkineen anatomia

0

June 11, 2018 by Ville Raivio

Saint Crispin’s on Romaniassa käsintehtyjä jalkineita kauppaava yritys, joka esiteltiin Keikarissa aiemmin. Seuraavana vuorossa on yhden parin esittely. Se tarttui mukaan noin 3 kuukauden odotuksen jälkeen, ja yhteistyönä, Eliel’sistä.

Anatomy_of_Saint_Crispin's_shoes_at_Keikari_dot_com Anatomy_of_Saint_Crispin's_shoes_at_Keikari_dot_com02 Anatomy_of_Saint_Crispin's_shoes_at_Keikari_dot_com03

Erikoista kyllä, niin sanotun preemioluokan jalkineeksi Crispin’sin parit saapuvat suorastaan kökössä kenkälaatikossa. Pahvi on värjäämätöntä ja niitein koottu, mitään ylimääräistä hohtoa loota ei tarjoa. Kenkäpusseja voi sentään kehua, niiden kangas on oikein paksua villaa, jonka luulisi kestävän matkalaukussa myös. Satiininauhat ovat leveät ja vahvat. Mukana seuraa pieni pussillinen kuivattua laventelia, joka ilmeisesti pitää kosteuden loitolla ja pahat hajut kaukana – jos siis sattuu pitämään laventelin tuoksusta. Kokonaisuutena Saint Crispin’sin jalkineissa on useita erikoisia yksityiskohtia, joista lisää alla.

Anatomy_of_Saint_Crispin's_shoes_at_Keikari_dot_com04 Anatomy_of_Saint_Crispin's_shoes_at_Keikari_dot_com05 Anatomy_of_Saint_Crispin's_shoes_at_Keikari_dot_com06

Vaikka itse sanonkin, Classic-lestille teetetty ruskea balmoral oxford -tyyppinen popo on muodokas ilmestys. Kuten Brittilässä todetaan, “The last shall be the first” – lesti olkoon ensimmäinen. En halunnut pariin lainkaan koristeluja, rei’ityksiä tai muita savukoneita, jotta valmistajan lesti pääsisi oikeuksiinsa. Näin pyöristetty kantakuppi, ylhäältä alas kaartuva kärki, jalkapöytää hivelevä keskiosa ja jalan kaarta seuraava vyötärö erottuvat parhaiten. Lestissä istuvuus oli mainio, mutta pikkuvarpaiden leveyden vuoksi Romanian-verstas muokkasi sitä lisäpaloilla. Niiden kanssa tuntuma on maanmainio. Tummanruskea aniliinivärjätty vasikannahka oli sileää, siistiä ja hohtavaa jo ennen lankkia.

Anatomy_of_Saint_Crispin's_shoes_at_Keikari_dot_com07 Anatomy_of_Saint_Crispin's_shoes_at_Keikari_dot_com08 Anatomy_of_Saint_Crispin's_shoes_at_Keikari_dot_com09

Toisin kuin valtaosa muista, Crispin’s suosii leveitä ja neliskanttisia kengännauhoja. Mitään eroa niiden suorituskyvyssä ei ole, vain ulkomuodossa. Korko on kapea ja reunos hyvin kapeaksi leikattu, jotta pari näyttäisi sirommalta. Samasta syystä kengän suun ympärillä päällisnahka on leikattu matalammaksi ulkosyrjältä katsoen. Vielä sirouden nimissä reunos on pyöristetty ennen korkoa, ja nahkapohjien kapein kohta myös. Vapaa-ajan mallissa kaikki olisivat kookkaampia ja paksumpia. Pyysin pariin värjäämättömän reunoksen päällisen ja valkoisen reunosompeleen, sillä tämä yhdistelmä oli aikanaan yleinen – ja kaunis. Vintage-pareissa vielä 1960-luvulla tätä näki jopa mustien pukukenkien kanssa. Pelkistettyjen oxfordien ainoa piristys on intohimonpunainen nahkavuori, joka ei muille näy, mutta ilahduttaa omistajaa. Toisin kuin yleensä, tämä vuori ei ole naudasta vaan vuohesta.

Anatomy_of_Saint_Crispin's_shoes_at_Keikari_dot_com10 Anatomy_of_Saint_Crispin's_shoes_at_Keikari_dot_com11 Anatomy_of_Saint_Crispin's_shoes_at_Keikari_dot_com12

Sitten huomio erikoisuuteen. Toisin kuin melkein kaikki muut valmistajat, Saint Crispin’s kiinnittää ulkopohjan vyötärön, siis kapeimman kohdan, puunauloilla. Naulauksen ansiosta reunoksen saa kapeammaksi ja parin siromman näköiseksi kuin yleensä. Puunaulausta näkee enää vain saksankielisen Euroopan kenkäverstaiden tuotoksissa, mutta 1900-luvun alkuvuosikymmeninä rakenne oli yleinen muuallakin. Messinkinaulatut nimikirjaimet ovat ylimäärää, mutta upotettu kärkirauta on käytännöllinen ja suojaa nahkaa kulumalta. Varta vasten lestille valmistetut lepolestit ovat puuveisttännän taidonnäyte. Niiden tuki on vahvempi kuin joustavien lepolestien, mutta poistaminen ja sisälle tunkeminen ovat hitaampaa vänkäämistä. Koverrettu sisäosa päästää kosteuden haihtumaan tehokkaammin ja keventää painoa.

Anatomy_of_Saint_Crispin's_shoes_at_Keikari_dot_com13 Anatomy_of_Saint_Crispin's_shoes_at_Keikari_dot_com14 Anatomy_of_Saint_Crispin's_shoes_at_Keikari_dot_com15

Lepolesteillä ei ole lakkaa tai muuta viimeistelyä, jotta ne imisivät kosteuden tehokkaammin. Jalkineen sisällä Crispin’s käyttää voimakkaampia tukirakenteita kuin suurin osa valmistajista, joten pari on uutena jäykkä. Vahvasti jäykkä. Käytön myötä sen on määrä pehmentyä ja mukautua omistajan jalkaan, jolloin tuntuma muuttuu. Tämä onnistuu, sillä vahvikkeet ovat täyttä nahkaa, eivät muovia tai kuitunahkaa. Kymmeniä valmistajia kokeilleena uskallan kehua Saint Crispin’sin kuuluvan laadukkaimpiin, joita tältä pallolta löytyy. Lestien muotoilu, parin viimeistely, asiakaspalvelu, muokkausten määrä, ulkomuodon ja toiminnallisuuden yhdistelmä – kaikki ovat esimerkillisiä.

Anatomy_of_Saint_Crispin's_shoes_at_Keikari_dot_com16 Anatomy_of_Saint_Crispin's_shoes_at_Keikari_dot_com17

Suomessa Saint Crispin’sin jalkineita myy ainoastaan Helsingin oma Eliel’s.


Haastattelussa Nish de Gruiter

0

June 4, 2018 by Ville Raivio

Nish de Gruiter, 33, on Suitsupply-yhtiön Pohjois-Amerikan operaatioiden varatoimitusjohtaja. SS avasi muutaman viikkoa sitten myymälän Helsinkiin osoitteessa Eteläesplanadi 18, ja ehdin jututtaa häntä ennen liikkeen avajaisjuhlallisuuksia.

 

VR: Millainen on koulutuksesi?

NdG: Kävin AMFIn [vuosina 2003-2006], jonka jälkeen pääsin harjoittelijaksi Cucinellille USA:ssa. Olin töissä siellä muutaman vuoden.

Nish_de_Gruiter_Keikarissa

VR: Kuinka liityit SS:n riveihin?

NdG: Fokke De Jong, Suitsupplyn perustaja ja toimitusjohtaja, vieraili luonani Yhdysvalloissa muutaman kerran, ja hän näki minussa mahdollisuuden. Me tulimme juttuun, koko lailla, joten avasimme yhdessä myymälän Sohossa, Vigo Streetillä, ja ensi viikolla avaamme sadannen Bostonissa.

 

VR: Tunsitko Fokken jo bisneskontaktien kautta?

NdG: En, mutta hän on melko hyvin tunnettu Hollannissa Suitsupply-brändin kautta, sillä oli tuohon aikaan jo hyvä osa markkinoista. Räätälöityjen vaatteiden maailmassa, missä kaikki on hieman jäykkää ja ihmiset ottavat itsensä liian vakavasti, meistä tuntuu siltä, että teemme vakavasti otettavia tuotteita, mutta emme ota itseämme liian vakavasti. Esimerkiksi Race Case -matkalaukkumme, jota käytän koko ajan – ihmiset heittävät minulle yläfemmaa USA:n lentokentillä, kun potkin sillä eteenpäin ihan pukeutuneena, puku päällä.

 

VR: Millainen työpäiväsi on yleensä?
NdG: Kun herään aamulla New Yorkissa, sähköpostini on täynnä, koska Eurooppa on kuusi tuntia meitä amerikkalaisia edellä. Otamme siis kiinni nämä ensimmäisenä. Juuri tällä hetkellä työskentelemme Bostonin-projektin parissa, siellä meillä on pieni kahvila kaupan alakerrassa. Sitten meillä on joukko muiden avautuvien liikkeiden projekteja kesken. Lisäksi pidän yhteyttä hyviin asiakkaisiimme, haluan pitää huolen, että ihmiset ovat hyvin puettuja. Meillä on kourallinen uusia kumppanuuksia yritysten kanssa. Työskentelen myös kiinteistöjemme parissa, meillä on projekti Kanadassa ja Detroitissa, ja hoidan mallistojamme sekä stailauksia. Jokainen päivä on erilainen, mutta aamuisin otan kiinni Euroopan, ja iltapäivisin olen projektiemme parissa. Laitan mielelläni käteni kiinni kaikkeen, minkä uskon osaavani. En ole hyvä taulukkojen tai organisoinnin kanssa, joten hoidan mieluummin projekteja.

 

VR:Miltä Suitsupplyn tulevaisuus näyttää tällä hetkellä?

NdG: Minulla ei ole kristallipalloa. Meillä on kuitenkin hyvin tasaista kasvua, saimme juuri uuden johtoryhmän. Operatiivinen johtajamme tuli Merrill Lynchiltä, myyntijohtajamme tuli Tory Burchilta, uusi USA:n-johtajamme tuli Rag and Bonelta, joten joukolla on paljon kokemusta. Yritys laajenee vahvasti ja valmistautuu tulevaan kasvuun.

Nish_de_Gruiter_Keikarissa2

VR: Miksi Suitsupply avasi liikkeen Helsinkiin?

NdG: Hyvä kysymys. Monet helsinkiläiset ja suomalaiset matkustavat ympäri maailman, ja he käyvät liikkeissämme vaikka Tukholmassa tai Kööpenhaminassa. He löytävät oman kokonsa, ostavat puvun ja käy niin, että he muuttuvat verkkoasiakkaiksi. Viime vuosina olemme nähneet todellisen piikin verkkotilauksissa Suomeen, joten ei ollut mitään syytä olla antamatta lojaaleille faneille omaa liikettään. Myös Keikarin kautta olemme saaneet paljon bisnestä.

 

VR: Millainen Suomi on ulkomaisille yrityksille?

NdG: Käytännöllinen on se voimasana. Missä tahansa, ympäri maailman, täytyy mennä virallisten kanavien lävitse. Yritys täytyy rekisteröidä, hankkia lisenssit – olemme tehneet tämän kaikkialla maailman ympäri, joten se ei ollut vaikeaa enää tässä vaiheessa. Alkuvaihe on aina hankalin kaikkialla.

 

VR: Kuinka myynti on sujunut Helsingin-liikkeessä tähän asti?
NdG: Erittäin vahvasti. Hauskinta, mitä olen huomannut: liikkeeseen saapuvat miehet ovat niin hyvin perillä vaatteista. He tuntevat leikkaukset, he tietävät, miten ne istuvat, he tuntevat tuotteiden nimet. Olin hyvin yllättynyt, miten hyvin he tietävät kaikesta. Esimerkiksi täysin liimattu puku ei koskaan myötäile kehoa kuten liinakangaspuku, jonka hevosenjouhista valmistettu liina myötäilee, mutta palautuu aina muotoonsa. Emme ole markkinoineet juuri lainkaan, mutta toimintaa on riittänyt aamusta iltaan kahden viikon ajan.

Olemme miesten tyylikeskus, koulutamme asiakkaita puvun hyvästä istuvuudesta ja tarjoamme muutospalvelut paikan päällä. Ennen miehet näkivät isänsä ja lähipiirin tyylin, mutta nykyisin he voivat seurata tyylejä verkosta, ja saapua meille kuvan kanssa. Sitten he voivat kysyä, voitteko saada minusta tämän näköisen? ja tarjoamme palvelumme. Kaikki myyjämme ovat käyneet kahden viikon koulutuksen omassa koulussamme Hollannissa.

Sanon aina, että tyyli on jotain, minkä kuiskaat – et huuda.

https://eu.suitsupply.com/en_FI/store?StoreID=stores-Helsinki


Vaatekauppa Kekäle

0

May 21, 2018 by Ville Raivio

Kekäle on suomalainen, vuonna 1957 perustettu joensuulainen vaatekauppa, jonka perustivat Veikko ja Maire Kekäle. Alun perin liike myi lasten vaatteita. Nykyisin sillä on 9 kauppaa, joista suurin osa toimii Suomi-neidon keskialueella, ja vuonna 2012 perustettu verkkokauppa. Uusin puoti on Vantaan Jumbossa ja viimeisin muutos on verkkokaupan uudistus. Seuraavaksi luvassa on uusia kivijalkaliikkeitä sekä urheilullisten vapaa-ajan vaatteiden saapuminen valikoimaan. Uusien liikkeiden kautta yhtiö hakee kasvua, tämän tavoitteen takana on 3. polven toimitusjohtaja Joonas Kekäle. Liike hallinnoi valikoimaansa neljän periaatteen mukaan. Nämä ovat: asiakkaiden toiveet; trendien, muodin ja uutuusarvon yhdistelmä; aiemmin toimineet tuotteet; mahdollisimman laaja vaate- ja kokovalikoima.

Kekäle_verkkokauppa_Keikarissa

Kekäleen edustaja Eetu Karppanen kertoo: “Olemme kotimainen, yli 60 vuotta vanha vaateketju, jonka tärkein tavoite on auttaa asiakkaitaan löytämään pukeutumisen ilo heidän omaa persoonallista tyyliään kunnioittaen. Uskomme tyylikkyyden tulevan sisältä päin – muodin mukana ei aina tarvitse mennä, vaan vaihtuvat trendit voi sovittaa itselle mieluisaan pukeutumiseen. Panostamme korkealuokkaisiin brändeihin ja tuotteisiin, emmekä tarjoa asiakkaillemme mitään, mikä ei täytä kriteereitämme.

Yleisesti meidän yrityksessä intohimo laatupukeutumista kohtaan näkyy vahvana osaamisena, jatkuvana kehittymisenä sekä ymmärryksenämme asiakkaan yksilöllistä tyyliä kohtaan. Meille on tärkeää saada asiakkaamme löytämään pukeutumisen mukavuuden ja samalla saada heidät vakuutettua siitä, että vaatteissaan saa viihtyä niin arjessa kuin juhlassa. Mielestämme yhdestäkään näistä ei pitäisi vaatetuksessa joutua tinkimään: tyylistä, mukavuudesta tai laadusta.”

Kun kysyn, miksi Keikarin lukijan olisi hyvä vierailla Kekäleen liikkeessä tai verkkokaupassa, sisäänostaja Tuomas Kekäle kertoo: “Meillä on erittäin laaja tuotevalikoima, johon kuuluvat tarkkaan hinta-laatusuhteeltaan valitut merkit. Palvelumme on henkilökohtaista, kuuntelevaa, osaavaa, avuliasta, reilua ja rehtiä. Haluamme varmistua, ettei kenenkään tarvitse poistua luotamme tyhjin käsin: neuvomme ja ehdotamme, räätälöimme ja joustamme. Esimerkiksi puvunostajat voivat olla varmoja siitä, että iästä, koosta ja tyylistä riippumatta päälle löytyy laadukas edustusasu, jossa olo tuntuu mukavalta ja itsevarmalta.

Kekäleen suurin erottautumistekijä tulee siitä, että olemme pitkän historian omaava monimerkkejä myyvä suomalainen vaateketju, joka on vaatettanut kotimaassa jo kymmeniä vuosia. Ymmärrämme mm. isoja globaaleja vaatetoimijoita paremmin, mitä tarpeita on vaikkapa Joensuun vaateostajien keskuudessa, erityisesti, kun puhutaan laadukkaista merkkivaatteista. Meille yksikään asiakas ei ole samanlainen, vaan kunnioitamme jokaista omana tyylikkäänä yksilönään, jolle haluamme tarjota vain laatua. Niin tuotteiden kuin palvelunkin kohdalla.”

Edustettuja miesten vaatteiden valmistajia:

Alberto

Boss Green

Bugatti

Buzo

Calvin Klein

Calvin Klein Accessories

Calvin Klein Jeans

Camel Active

Canada Goose

Canson

Casa Moda

Daniel Hechter

Erla of Sweden

Falke

FILA

Finna

Gant

Garcia

Garcia Jeans

Hugo Boss

J. Lindeberg

JACK & JONES

Juhani Mutka

Lloyd

Marc O’polo

Meyer

Monti

Naketano

Olymp

Only & Sons

Parajumpers

Park Lane

Pepe Jeans

Saddler

Sand

Selected

Tiger of Sweden

Tommy Hilfiger

Tommy Jeans

Turo

Turo Red Label

www.kekale.fi


Saint Crispin’s

0

May 19, 2018 by Ville Raivio

Saint Crispin’s on Romanian Brașovissa toimiva pieni paja, joka valmistaa miesten jalkineita käsin, ja naisille erikoistilauksesta. Yhtiö syntyi kengäntekijä Michael Rollingin päästä vuonna 1992 Itävallassa. Ideana oli tarjota mittajalkineita asiakkaan lestin mukaan valmistettuna, mutta halvemmalla kuin muut. Siispä päämaja Wienissä, valmistus Romaniassa. Vasta vuonna 2002 Saint Crispin’s siirtyi valmiskenkiin, kun perustaja Rollingin serkku Phillip Carr liittyi mukaan. Vuonna 2008 Carr osti kaikki yhtiön osakkeet ja on siitä lähtien luotsannut jalkineita itse. Cripin’sin valmisparit luodaan samoin kuin tilaustuotteet, joita se tekee jokusia vuosittain. S.C. on kouluttanut 24 kengäntekijää, jotka valmistavat noin 1500 paria vuodessa isoisänaikaisia keinoja käyttäen: koneita käytetään vain päällisnahkan ompeluun sekä ulkopohjan kiinnitykseen. Tämä mahdollistaa myös erikoiset ominaisuudet. S.C. esimerkiksi käyttää pidempiä ja paksumpia vahvikkeita jalkineen sisällä kuin suurin osa valmistajista. Näin saadaan erityisen tukevia, muotonsa säilyttäviä popoja, mutta samalla ne tuntuvat paljon jäykemmiltä uusina. Sisäänajo voi kestää viikkoja, mutta palkitsee pidemmän päälle. Myös suurin osa tehtaista käyttää liimaa reunoksen kiinnitykseen Goodyear welt- rakenteen mukaan, S.C. ompelee reunoksen käsin sisäpohjan alle.

Saint_Crispin's_Keikarissa

Erikoista kyllä, S.C. kiinnittää ulkopohjan puisilla nauloilla – tämä rakenne on käynyt hyvin harvinaiseksi myös tilauskenkien valmistajien parissa. Naulauksen etuna ulkopohja saadaan hyvin kapeaksi juuri ennen korkoa, näin jalkineet näyttävät sirommilta ja hienommilta. Yhtiön lepolestit koverretaan ja hiotaan käsityönä, jolloin lopputulos muistuttaa enemmän puuveistosta kuin jotakin muottia. Koverruksen ansiosta kosteus haihtuu popoista nopeammin ja hiki myös imeytyy puuhun tehokkaammin, kun sen pintaa ei lakata. Crispin’s suosii niin sanottuja crust-nahkoja, jotka värjätään vasta nahkan leikkaamisen jälkeen. Näin värit voidaan sekoittaa täysin vapaasti verstaalla. Valtaosa tilauksista on enemmän tai vähemmän muokattuja. Suurin osa kenkätehtaista sallii asiakkaan valita vain tietyn lestin, koon ja värin erikoistilauksessa, mutta S.C. tarjoaa myös koon muokkauksen. Jos valmislesti ei ole riittävän muotoinen, sitä voidaan muokata asiakkaan jalan mukaan. Näin vaikkapa voimakkaasti ulkonevat varpaat saavat lisätilan, vaikka muuten lesti olisi sama. Useimmilla tehtailla on perusleveys ja leveä lesti, Crispin’sillä leveyksiä on kolme. Valmispareja on rajatusti jälleenmyyjille, erikseen tilattavat parit saapuvat 8-10 viikon sisällä. Äärimmilleen pelkistetyt pahviset kenkälaatikkonsa S.C. valmistaa itse.

Crispin’s käyttää yhteen pariin 20-40 työtuntia, joista viimeistely kiillotuksen kera vie tunnin. Hienot eurooppalaiset nahkat ja erikoisrakenteet tuovat oman lisänsä. Tämän vuoksi Saint Crispin’s pyytää pareistaan alkaen 1350 euroa, lepolestit ja yleisimmät vaihtoehdot sisältyen. Tämä on alle puolet hinnasta, jonka brittiläiset tilauskenkien valmistajat keskimäärin veloittavat, ja hintatasonsa ansiosta S.C. on kerännyt suosiota viime vuosikymmenen. Vaikka ajatus tuntuu erikoiselta, myös korkeimmassa hintaluokassa voi kilpailla hinta-laatusuhteella.

www.saintcrispins.com


Kengänvalmistus Suomessa

0

May 18, 2018 by Ville Raivio

Vaikka fakta kuulostaa utopialta, vielä 1960-luvulla Suomessa valmistettiin yli 7 miljoonaa kenkäparia vuosittain. Allaoleva linkki johtaa filmiin, joka käsittelee pankkien teollisuudelle suuntaamaa luottopalvelua ja muita apuja. Noin kuuden minuutin kohdalla kamera vierailee nahkapajalla, sen jälkeen kenkätehtaassa. Molemmissa käytettiin samoja menetelmiä kuin vaikkapa brittiläiset tehtaat yhä käyttävät, siis nahkapäällisen iskeminen, reunoksen ompelu, nahkan pinkominen, nahkakoron kokoaminen. Silti tuntuu niin erikoiselta nähdä vastaavaa työtä Suomesta – niin totaalinen on ollut meidän kenkätehtaidemme tuho, kun valmistus siirrettiin ulkomaille suurempien voittojen nimissä.

https://www.elavamuisti.fi/aikajana/kansallispankki-palvelee-teollisuutta


Kirjalahja ylioppilaalle

0

May 9, 2018 by Ville Raivio

Kirjani Klassikko: jokaisen miehen tyylikirja on tunnetusti mitä parhain kirjalahja ylioppilaalle, jota aihealue koskettelee vaikkapa tulevan unelma-ammatin puolesta. Siispä sitä suosittelen mitä kohteliaimmin signeerauksen kera. Etsin käsiini viimeiset kappaleet kirjakaupoista tänä keväänä, ja näitä on jäljellä enää alle 20 kappaletta. Niiden jälkeen uusia ei yksinkertaisesti voi saada.

Signeeratun kopion voi tilata suoraan kirjoittajalta osoitteesta infoATkeikariPISTEcom hintaan 40 euroa + postit.


Hajunpoisto kengistä

0

May 6, 2018 by Ville Raivio

Tunnetusti setripuiset lepolestit ovat tehokkain keino ehkäistä ja poistaa inhaa hajua jalkineissa. Vaikka perinteisesti lepolestit valmistetaan reunoskengille, voi samoja käyttää myös juoksu- ja katukengille. Joskus lepolestit eivät kuitenkaan riitä joko popojen iän tai varastopaikan aiheuttaman hajun tuhoamiseen, joten muut konstit on hyvä tuntea.

Kätevin on tietysti antibakteerinen suihke, jota saa apteekeista sun muista kaupoista. Sitä voi suihkia parin sisälle ja pinnalle oman uskalluksen mukaan, mutta suihkeessa käytetty alkoholi voi vaikuttaa nahkaan.

Toinen helppo niksi on ruokasooda, joka tunnetaan myös kaverillisesti natriumbikarbonaattina (NaHCO3). Tätä jauhettaa sirotellaan lemuavan parin sisälle ja pinnalle, annetaan vaikuttaa kaksi päivää, ja imuroidaan pois.

Haisevat kengät voi viedä voimakkaaseen auringonpaisteeseen moneksi tunniksi. Mitä kuumempi ja kirkkaampi päivä, sen parempi. Paiste voi kuitenkin kuivattaa nahkaa voimakkaasti ja haalentaa nahkan väriä, joten parempi on tarkistaa parin kunto silloin tällöin.

Lisäksi etikka on väkevä aines. Popojen sisään taitellaan sanomalehteä, sillä nettilehti ei käy, ja tuo lehti tulee kastella väkiviinaetikan ja veden seokseen. Yhden suhde kymmeneen on kätevä sekoitus, jotta litku ei ole liian voimakas. Seoksella voi myös kostuttaa ulkopintaa, lopuksi popot kääritään sanomalehteen. Toivon mukaan etikka poistaa hajua ja samalla imeytyy lehteen.

Haisupopojen sisälle voi myös sirotella talkkia, jonka imuroi pois seuraavana päivänä. Lisäksi voi kokeilla kuivattua laventelia, jossa on voimakas ominaistuoksu. Sitrushedelmien, kuten greipin tai appelsiinin tai sitruunan, kuivatut kuoret voivat myös tehota. Vielä on mahdollisuus teepuuöljyssä, joka voi kuitenkin imeytyä nahkaan ja tummentaa sitä, tai sitten jättää rasvaisen kerroksen nahkan pintaan.

Jos aiemmat keinot eivät tehoa, inhan hajuparin voi pistää saunomaan. Vartista tuntiin noin 50 asteen syleilyssä voi tehota pistävimpiin hajuihin, mutta liian pitkä aika kuivattaa nahkan.

Vinkeistä kiitos Paljakka Handmaden tietotoimistolle.


Ainamuoti ja Hattu.fi-verkkokauppa

0

April 27, 2018 by Ville Raivio

Ainamuoti on tamperelainen yritys, joka pyörittää omaleimaisesti nimettyä Hattu-verkkokauppaa. Liike on ollut ensimmäisten suomalaisten verkkokauppojen joukossa, sillä se on myynyt päähineitä netitse jo 1990-luvun puolivälistä, ensin suppealla valikoimalla. Hattu-osoitteella Ainamuodin pariin on löytänyt vuodesta 2005. Ainamuodin tarina alkaa vuodesta 1952, jolloin se myi päähineitä Ainanlinnan talossa Näsilinnankadulla. Seuraavalla vuosikymmenellä myymälä muutti Kuninkaankatu 19 luo, jossa se toimi vuoteen 2008 asti kahdessa kerroksessa. Työtila sijaitsi samassa liikkeessä. Tampereen korkea vuokrataso houkutti muuttoon ja verkkokaupan puoleen, joten vuonna 2009 Ainamuoti pienensi tilansa vain yläkerrokseen.

Ainamuoti_ja_Hattu.fi_Keikarissa

Liikkeen Hanna Varpukari-Masheh kertoo: “Myymme laadukkaita tuotteita moneen eri käyttötarkoitukseen, tyyliin ja vuodenaikaan. Valikoimamme on Suomen laajin ja monipuolisin. Kokovalikoimamme kattaa niin todella pienet kuin isotkin koot, joten pystymme palvelemaan asiakkaitamme pään koosta riippumatta. Meiltä löytyvät niin klassikot kuin viimeisimmät päähinetrenditkin.” Vuodesta toiseen suosittuina hattuina ovat pysyneet trilby- ja fedoramalliset lierihatut, kuten Stetsonin malli Elkader tai liikkeen italialainen Pekka-malli. Samoin flat cap -mallinen kankainen lätsä tai sitä kookkaampi, myös lipalla valmistettu newsboy-lätsä ovat säilyneet pään päällä. Myös Frank Sinatran suosima, matalampi porkpie-mallinen lierihattu on saanut suosiota 2000-luvulla.

Ainamuoti_ja_Hattu.fi_Keikarissa2

Valikoiman puolesta Hattu.fi erottuu omalla mallistollaan, joka kantaa Ainamuodin tavaramerkkiä. Kaikki Ainamuodin päähineet valmistetaan Suomessa, Tampereella – liikkeen mukaan ne “suunnitellaan trendejä sekä asiakkaita haistelemalla”. Suurin osa kokoelman päähineistä valmistetaan Suomessa, mutta kaikille malleille tai materiaaleille ei enää löydy osaavia liikkeitä. Ainamuoti-hatut suunnitellaan Suomessa niin kutsuttuja trendejä sekä asiakkaita haistelemalla. Suosittuja malleja ovat olleet korkeakruunuiset lätsät. Suomalaista osaamista edustavat myös Länsilakin päähineet, jotka valmistetaan Porissa. Heiltä ikisuosittu malli on kipparilakki kaikissa väriyhdistelmissään. Toinen suomalainen taitaja on pohjanmaalainen turkisvalmistaja Mauri Jäske, joka on valmistanut Ainamuodille turkispäähineitä vuosien ajan.

Edustettuja valmistajia:

 • Ainamuoti
 • Amanda Christensen
 • Bailey
 • Barmah
 • City Sport
 • Fernandez y Roche
 • Fiebig
 • Goorin Brothers
 • Göttmann
 • Kangol
 • KN Collection
 • Kopka
 • Länsilakki
 • Laulhère
 • Mary Pihlaja
 • Montecristin panamahatut
 • Pietamo
 • Seeberger
 • Signes
 • Stetson
 • Wigéns

www.hattu.fi


Pinkki väri miesten vaatteissa

0

April 22, 2018 by Ville Raivio

Pinkki eli vaaleanpunainen on kovin monen miehen karttama väri. Tämä alkaa kaiketi jo neuvolassa, jossa vaaleanpunainen on perinteisesti ollut tytöiksi tulkittujen vauvojen väri, kun taas pojiksi tulkitut ovat potkineet vaaleansinisissä. Sama kanta on jatkunut lastenvaatteissa – jos taapero kasvaa vääränvärisissä hepeneissä, hän menee pilalle. Silti muutaman vuosisataa sitten vaaleanpunaiset vaatteet olivat yleinen näky aatelin ja herrasväen yllä, sillä pastellivärit olivat niin sanotusti muodissa 1700-luvulla. Miehet suosivat vaaleanpunaista ennen kaikkea sen läheisyydestä punaiseen, joka oli veren ja sotaisuuden ja voiman symboli länsimaissa. Pinkki oli suosittu lastenvaatteissa aina 1800-luvun lopulle asti, sillä se tulkittiin lapsekkaaksi. Viktoriaanisella aikakaudella hienoston pojilla sekä tytöillä oli pitkät hiukset ja housujen sijaan mekon kaltainen lahkeeton vaateparsi. Hiukset leikattiin ensimmäisen kerran vasta kuuden vuoden tienoilla. 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä sinistä ja vaaleanpunaista käytettiin sekä tyttöjen että poikien vaatteissa, mutta vuosisadan puolivälin main pinkki oli saanut vahvasti feminiinin auran. Se miellettiin lapsekkaaksi ja pirteäksi, molemmat määreitä, jotka kernaammin suodaan tytöille. Vaatetehtailla oli suuri kannustin valmistaa ja markkinoida sukupuolittuneita vaatteita, sillä näin voitiin myydä enemmän tavaraa.

Toukokuun 2. päivä vuonna 1955 LIFE-lehti julkaisi artikkelin nimeltä The Peak Year For Pink, jossa kerrotaan haalean värin suosiosta konservatiivisen USA:n aikakaudella. Suurimmaksi syyksi suosioon kerrotaan maineikas vaatettaja Brooks Brothers, joka ryhtyi valmistamaan naisten mallistossaan pinkkejä kauluspaitoja 1900-luvun ensimmäisten vuosien aikana. Kun riittävästi aikaa kului, myös rohkelikot miehet halusivat samaa väriä ylleen. 50-luvulla vaaleanpunainen kauluspaita oli yleinen näky Amerikassa harmaan puvun ja mustan solmion kera. Tämä on erikoista, sillä kokonaisuutena vuosikymmen oli hyvin konservatiivinen. 60-luvulla seurasi suunnaton muutos, jota kutsun Rentoutumisen aikakaudeksi. Tällöin vanhaa tapakulttuuria kritisoitiin voimakkaasti, puvuista siirryttiin suoriin housuihin, kampaukset kasvoivat, ja solmio jäi pois yhä useammalta. Samalla miesten yllä nähtiin yhä enemmän väriä ja kuviota, kunnes 70-luvulla kaikki oli levotonta ja hullunkurista.

Vaaleanpunainen on herkkä väri, jossa lika näkyy herkästi. Se on myös voimakas väri, sillä Suomessa se erottuu niin selkeästi kaikesta mustasta ja tummasta, johon maamme miehet verhoutuvat. Näiden syiden vuoksi pinkki on mielestäni paras paidassa. Vaaleanpunainen kauluspaita on kätevä, sillä värisävy on hyvin haalea ja sopii siis käyttöön, jossa yleisempiä ovat toki valkoinen, kermanvärinen, vaaleanharmaa ja vaaleansininen kauluspaita. Kokonaisuudessa tumma puku tuo muodollisuuden, vaalea kauluspaita keventää sitä, ja kuviointi löytyy solmiosta sekä taskuliinasta. Tämä on perinteisin muodollisen asun malli. Paita on myös helpompi pestä kuin pinkit housut tai muut hepeneet. 2000-luvulla pinkkiä näkyy yhä enemmän miehillä, mutta muodollista käyttöä useammin vapaa-ajan vaatteissa. Minä en vaaleanpunaisesta pidä, enkä pinkkejä vaatteita omista, mutta värin historia on kiintoisa esimerkki mielipiteistä, jotka miellämme kiveen hakatuiksi. Mikä on tänään massojen totuutta, voi muutaman vuosikymmenen päästä olla silkkaa höpöä.

Aiheesta löytyy lisää havaintoja Smithsonian-instituutin puolelta sekä aina laadukkaan The Atlantic -lehden sivuilta.


Keikari on palannut Facebookiin

0

April 21, 2018 by Ville Raivio

Pienen tauon jälkeen Keikari on palannut Facebookiin. Siellä jaan enemmän tai vähemmän inspiroivia tyylikuvia niin kuin aiemminkin – ei mainoksia tai sontaa.

https://www.facebook.com/Keikaridotcom/


Carmina ja naisten laadukkaat reunoskengät

3

February 28, 2018 by Ville Raivio

Naisille on hyvin vähän vaihtoehtoja laadukkaista jalkineista. Moni valmistaja tai liike toki mainostaa myyvänsä hienoa ja hyvää, mutta jalkineita tunteva tunnistaa toisin. Olen hypistellyt naisten pareja eri liikkeissä ja sanon, ettei hinta ole mikäänlainen tae laadusta. Monet valmistajat, nimiä mainitsematta, luottavat suureen logoon ja “brändiinsä”, jotka vakuuttavat asiakkaan. Kunhan nämä ovat oikeat, voi sitten surutta käyttää halpaa ja elotonta nahkaa, vikaista nahkaa, liimattuja ulkopohjia, muovisia kantavahvikkeita, öljymateriaalista tehtyä vuoria, jämäpaloista ommeltua päällistä, väljiä lestejä ja muovisia, nahkalla pinnoitettuja korkoja. Näiden kaikkien tarkoitus on säästää vaateyksikön valmistuskuluissa, jotta yhtiölle jää enemmän voittoa. Kaikki seikat myös johtavat popoon, joka on vähemmän kaunis ja kestävä. Jos asiakas ei myöskään petkutuksia tunnista, hän ei voi valita paremmin – ja kuinka moni naisten tyylisivusto opettaa lukijaansa tunnistamaan niitä?

Naisten_reunoskengät_Keikarissa_Carmina Naisten_reunoskengät_Keikarissa_Carmina02 Naisten_reunoskengät_Keikarissa_Carmina03

Kuitenkin laadukkaita naisten jalkineita tehdään, mutta niiden valmistajat eivät ole suuria muotihuoneita, joiden nimi tunnetaan ympäriinsä. Ne ovat pienempiä pajoja taikka tehtaita, joilla ei ole vaatejättien markkinointibudjettia. Ne erikoistuvat ja luottavat laadun tuntevaan asiakkaaseen. Yksi näistä on Mallorcalla toimiva Carmina, joka käyttää useimmissa naisten pareissaan Goodyear-pohjausta, täysnahkarakennetta ja vasikannahkaisia päällisiä. Näiden ansiosta popot ovat kestävämpiä ja miellyttävämpiä, mutta hintavampia. Kuitenkin materiaalien osa loppuhinnasta on suurempi, samoin työn, sillä Carmina käyttää enemmän käsityötä kuin sadan euron valmistajat. Esimerkiksi nahkavuodat leikataan käsin, päällinen pingotaan lestille käsi- ja konetyön yhdistelmällä, ja nahka jätetään neljäksi päiväksi ottamaan muotoa. Korko valmistetaan useasta pohjanahkapalasta, jolloin se ei murru tai siirry paikaltaan satunnaisesti. Reunospohjauksen ansiosta koko ulkopohjan voi vaihtaa, jolloin parin käyttöikä pitenee, kun taas ohutta liimapohjaa täytyy yrittää korjailla liimalla liiman perään. Yllä olevilla seikoilla saadaan naisten kenkä, jota voi kutsua uskottavammin laadukkaaksi.

Naisten_reunoskengät_Keikarissa_Carmina04 Naisten_reunoskengät_Keikarissa_Carmina05 Naisten_reunoskengät_Keikarissa_Carmina06

Carminan lähettämä esimerkkipari naisten mallistosta on nimeltään 1571, varsikenkä brogue-kuvioinnilla ja kumisella puolipohjalla. Miesten reunoskenkiin tottuneelle lestin hyvin siro muoto on erikoisuus, jonka naisen anatomia suo. Vaikka pari on varsikenkä, se ei näytä kuin maihinnousukengältä. Päällisen ompeleet ovat tiuhat ja suorat, päällisnahka siistiä ja sileäpintaista, ja varren reunaa kehystää pienen pieni nahkatere – koriste, josta ei ole käytännön hyötyä, mutta joka kertoo viimeistelyn huolellisuudesta. Venytyksen jälkeen nahka palaa napsahtaen muotoonsa, mikä on aina hyvä merkki. Vetolenkki on paksua puuvillaa, kantakupin vahvike vahva, nauhojen päässä on koristeellinen nahkatupsu. Nahkapohjan vyötärö, siis kapein kohta, on laidoilta hiomalla pyöristetty. Tämä on merkkinä viimeistelystä. Pohjanahkasta pinotun koron päällisenä on täysi kumipala, joka on kestävämpi kuin yleinen nahkan ja kumin yhdistelmä. Sileä vuorinahka, joka ei hiosta, on väriltään oranssin ja ruskean välimaastossa. Sisällä kantapään alla on jämäkkä vaahtomuovipehmuste ja pinkopohja, jalkapohjan alla oleva kerros, on täyttä nahkaa. Näin se saa muotonsa omistajan jalasta. Reunos on hyvin kapea ja korko samaten – joka väittää, ettei naisten reunoskenkä voi olla siro ja hieno, hän ei tiedä puhumastaan.

Naisten_reunoskengät_Keikarissa_Carmina07 Naisten_reunoskengät_Keikarissa_Carmina08 Naisten_reunoskengät_Keikarissa_Carmina09

Kokonaisuutena Carmina todistaa, että laadukkaita naisten kenkiä voi yhä löytää, mutta niiden tunnistaminen vaatii vaivaa, eikä moisia ole tarjolla useassa myymälässä. Jos useampi nainen kuitenkin täysnahkaisia reunoskenkiä vaatisi, todennäköisesti useampi valmistaja vastaisi huutoon. Suomen naiset, huutakaa siis!

Naisten_reunoskengät_Keikarissa_Carmina10 Naisten_reunoskengät_Keikarissa_Carmina11 Naisten_reunoskengät_Keikarissa_Carmina12


Saarni – Gentlemen’s Boutique

3

February 22, 2018 by Ville Raivio

Saarni on Turussa ja Raisiossa toimiva miesten putiikki, joka syntyi, kun Sonja Ahtiainen ei löytänyt miehelleen haluamaansa lahjaa. Täytyi siis perustaa kauppa, josta niitä löytäisi. Saarni pyrkii erottumaan ennen kaikkea valikoimallaan. Kaikki tykötarpeet on valmistettu Euroopassa ja putiikki suosii suurtehtaiden sijaan pienempiä valmistajia tai käsityöläisiä.  Suuri osa yli 70 valmistajan valikoimasta on teetetty vain Saarnille, joka myös toimii niiden maahantuojana. Joitakin vaatemalleja, kuten irtotakkeja, valmistetaan vain yksi kappale per koko. Edes ulkomaisista liikkeistä vastaavia ei siis löydä. Koska putiikki toimii omintakeisella konseptilla, halusin tietää siitä lisää.

Saarni_Gentlemens_Boutique_Keikarissa

VR: Millä kriteereillä valitsette tuotteenne?

Saarni: Tuotteet valitaan putiikkiin erittäin tarkasti. Tärkein asia meille on että tuotteet valmistetaan Euroopan sisällä, emme siis suosi massatuotantoa. Meillä on toimittajina pieniä pajoja ja käsityöläisiä, he tarjoavat parhaat materiaalit sekä tuotteiden laatu on erinomaista koska he tekevät ne perinteitä ja yksityiskohtia kunnioittaen. Monesta valmistajasta on tullut meille ystäviä, joiden luo on mukava mennä aina uudelleen.

Valitsemme tuotteet aina Tuomon kanssa yhdessä. Meille on tärkeää että meille tulee oikea fiilis niin tuotteesta kuin tekijästäkin. Tätä hommaa tehdään tunteella ja sydämellä.

Tärkeimpiä kriteereitä on ehdottomasti ainutlaatuisuus, putiikissa on lähestulkoon kaikki tuotteet sellaisia joita muualta Suomesta ei saa. Putiikkiin valmistetaan esimerkiksi paljon sellaisia vaatteita joita ei saa mistään muualta maailmasta, ja näitäkin tulee meille vain kourallinen. Valikoimaan tulee esimerkiksi takkeja tai bleisereitä joita on valmistettu vain Saarnin putiikkiin yksi kappale jokaista kokoa, eikä näitä koskaan tule enää lisää. Asiakas voi siis olla varma että tuote on yksilöllinen.

Toimimme itse maahantuojana emmekä käytä välikäsiä, näin voimme taata tuotteiden laadun, harvinaisuuden sekä kilpailukykyiset hinnat. Pystymme reagoimaan erittäin nopeasti asiakkaiden toiveisiin ja etsimään hyvinkin monipuolisesti tuotteita.

Saarni_Gentlemens_Boutique_Keikarissa2

VR: Mitä valmistajia Saarni tällä hetkellä tarjoaa?

Saarni: Putiikissamme on yli 70 valmistajaa. Meillä on paljon valmistajia jotka ovat erikoistuneet yhteen tiettyyn tuotteseen. Meillä on kumppanina esimerkiksi italialainen perheyritys joka valmistaa ainoastaan nahkavöitä ja ranskalainen herrasmies joka opiskeluaikanaan löysi innostuksen valmistaa  olkaimia ja tekee niitä nyt työkseen käsityönä. Tarinoita näistä tekijöistä löytyy kaikista. Saamme mielettömän hienoja ja erittäin uniikkeja tuotteita näiltä monilta valmistajilta. Emme ole siis suurten mainosbrändien putiikki vaan meiltä voit löytää todella jotain uutta ja erilaista. Etsimme myös uusi valmistajia jatkuvasti, jotta voimme tarjota vaihtelua myös omissa valikoimissa.

Saarni_Gentlemens_Boutique_Keikarissa3

VR: Onko teille muodostunut tietynlaisia asiakasryhmiä?

Saarni: Meillä on syntynyt mielettömän hieno tilanne sen suhteen että hyvin monen ikäiset ja monen tyyliset ihmiset löytävät meidän putiikin. Meillä on niin monipuolinen ja ainutlaatuinen valikoima, että se puhuttelee hyvin monia. Myös naiset ovat löytäneet putiikin erittäin hyvin, koska meiltä löytyy luonnollisesti paljon lahjaideoita miehille.

Olemme huomanneet, että klassinen tyyli twistillä kiinnostaa yhä enemmän ja enemmän, tarjoamme perinteisestä poikkeavaa mutta hyvällä maulla. Monet löytävät juuri itselleen sopivan määrän väriä ja kuvioita. Asiakkaat ovat sanoneet, että vihdoin meillä on miehille oma putiikki, jossa tarjolla on jotain erilaista ja massasta poikkeavaa.

Meille on myös helppo tulla, olemme oikeita ihmisiä putiikissa ja meillä on rento tyyli, meillä ei jännitetä turhaan ja olemme aina valmiita auttamaan löytämään sellaiset tuotteet, jotka sopivat juuri omaan persoonaan ja tyyliin.

Verkkoputiikkimme tavoittaa asiakkaat ympäri Suomea. Eräs asiakas esimerkiksi löysi meidät verkkoputiikin kautta ja asuu Oulussa, viime kesänä hän päätti tehdä kesälomamatkansa vartavasten meidän putiikkiin. Matka kävi helposti moottoripyörällä ja tuotteet postitettiin meiltä kotiin. Tämä kertoo hyvin siitä, miten ainutlaatuinen tapaus olemme, meille todella tullaan kauempaakin.

Saarni_Gentlemens_Boutique_Keikarissa4

VR: Onko liikkeellä suunnitelmia lähivuosille, jotain uusia myymälöitä tai tuoteryhmiä?

Saarni: Tuoteryhmämme muuttuu koko ajan. Meille tulee uusia tuotteita joka viikko ja valmistajia haetaan Euroopan reissuilla. Koska me teemme tätä tunteella voi putiikista löytyä ihan mitä vain. Valikoimissamme on esimerkiksi Italiassa käsityönä valmistettuja nahkaisia moottoripyöräkypäriä sekä uniikkeja miesten sormuksia, koskaan ei siis tiedä mitä putiikistamme voi löytyä. Uudet tuotteet, tekijät ja vaihtuva valikoima on tämän putiikin suola.

Olemme kasvanut todella nopeasti ja meillä on vauhti päällä. Viime vuonna liikevaihto 2,5-kertaistui ja olemme aina olleet voitollisia. Ehdottomasti suunnitelmissa uusia putiikkeja niin kotimaahan kuin myös ulkomaille. Seuraava askel on luonnollisesti pääkaupunkiseutu ja tätä odotamme ehdottomasti innolla.

Saarni_Gentlemens_Boutique_Keikarissa6

VR: Miksi Keikarin lukijan kannattaisi vierailla Saarnin myymälässä?

Saarni: Ehdottomasti siksi, että olemme jotain täysin ennennäkemätöntä ja uutta sekä kestämme tiiviimmätkin tarkastelut jokaista yksityiskohtaa myöden. Saarnin putiikista löydät ehdottomasti aivan uuden maailman miesten pukeutumiseen ja elämäntyyliin. Ja parasta tässä on että näitä tuotteita et saa muualta eivätkä ne kävele kadulla vastaan. Meiltä löytyy väriä, kuviota, yksityiskohtia niin kengissä kuin vaatteissa ja asusteissa jokaiselle juuri sopivasti. Jos kaipaat vaihtelua ja klassista tyyliä twistillä, olemme ehdottomasti oikea putiikki. Kannattaa ehdottomasti tutustua facebookissa tai verkkosivuilla ja tulla käymään putiikissa.

Saarni_Gentlemens_Boutique_Keikarissa7

Edustettuja valmistajia, muiden muassa:

 • Tuscany Leather
 • Baruffaldi
 • Reykjavik District
 • Chester Jefferies
 • Dents
 • Thiers-Issard
 • Floris
 • Dovo
 • Mühle
 • Taylor of Old Bond Street

www.saarnigb.fi


SuitSupply-puvut

0

February 12, 2018 by Ville Raivio

Suitsupply on vuonna 2000 perustettu eurooppalainen miesten vaatettaja, jolla on omintakeinen ote alaansa. SS erottuu ennen kaikkea tarjoamalla erinomaisen diilin. Tämä hinta-laatuihme käyttää italialaisia kankaita maineikkailta kutomoilta – kuten Vitale Barberis Canonico, Spence Bryson, Ormezza, E. Thomas, Angelico, Carlo Barbera, Ferla – ja tarjoaa monia yksityiskohtia sekä mitoittaa vaatteensa tyköistuviksi, mutta myy ne verrattain edullisesti. Esimerkiksi puvut maksavat alimillaan 299 euroa ja verkkokaupassa on aina ilmainen kuriiritoimitus sekä -palautus. Tämä onnistuu vertikaalisen integraation avulla, sillä SS valmistaa melkein kaikki vaatteensa itse, suurimman osan Kiinassa ja Portugalissa, ja myy ne omissa myymälöissä. Yhtiön mainoksia, joissa täysin puetut miehet poseeraavat liki alastomien nuorten naisten seurassa, on haukuttu molemmin puolin Atlanttia. Kohu on kuitenkin tuonut yrityksen esille. SuitSupplyn USA:n-valloitus alkoi toden teolla vuonna 2011 julkaistusta Wall Street Journalin artikkelista, jossa vaatealan ammattilaiset vertailivat useita pukuja ilman logoja. Yhtiön pukua kehuttiin, kun taas mukana olleet, kalliimmat valmistajat saivat haukkuja. Lisää infoa löytää Kauppalehden haastattelusta, jossa perustaja Fokke de Jong kertoo aivoituksistaan.

SuitSupply_puvut_KeikarissaSuitSupply_puvut_Keikarissa2

SuitSupply lähetti Keikarin esittelyyn puvun yhtiön uudesta erikoistilauspalvelusta, jossa asiakas voi valita kankaan ja yksityiskohdat itse, kunhan käyttää firman omia kaavoja. Näin kyseessä ei ole mittatilaus, mutta jos löytää itselleen passelin koon valmiiden joukosta, istuvuus tyydyttää. Parhaana puolena ovat yksityiskohdat ja ennen kaikkea kangas. Tällä hetkellä Suomessa ei ole SS-myymälää, mutta tämän vuoden alkupuolella yhtiö kaavailee avaavansa sellaisen Helsingin Esplanadin varteen. Tallinnasta liike jo löytyykin. Jos tietää kokonsa, verkkokaupan tilauspalvelun avulla saa kuukaudessa itse suunnittelemansa asun. Muussa tapauksessa edessä on matka Tallinnaan tai usean puvun tilaus- ja palautussykli, kunnes koko on löytynyt. Yhtiöllä on useita leikkauksia ja hintatasoja, joten oman löytäminen voi viedä aikaa. Kuvien esimerkkipukuna on kolmiosainen Lazio-leikkauksella valmistettu kappale, jonka kangas on tummanharmaata kampavillaa vaaleanharmaalla windowpane-kuviolla. Kankaan on kutonut italialainen Vitale Barberis Canonico ja mukana seurasi lisähousut.

SuitSupply_puvut_Keikarissa3 SuitSupply_puvut_Keikarissa4

Housujen mittoja vertailemalla selvisi, että niiden välillä on muutamien senttien heittoa. Muutoin takki ja housut istuvat niin kuin aiempi kaapissani odottava Lazio-leikattu smokki. Puvussa on koristeellinen katesaumarakenne melkein kaikissa saumoissa, enkä ole löytänyt tätä yksityiskohtaa kuin harvoista valmispuvuista. Kangas on hyvin sileää ja miellyttävää, se laskeutuu siististi keveästä painosta huolimatta. Napinreiät ovat siistit ja suorat, eikä puvusta löydy roikkuvia irtolankoja. Napit ovat muovia ja sekoiteväriä. Kankaan kuviointi on kohdistettu saumoissa siististi, ainoastaan kauluksen alla on on sentin heitto. Ainoa harmi on housujen hyvin tyköistuva leikkaus: jos nauttii väljyyden tuomasta mukavuudesta nivusissa, joutuu ottamaan kokoa suuremmat ja todennäköisesti kavennuttamaan ne vyötäröltä. Myös vyötärö on järjestään matala. Laziossa on paksumpi hartiarakenne, mutta SS:n versio on silti verrattaen kevyt. Kaikki kokeilemani takit SuitSupplyltä ovat hyvin kevyitä käsissä ja yllä. Huomionarvoista puvussa on korkea kauluslovi, suorat sekä kulmikkaat käänteet ja napitusnapin alta sivuille kaartuva helma. Yhdessä nämä muodostavat leikkauksen, joka on kaukana tylsästä.
SuitSupply_puvut_Keikarissa5

SuitSupply_puvut_Keikarissa6

Tämä esittely on helppo päättää, sillä suurin osa takeista ja puvuistani on jo SuitSupplyn valmistamia. SS:n kangasvalinnat eurooppalaisten kutomoiden valikoimista poikkeavat skaalan vuoksi. Pelkistettyjen pukukankaiden lisäksi valikoimassa on joka kaudella voimakkaita kuvioita tai erikoisia värejä, kuten pullonvihreä tai tummanpunainen, joita harvemmin nähdään irtotakeissa tai suorissa housuissa. Yhtiön muista vaatteista uskallan suositella kauluspaitoja, joissa käytetään myös laadukkaita eurooppalaisia kankaita ja mitoitus on hoikka. Olen omistanut ja käyttänyt tuplasti kalliimpia pukuja, enkä ole löytänyt niistä samanlaista yhdistelmää kankaasta, viimeistelystä, leikkauksesta, yksityiskohdista ja hinnasta. Jos löytää SuitSupplyn valikoimasta itselleen passelin leikkauksen, ovi tyyliin aukeaa tehokkaasti.

SuitSupply_puvut_Keikarissa7

SuitSupply_puvut_Keikarissa8


Puvun vaikutus fysiikkaan

4

February 5, 2018 by Ville Raivio

Tämä on tarina kahdesta puvusta. Allaoleva kuva on vuodelta 2014 ja se kuvaa Päiväntasaajan Guinean presidentti Teodoro Obiang Nguema Mbasogoa sekä USA:n pääjehu Obamaa. Kuten moni muu afrikkalainen hirmuhallitsija, Mbasogo on mieltynyt ranskalaisiin räätäleihin. Tämä seikka näkyy hänen takkinsa mahdottoman hyvästä istuvuudesta ja sen pariisilaiskäänteistä (ns. Parisian lapels). Obaman on pukenut tietääkseni amerikkalainen Martin Greenfieldin räätälitehdas.

President Barack Obama and First Lady Michelle Obama greet His Excellency Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, President of the Republic of Equatorial Guinea, and First Lady Constancia Mangue de Obiang, in the Blue Room during a U.S.-Africa Leaders Summit dinner at the White House, Aug. 5, 2014. (Official White House Photo by Amanda Lucidon)

Katsomme ensin Obamaa. Hänen pukunsa seuraa perinteistä amerikkalaista linjaa, jossa mukavuus ajaa kaiken muun yli, ja asu on väljä joka suuntaan. Hartialinja niskasta sivuille on epätasainen ja kupruileva, vaikka kaulus pysyykin hyvin niskan ympärillä. Hihan istutuskohta näyttää valuvan alaspäin. Takin käänteet ovat samaten kupruilla ja kangas muodostaa X-rypyn napitusnapin ympärillä. Tämä on merkki kireydestä. Käänteiden kauluslovi on mitäänsanomaton Solisluun yllä oleva kangas näyttää tyhjältä ja ryppyiseltä, sillä tässä kohdin takki on leikattu liian väljäksi. Takin hiha on löysä ja ryppyinen hauiksen ympärillä, myös kyynärpään, ja siistiytyy ranteen kohdalla. Paidan kalvosinta ei näy. Housujen lahkeet ovat väljät ja roikkuvat ryppyisinä alas asti. Napitusnapista alaspäin takki on väljä, mutta tyydyttävän siisti.

Seuraavana hirmu Mbasogo. Hänen leikkauksensa on Adoniksen, Atlaksen tai Herkuleen sankarillinen muotti. Hartialinja niskasta sivuille on suora ja voimakkaan näköinen, kaulus pysyy hyvin ja korkealla niskan ympärillä. Hihan istutuskohta on koholla ikään kuin lihaksen tavoin. Takin käänteet ovat samaten luotisuorat ja kangas on tasainen napitusnapin ympärillä. Käänteiden kauluslovi on voimakkaasti muotoiltu ja kiintoisa. Solisluun yllä oleva kangas näyttää siistiltä ja työntyy voimakkaasti ulospäin, ikään kuin rintalihaksen jännittämänä. Takin hiha on suora ja siisti hauiksen ympärillä, myös kyynärpään, ja näyttää paidan kalvosimen. Housujen lahkeet ovat väljät, mutta laskeutuvat melko suorina polviin asti. Vasta sitten linja pettää. Napitusnapista alaspäin takki on hyvin siisti.

Summa summarum: Obama näyttää puvussaan löysältä ja heikolta, Mbasogo näyttää terveeltä ja vahvalta. Tämä on sitä alitajuista vaikutusta, joka puvun leikkauksella on katsojiin. Todennäköisesti juoksua harrastava Obama näyttää hoikalta ja terveeltä puvutta, mutta Mbasogosta on vaikea sanoa. Leikkauksella on siis väliä ja suuri osa sen vaikutuksesta tulee istuvuudesta.

Kuva: Amanda Lucidon/The White House


Vaatturi: pukuteollisuuden harjoittajain äänenkannattaja

0

January 14, 2018 by Ville Raivio

Kunnianarvoisa Kansalliskirjastomme on tehnyt kulttuuriteon digitoimalla kaikki Vaatturi-lehden numerot vuodesta 1898 aina vuoteen 1929 saakka. Tämä lehti oli aikoinaan kaikkien maamme räätäleiden asialla, ja yhdisti käsityöläisiä kaupungeista pikkukyliin. Lehdissä oli juttuja etiketistä, liiton asioista, tyylistä, vaatekaavoista sekä kolumneja, joissa otettiin kantaa makuasioihin. Jos suinkin lukijaa kiinnostaa, mitä miesten asuista on aikoinaan sanottu, arkiston päälle 7000 sivua kertovat kaiken ja enemmän.

https://digi.kansalliskirjasto.fi/aikakausi/titles/0356-8083?display=THUMB&year=1898


Alpan shaalikaulusneuletakki

0

December 31, 2017 by Ville Raivio

Vaikka shaalikaulusneuletakki on aikamoinen yhdyssanahirviö, juuri se kuvaa Alpan uusinta mallia parhaiten. Neuletakit yleistyivät 1900-luvun alussa erityisesti vapaa-ajan urheiluvaatteina, sillä villaneuloksen ansiosta ne olivat mukavan lämpimiä ja joustavia, siis erityisen sopivia liikuntaan. Niillä saattoi myös korvata aikakauden hyvin raskaat ja jäykät irto- tai puvuntakit vapaa-ajalla, joten suosion syyn ymmärtää hyvin. Erityisen suosittuja ne olivat Amerikassa, jossa yliopistojen urheiluseurat mittelivät voimia alituiseen. Yliopiston edustusjoukkue, varsity team, sai kantaa neuleissaan ja takeissaan opinahjonsa nimeä tai nimikirjaimia. Tästä syntyi nimike varsity sweater, jota käytettiin erityisesti neuletakeista, joissa oli kaulus kirjainten lisäksi. Kirjailu erotti urheilijan yliopistonsa edustajana ja toi arvonantoa urheilun ystävien joukossa. Korkea kaulus lämmitti kaulaa ja hiveli silmiä.

Alpan_alpakkaneuletakki_Keikarissa

Alpa lähetti näytekappaleen Keikarin tarkasteltavaksi. Tämä malli on urheiluneuletakkien alkuperälle uskollinen, vain kirjailu uupuu ja materiaalina on lampaanvillan sijasta alpakanvilla. Nelikierteinen villalanka on raskas, lämmin, vahva ja uutena karhea. Mitoitus on yllättävän kapea joka suunnasta, nähtäväksi jää, miten villa venyy käytössä. Mallissa on kaksi etutaskua, jotka on myös neulottu alpakasta. Vaikka niiden neulos on ohuempi, se tuntuu riittävän tiiviiltä ollakseen kestävä. Corozo-kivipähkinästä valmistetut napit ovat pelkistetyt, hyvin pitkällä saumalla kaavoitettu raglanhiha antaa suuren liikeradan. Takin kruununa on peräti 6-kierteinen kaulus, joka on korkeampi kuin missään kokeilemassani mallissa. Hinnan puolesta Alpan neuletakki on niin sanotussa preemioluokassa, jota kokonaisuus tuntuu vastaavan. Aika näyttää, miten malli ikääntyy. Kun pukukoodit ovat kilvan löystyneet tai poistuneet toimistoissa ympäri maailman, pelkistetty neuletakki voi ottaa nyt irto- tai puvuntakin paikan, jos ympäristö on tähän passeli. Siisti, mutta rento vaikuttaa olevan päivän sana.
Copyright © 2013 Ville Raivio

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Translate Keikari

Aiheet

Arkisto