RSS Feed

Tie pin

5

March 17, 2009 by Ville Raivio

Tie pin (solmiopinni) tunnetaan myös nimillä stickpin, tie tack sekä tie tac. Se oli hyvin suosittu solmiokoriste 1800-luvun ja 1900-luvun molemmin puolin, mutta nykyisin hyvin harvinainen. Ulkomailla pinniä näkee ajoittain, mutta Suomessa ei lainkaan. Aiemmin miehet saattoivat pinnillään kertoa jäsenyydestään kerhossa, poliittisessa liikkeessä tai yhtiössä, mutta myös koristautua tai pitää solmiotaan ojossa. Nykyisin samaa hallintaa tuo solmioneula, joka on vielä yleinen listä tumman puvun tilaisuuksissa.

Solmiopinni kiinnitetään hieman solmun alapuolelle, jossa se ilmaisee kantajansa erinomaisesta mausta. Kenties klassisin valinta on kultainen pinni helmikoristeella. Koska pinnin terävä pää on hyvin ohut, se ei oikein aseteltuna jätä näkyvää jälkeä solmion pintaan. Vaikka tämä asuste on Suomessa kenties harvinaisin solmion kera käytettävä koriste, se ei suinkaan ole muinaismuisto. Solmiopinniä ympäröi samanlainen klassisen elegantti aura kuin taskukelloa: kumpikaan ei ole välttämätön taikka tarpeellinen, mutta oikein toteutettuna molemmat ovat erinomainen lisä.


5 comments »

 1. Ville Raivio says:

  Päiviä vain, Lassi.

  Tuskinpa vähään aikaan tarkempaa artikkelia on luvassa, mutta lyhyesti mallista löytyy seuraavasta:

  http://www.keikari.com/blogi/kauluspaidan-kaulusmallit/

 2. Sproily says:

  Terve taas, Ville,

  Voinet kirjoittaa myös artikkelin niin kutsutusta kaulusneulasta (collar bar, collar pin)?

  Sitä näkee vielä lammikon tuolla puolen, mutta muualla taitaa olla todella harvinainen.

  Terveisin,
  Lassi

 3. Ville Raivio says:

  Päiviä, Jami.

  Täydellisessä maailmassa tätä asustetta kutsuttaisiin solmioneulaksi, mutta valitettavasti Suomessa tuo nimike on vakiintunut toisin.

 4. Jami says:

  Mielestäni tämä on nimenomaan solmioneula, ja se millä nykyään pidetään solmiopaikallaan on solmionpidike.

  Ostin muuten juuri tänään täysin kuvankaltaisen neulan (plastronin kanssa käytettäväksi), 32e maksoin siitä.

 5. Rienzi says:

  Näkee tätä Suomessakin, ainakin meidän suvussa vakio, sain ensimmäisen helmikoristeisen kultapinnini rippilahjaksi. Erityisen hieno on briljanttihiottu timantti valkokultaisessa pinnissä. Arastelen pinnin pitämistä muodollisimmissakaan työtilanteissa, mutta häihin, korkeampien vuosien syntymäpäiville ja hautajaisiin tökkään sen solmioon empimättä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari