RSS Feed

Louferit

2

March 17, 2009 by Ville Raivio

Louferi (loafers, slip-ons) on puolikenkä, jonka nauhattomaan olemuksen sisään jalat luistavat kuin itsestään. Ne syntyivät 1930-luvulla, kun norjalaiset ryhtyivät valmistamaan nahkaisia vapaa-ajan jalkineita mokkasiinirakenteella. He veivät jalkineita ympäri Eurooppaa, josta amerikkalaiset toivat mallin kotimaahansa. 1934 amerikkalainen Bass-jalkineyhtiö toi markkinoille sittemmin klassikoksi muodostuneen mallinsa nimeltä Weejun. Kevyt ja rento louferi sai nopeasti klassisen miesten kengän arvonimen.

Vuorettomana kenkänä louferi muotoutuu mainiosti käyttäjänsä jalan muotoon, ja tuntuu mukavalta myös ilman sukkia. Jalkinetyyppi onkin ihanteellinen kesäkäyttöön. Nahka hengittää, mutta helteillä silläkin on rajansa. Tupsulla tai ilman, ulkonäkö on makukysymys. Louferit eivät kuitenkaan ole formaalit jalkineet. Häihin, hautajaisiin ja muihin vastaaviin ympäristöihin nauhakengät ovat ainoa oikea vaihtoehto. Rentoihin ilmapiireihin sekä luovan työn aloille malli sopii mainiosti. Alkuperäinen louferimalli on 1934 syntynyt penny loufer, seuraava versio on 50-luvulla kehitetty tupsulouferi ja kolmas vuonna 1966 syntynyt Gucci-tyylinen louferi, jossa on metallinen koriste. Näiden lisäksi on kymmeniä eri muunnoksia samasta peruskaavasta. Kaikkia loufereita yhdistää nauhattomuus ja nahkarakenne.

Loufereiden pariksi sopivat:

 • farkut
 • pellavahousut
 • ohuet puuvillahousut
 • khakihousut
 • chinot
 • kaikki ohuet pukukankaat


2 comments »

 1. tietämätön says:

  Jep kyllähän ne sitte oli sisälle tarkoitetut vaan :D noh ainaki on hienot työkengät nykyää sitte toimistolle :D

 2. tietämätön says:

  ostin eilen itselle uudet louferit ja lähdin sitten kauppaan (jonne matkaa noin 30m) ja takaisin tultuani huomasin että niitten pohjaan oli tullut isoja naarmuja ja jopa yksi iso reikä… pohja on semmosta kovaa puun näköistä juttua.. Kysynkin nyt että onko kenkäni tarkoitettu vain sisälle? vai mikä tommosen idea on ettei voi ollenkaa kävellä asfaltilla! kivasti ne kyllä kopisee… Vai voiko kyse olla valmistusvirheestä? kengät on muuten merkiltään topman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari