Haastattelussa: Janne Koskinen

1

March 26, 2013 by Ville Raivio

Ikä, koulutus ja ammatti?

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Aspinal, olkalaukku, vasikannahkaa

35, toimittaja, filosofian maisteri Helsingin ja Venetsian yliopistoista, pääaineena musiikkitiede. Muut opinahjot Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu, Espoon musiikkiopisto ja kaksi isoäitiä.”

Kuinka läheisesi suhtautuvat tyyliharrasteeseen?

“Ei mitenkään erityisesti, sillä vaahtoan aiheesta vain sellaisille, jotka eivät suuremmin ärsyynny. Punaiset puuvillahousut ovat jostain syystä herättäneet tavattoman paljon kommentteja. Työpaikalla eräs tuottaja osoitti niitä sormellaan ja huusi joka kerta kun näki minut. Erikoista, sillä käytettiinhän punaisia housuja jo Napoleonin aikana.”

Kuinka kiinnostus syntyi ja milloin se suuntautui klassisen puolen pariin? Miksi klassikot muodin sijasta?

“Olen aina ollut tekemisissä 1800-luvun musiikin parissa, joten arvostan klassisia ratkaisuja muissakin asioissa. Klassikot ovat oikeastaan myös helppo ja mukava valinta. En tiedä mitään niin mukavaa asua kuin hyvin istuva, hyvästä materiaalista tehty puku. Klassikot ovat myös ajan mittaan edullisempia, mikä sopii saidalle luonteelleni.”

Kuinka olet kerännyt tietämyksesi — kirjoista, erikoiskoulutuksesta, ammattilaisten kanssa keskustellessa?

“Vaatteista minulla on vain vähän tietämystä: olen kuitenkin vain käyttäjä, asiakas, ja oma ammattiosaamiseni on muualla. Mutta seurailen kyllä joitakin blogeja, kuten Keikaria, lueskelen nettisivustoja ja olen haastatellut muutamia ammattilaisia radio-ohjelmiini.”

Vuosien varrella sinulle on varmasti kerääntynyt tietämystä kosolti. Onko jotain, minkä toivoisit useamman miehen tietävän?

“Ei oikeastaan. Toivoisin vaan että ihmiset olisivat ulkoasussaan ja tyylissään rohkeampia, niin elämä olisi hauskempaa. Oli se tyyli sitten mikä tahansa. Nuorissa näyttää olevan toivoa: ilahduttavan usein kaupungilla näkee persoonallisesti esiintyviä koululaisia.”

Kuinka kuvailisit tyyliäsi?

“Voisi sanoa, että työni on melko stressaavaa, joten yritän tehdä oloni vaatetuksella mahdollisimman miellyttäväksi: hyvät, hengittävät luonnonmateriaalit, sopivat jalkineet ja mietityt yhdistelmät, jotka antavat tukea esiintymiseen paineenalaisissa tilanteissa. Joskus hienostelen yksityiskohdilla, kuten konsertin teemaan sopivilla kalvosinnapeilla tai taskuliinalla. Huoliteltu pukeutuminen on myös muiden kunnioittamista ja kohteliaisuutta. Viime aikoina olen alkanut pitää kulumisen jäljistä laatuvaatteissa. Esimerkiksi sopivan kokoinen kulumajälki laatupaidan kauluksessa kertoo, miten paljon sitä on käytetty ja rakastettu. Ja miten monta koettelemusta se päällä on kestetty! Mutta kulumisen pitää sopivan kokoista ja hallittua, aivan kuten vanhoissa huonekaluissa tai tauluissa. Joissakin isommissa tv-tuotannoissa käytössäni on YLEn puvustaja. Viimeksi Pentti Tillder antoi käyttööni hienot Calzoleria Toscanan kiiltonahkakengät, ja Maj Lind -pianokilpailuun Outi Harjupatana löysi mainion Tigerin puvun. Arvostan puvustajien ammattitaitoa, ja heidän kanssaan on aina mukava suunnitella tulevia esiintymisiä. Myös ompelimo tekee ihmeitä.”

Mitä räätäleitä tai vaatevalmistajia suosit?

“Olen teettänyt kaksi yhdistelmäpukua Zegnalla ja yhden eräällä suomalaisella vaatturilla. Kauluspaidoista käytän Stenströmiä ja Etonia. Roomassa on eräs äreä nahkuri, jolta saa hyviä vöitä. Helsingistä, Berliinistä ja Tukholmasta hankin valmisvaatteet, eli aika lähialueilla pysyttelen. Myös netissä on muutama hauska liike.”

Kuinka Hienostelua alun perin syntyi? Kuinka ohjelma on otettu vastaan?

“Hienostelua-ohjelma syntyi kun panin merkille, että ”vanhan ajan maailma” yhdistettynä hienosteluun jollain lailla nauratti ihmisiä kahvipöydissä. Asiat, jotka saavat ihmiset nauramaan, ovat hiljaisia signaaleja tulevaisuudesta. Hienostelu on Suomessa myös tabu, joten päätin että se täytyy saada ohjelman nimeksi, sillä kun tabua ravistelee, syntyy jotain kiinnostavaa. Konseptia tarjottiin aluksi tv:lle, mutta koska siellä ei aiheesta innostuttu, muokkasin ideasta radioversion. Oikeastaan siitä tuli radio-ohjelmana parempi, koska saatoin ottaa tarinan kuljetukseen mukaan klassisen musiikin, jonka moni kokee myös hienosteluna. Siinä on perää, sillä taidemusiikki sisältää vaatimuksen äärimmäisyyteen viedystä huippulaadusta. Konserttikulttuuri sisältää huvittavia konventioita ja vanhoissa esityskäytännöissä on kotkotuksia, kuten yltäkylläistä melodiankoristelua tai liioittelevia toistoja. Mutta niistä pitää olla ylpeä! Ohjelma on herättänyt yleisössä enemmän tunteita kuin mikään aiemmin tekemäni ohjelma. Valtaosa palautteesta on myönteistä, mutta osa inhoaa jo pelkästään koko nimeä. On hyvä signaali, että monenlaista palautetta tulee. Kuuntelijoita on nyt todella hyvä määrä, lähes sata tuhatta.”

Millä perustein valitset ohjelman musiikin?

“En valitse musiikkia tiedollisin perustein, vaan tunneperustein: luon musiikkien avulla tunnelmia ja rakennan dramaturgian. Esimerkiksi jos aiheena ovat samppanjat, en automaattisesti valitse Reimsissä sävellettyä musiikkia, vaan teoksia, joissa kuulen samppanjan aromeja tai joiden sointiväreissä on Koillis-Ranskan valoa. Taidemusiikin valinta tällä tavalla vaatii uudenlaista asiantuntijuutta, sillä faktatieto on nykyään kaikkien helposti saatavilla, eikä pelkkä sen välittäminen johda elämykseen jossa tieto ja tunne kohtaisivat.”

Millä perustein valikoit ohjelmaan päätyvät henkilöt?

“Heillä pitäisi olla tietoa ja kokemusta jostain ohjelmasarjaan liittyvästä aiheesta. Aiheet ovat yleensä sellaisia, joilla on hienostelun leima, mutta jotka ohjelman kuluessa paljastuvat rikkaaksi kulttuurihistoriaksi. Haasteenani on saada ohjelman ihmiset luottamaan omaan persoonallisuuteensa. Kaikkien pitäisi saada kukoistaa omalla tavallaan.”

Mitä harrastat tyylin ohella?

“Kaupunkikävelyitä, vieraita kieliä, laiskottelua.”

Monet lukijoistani ovat nuoria tai vasta hiljakkoin kiinnostuneet vaatekaappinsa uusimisesta. Mitä ohjeita jakaisit miehelle, jonka kiinnostus on vasta herännyt?

“Tyylitietoisen miehen täytyy tuntea edes vähän taidemusiikkia. Beethovenin sinfoniat auttavat pitkälle, sitten voi edetä jousikvartettoihin. Viette daamin konserttiin ja sen jälkeen kuutamokävelylle.”

http://yle.fi/radio1/musiikki/hienostelua/

Kuvat: © Janne Koskinen


1 comment »

  1. Make says:

    Kiitos Ville! Toivoa on vielä tässäkin maassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *









Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.