RSS Feed

High twist -villa

0

June 29, 2014 by Ville Raivio

High twist -villa on kangasta, joka on kudottu tiukasti yhteen kierretyistä langoista. Kaikki pukukankaat toki kudotaan kierretyistä langoista, mutta niiden jännitteessä on eroja: tiukemmin kierretyt langat ovat vahvempia, joten niistä voidaan valmistaa ohuempia kankaita. Keveydestä huolimatta tällainen kangas laskeutuu kuin paksummat verrokit. HT-kangas on hyvin vahvaa, melko karheaa, yllä viileää ja vähemmän joustavaa.

Vahvan langan ansiosta high twist -kankaan voi myös kutoa väljemmäksi ja huokoisaksi, jolloin vaatteesta tulee erinomaisen ilmava. Nämä vahvat langat muistuttavat mikroskoopissa jousia, jotka ponnahtavat nopsasti entiseen muotoonsa. Siispä kangas vastustaa ryppyjä ja pysyy siistinä, ja high twist -kankaat ovat ihanteellisia kesä- tai matkustusvaatteisiin. Talvella tämä viileä kangas on todennäköisesti turhan hyytävä.

Kauppamatkustajien lisäksi herkästi hikoavat tai paksumpia kankaita vieroksuvat miehet saavat kierretystä villakankaasta elinikäisen ystävän. Jotta tiukka kierre saavutetaan, lankojen tulee olla tavanomaista laadukkaampaa, pidempää ja kiharampaa villaa. Myös kutominen tehdään hitaasti ja huolellisesti, jotta kierre säilyy vuosia eikä purkaudu. Tämän vaivannäön vuoksi high twist -villa on kalliimpaa kuin tavanomainen. Suuremman yleisön tietoon ja suosioon kankaan toi Giorgio Armani, jonka kevyet ja helpot luomukset olivat muodissa 80-luvun puolella.

Kaupoissa HT-villa merkitään vaatteisiin yleensä erillisellä merkillä travel wool, cool wool tai high twist wool. Jos lukija ei vielä omista tällaisia vaatteita tai ole kokeillut niitä kaupassa, on parempi kysyä myyjältä niiden perään, sillä kankaan erottaminen tavanomaisista ei ole ummikolle selviö. Yleensä HT-villa on kuitenkin kädessä karheaa ja valoa vasten verkkomaista. Tästä huolimatta se ei ole läpinäkyvää, joten vyötäisille voi huoletta pukea räikeät hyvänonnenkalsongit.

Kuvat: Jussi häkkinen&Matti Airaksinen


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari