RSS Feed

Balmacaan-takki

0

June 22, 2014 by Ville Raivio

Balmacaan on pitkä ja väljäksi leikattu yksirivinen päällystakki, jossa on piilonapitus, lyhyt bal-kaulus ja Raglanhihat. Nimensä se on saanut Skotlannin Invernessissä sijaitsevan tiluksen mukaan, ja takkimalli on luotu enemmän suoja kuin koristeellisuus mielessä. Vaatekronikoitsija Alan Flusserin mukaan malli on perua Preussin armeijan takeista. Raglanhihan tarkoituksena on parantaa takin vedenpitävyyttä, sillä rakenteessa hihan sauma kaartuu kiinni kaulukseen. Yleisemmässä istutetussa hihassa yksi suora sauma jää kummankin hartian ylle. Suorasta saumasta kosteus imeytyy herkemmin takin sisälle, kun vinosta Raglanista sade valuu paremmin maahan.

Villakankainen 50-luvun Balmacaan nahkanapeilla

Väljän leikkauksen ansiosta Balmacaan istuu kätevämmin usean vaatekerroksen ylle ja liikkuminen on helppoa. Takissa on yleensä sadetta hylkivä siisti piilonapitus ja useimmiten vinot taskut, jotka voi napittaa kiinni. Takki voidaan valmistaa mistä kankaasta hyvänsä, mutta tiheästi kudottu ja kyllästetty gabardiini on yksi parhaimmista tuuleen ja sateeseen. Villakangas taas pitää paremmin lämpimänä hyisessä kelissä.

1930-luvun versio windowpane-kuviolla

Balmacaanin kaulus on pyöristetty, ainakin 8 senttiä korkea ja kärjistä lyhyt. Se voidaan nostaa kätevästi ylös tuulen suojaksi ja useimmissa malleissa on kauluksen alla nappi, jolla käännetyt kaulukset voi kiinnittää. Perinteinen ja suojaava takki ulottuu polviin, muotiversioissa helma on lyhyempi. Hihansuissa ei ole nappeja, mutta joissakin takeissa on kiristettävä tamppi, jolla hihat saa tiukemmin kiinni. Selässä on yksi halkio mukavampaa käyttöä takaamassa.

Väljä, pelkistetty leikkaus

Villakangas-Balmacaaneissa on yleensä irtoliina muotoa tuomassa, mutta sadetakit ovat rakenteettomia ja hyvin kevyitä. Joissakin malleissa on vyötärön kiertävä vyö, joka pitää Balmacaanin aisoissa myös kovassa puhurissa. Kansan suussa gaelinkielinen Balmacaan on lyhentynyt muotoon bal, joka viittaa myös takin kaulusmalliin.

Piilonapitus

Tamppi hihansuussa sekä vino, napitettava tasku

Balmacaan-sana on nykyisin harvemmin käytössä, sillä kaikkia sadetakkeja voi kätevämmin englanniksi kutsua termillä rain mac(k). Tämä viittaa Charles Macintoshiin, joka kehitti 1800-luvun alkupuolella kumilla kyllästetyn sadekankaan. Silti Balmacaan on hyvä tuntea, sillä malli on yksi vanhimpia yhä käytössä olevia päällystakkeja. Se on yksinkertainen, äärimmäisen toimiva ja ajaton suoja kaikissa ilmastoissa. Takin voi myös valmistaa mistä kankaasta tahansa, mikä takaa miltei rajattoman varioinnin. Niin kauan kuin haluaa suojautua ilmoilta tyylillä, Balmacaan on ajankohtainen.

Bal-kaulus elementissään


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari