RSS Feed

Kauluspaidan kaulusmallit

18

May 18, 2010 by Ville Raivio

Erilaisia kauluspaitojen kaulustyyppejä löytyy kymmenittäin ja vain mielikuvitus on uusien mallia rajana, mutta perusvalmistajat eivät valinnanvaralla iloittele. Kaulus tulisi aina valita miehen pään leveyden ja pikkutakin kaulusten leveyden mukaan. Jos pienipäinen hahmo pukee todella leveän cutaway-kauluksen, mittasuhteet menevät kovin pieleen. Mitä kovemmat kaulukset ovat, sitä juhlallisemmasta paidasta on kyse. Vapaa-ajan paidat ovat monesti pehmeäkauluksisia, jonka vuoksi niiden kera solmio ei näytä yhtä tasokkaalta kuin kovana pönöttävien kaulusten. Paremman luokan paidoissa kaulusten takana on tila irtonaisille kauluskovikkeille, jotka pitävät kaulukset elegantissa ojennuksessa. Ylimpien nappien määrä on makukysymys, joskin kaksi nappia on harvinaisempi versio.

Tämänpäiväinen vierailu Saumassa tuotti mukavan kavalkadin eri malleista, mutta osa jäi uupumaan. Tarkasta tämä artikkeli myöhemmin, sillä lisään uusia malleja jahka ne eteeni sattuvat.

Ensimmäisenä button down -kaulus, (suom. nappikaulus) joka on esitellyistä tyypeistä epäjuhlallisin. Tämä johtuu kauluksen pehmeydestä ja napeista, jotka rikkovat kaulusten harmonian. On reilusti eriäviä mielipiteitä siitä, sopiiko button down -paitojen kanssa käyttää solmiota. Koska mallin alkuperä on brittiläisissä poolovaatteissa -eli syntyhistoria on urheilullinen – BD-paidan kanssa ei tule käyttää solmiota. Poikkeuksena tästä amerikkalainen Ivy League -tyyli, jossa solmiot bd-paitojen kera ovat olennainen osa. Button down -kaulus ei myöskään sovi puvun kanssa käytettäväksi.

Mallit 2., 4., 6. ja 8. ovat cutaway collar/spread collar -tyyppiä (levitetty kaulus). Kuten selvästi näkyy, kaulusten kärjet ovat etäämmällä toisistaan. Tämä malli sopii miehelle, jolla on leveämpi pää ja leveämmät hartiat. Kärkien väliin jää enemmän tilaa kuin tavallisessa eli turndown-kauluksessa, joten solmion solmun tulee olla kookkaampi.

Mallit 3. ja 7. ovat klassisinta mallia, eli turndown-kauluksia. Niissä kärjet ovat lähempänä toisiaan ja ne tuppaavat usein olemaan korkeampia kuin turndown-veljensä. Pienempi tila – pienempi solmu. Parhaiten nämä mallit sopivat pienipäisille ja -hartiaisille veijareille.

Cutaway collar/spread collar kahdella napilla.

Malli 5.on harvinaisuudessaan herkullinen tab collar, jonka suomennan lätkäkaulukseksi. Pieni kangassuikale nostaa solmiosolmua jännittävästi koholle, ja mallin ensimmäinen tunnettu käyttäjä oli Windorin herttua nuoruudessaan. Malli on USA:ssa paljon yleisempi kuin Euroopassa, eikä se sovi lätkän vuoksi käytettäväksi ilman solmiota.

Hyvin leveä cutaway collar/spread collar.

Turndown-kaulus, jonka kaulukset ovat hyvin jyrkässä kulmassa.


Kahdeksantena hollantilaisen valmistajan revittely, äärimmäisen levitetty cutaway-kaulus. Miehen pää saa olla melkoisen leveä, jotta tämä malli hänelle sopii. Ylin nappi avoinna asialla ei kuitenkaan ole juuri merkitystä.

Yhdeksäntenä pin collar, neulakaulus. Tämä erittäin amerikkalainen ilmiö on lätkäkauluksen elegantimpi muoto. Kauluksen päitä pitelee yhdessä – mieluiten – jalometallinen hakaneula, joka on ainoastaan tähän tarkoitukseen valmistettu. Tyyppi sallii ainoastaan hyvin kapeat solmut, eikä neulan välke välttämättä miellytä kaikkia. Neulakaulusta tuskin Suomessa näkee, mutta erittäin itsevarma pukeutuja voi sillä osoittaa yksilöllisyyttään.

Toissaviimeisenä  irtokaulus. Tämä tyyppi syntyi viktoriaanisella aikakaudella, jolloin kehno hygienia ja köyhyys vaivasivat pukeutuvaa miestä. Irtokauluksen avulla hän saattoi vaihtaa kaulusta ilman, että joutui pesemään paitaansa. Köyhän vaateparren tuli kestää kovaakin käyttöä kauan, joten tiuha pesu ei tullut kysymykseen. Malli oli yleisesti käytössä noin vuosien 1830-1920 välisenä aikana, tämän jälkeen pukeutumisen helppous sai tärkemmän osan ja kaulusmalli vaipui unholaan.  Irtokaulus kiinnitetään vain tätä tarkoitusta varten valmistetuilla napeilla edestä ja takaa. Prosessi on hankala, ellei pukeutuja saa avustusta. Irtokaulus on tänä päivänä harvinaisin mahdollinen valinta, sillä se kertoo miehen todella panostavan eetterin lailla haihtuvan eleganssin tavoitteluun. Kaulus on myös niin kova, että se sopii edustamiseen mainiosti. Irtokauluspaitoja valitettavasti saa ainoastaan ulkomailta tai teettämällä. Malli pysyy elossa ainoastaan kunniakkaan historiansa, frakkitapahtumien ja rohkeiden dandyjen ansiosta.

kaulustyyppi9b

Viimeisenä club collar (klubikaulus). Koska malli oli aikoinaan ahkerasti käytössä maineikkaassa Etonin oppilaitoksessa, kaulus tunnetaan myös Eton collar -nimellä. Pyöreä kaulusmalli syntyi 1800-luvun loppupuolella, kukoisti 1900-luvun alkuvuosikymmeninä ja on tänä päivänä  harvinainen. Enimmäkseen klubimalliin törmää Italiassa ja Amerikassa. Pyöreä malli ei etiketin mukaan sovi hienoimpaan edustamiseen, mutta muutoin se on ihanteellisen persoonallinen valinta. Hyvin harva valmistaja tarjoaa klubikaulusta paidoissaan, joten mallia mielivän on suunnattava joko ulkomaille tai teetettävä omansa erikoistyönä.


18 comments »

 1. Ville Raivio says:

  Hoituu! Ikivanhaa juttua on hyvä päivittää muutenkin.

 2. JONNE says:

  Saisiko tähän uudet kuvat?

 3. Mika says:

  Irtokauluksia voi mainiosti pestä pesukoneessa. Tärkkäämällä ne saa jälleen kondikseen. Tosin tärkiksi ei riitä Verdan spray tai edes tuubitärkki, mutta useimmista pesuloista saa kyllä ostaa tärkkiä jauheena (perinteinen riisitärkki). Siitä liuos sumutinpulloon ja kuivunut kaulus sunutetaan tärkkiliukosella, ja kun kaulus on kuivahtanut nihkeäksi, sitten silitys. Halutun kovuuden saa luonnollisesti säätelemällä tärkin määrää…

 4. Ville Raivio says:

  Päiviä, choir.

  Nappeja voi hakea eBaystä hakusanalla “collar stud”. Irtokaulus on englanniksi “detachable collar”, “stiff collar” tai “barrister collar”. Usein kaulukset tärkätään, eikä niistä jäykimpiä voi pestä pesukoneessa – kuivapesu on näille ainoa vaihtoehto. Irtokaulus yleensä kiinnitetään takaa ennen paidan päälle pukemista ja etunappi taistellaan kiinni joko omin voimin tai palvelijan (nykypäivänä lähimmäisen) avustuksella.

 5. choir says:

  Tervehdys, Ville!

  Sain Keikarin foorumilta jäsen Taunolta irtokauluspaidan ja irtokauluksia. Valitettavasti niitä kiinnittävä etummainen nappi puuttuu, takanappi on. Mistähän tuommoisen saisi? Mitä on irtokaulus englanniksi? Varmaan irtokaulus on samaa materiaalia kuin tavallinenkin kaulus, vaikka se tuntuu vähänmuoviselta – ehkäpä näitä käytettyjä kauluksia on tärkätty tms.

  Irtokaulusta ei voine kiinnittää ennen paidan pukemista päälle – ainakaan etummaista nappia? Siihen tarvitaan avustajaa?

 6. Masa says:

  Korjataan nyt vielä tuohon, että British Indigo -kauluspaidat ovat Amsterdamilaista perua.
  Ainakin David Bechamin yllä on nähnyt moista levitettyä kaulushärpäkettä. Tyylisäännöt ovat tyylittömiä varten, totesi Marski. Harmi vaan, ettei monella nykyisin ole Marskin tyylitajua.

 7. Ville says:

  Hmm…itse olen hintelänä, kapeaharteisena ja ei-leveäpäisenä aina pitänyt cut-away -kauluksia itseäni parhaiten pukevina. Malli mielestäni tuo kaivattua leveyttä olemukseen ja tasapainottaa muuten kovin vertikaalia olemusta.

 8. Ville Raivio says:

  Päiviä, Pär.

  Lätkien välillä on nepparinappi, joka irtoaa ja kiinnittyy nopsasti. Yhteen liitettyjen lätkien ylle jää solmion solmu, joka jännästi jää pönöttämään ja hitusen ulkonemaan kauluksen ansiosta.

 9. Pär K. says:

  Kuinkas tuon lätkäkauluksen (tab collar) lätkän puoliskot kiinnittyvät toisiinsa? (Oletan, että lätkä menee keskeltä poikki – siltä näyttää kuvassa ja kaipa moinen olisi vaikea tai mahdoton vetäistä päälle, jos kauluksenpuolikkaat olisivat kiinteästi yhdessä) Neppari, nappi?

 10. Ville Raivio says:

  Trhokka: kas mokomaa, luulin kysymyksen tulleen tuohon T&A-projektiin. Korjaanpa erheeni.

 11. Trhokka says:

  Ensimmäinen kuva viittaisi kyllä vahvasti bd-kaulukseen (myös kuvateksti), sillä reiät ovat hyvin alhaalla kauluksen kärjen tuntumassa.

 12. Ville Raivio says:

  Iltaa, vicuna.

  Toki puuttuvat, mutta napit kiinnitetään paidan rintamukseen jota pelkkää kaulusta esitellessä ei ole.

 13. vicuna says:

  Eikö tuosta button-down paidan kuvasta puutu ne alhaalla olevat napit?

 14. Sproily says:

  Kiitos vastauksestasi Ville,

  Omistan kyllä yhden kyseisen sivuston Double Round -mallin irtokauluksista, mutta tarkoitin nimenomaan kauluspaitaa, en pelkkää irroitettavaa kaulusta.

  Kiitos tuosta vinkista Schoffan suuntaan. Täytyy tutkia tarkemmin.

  Hetken mielijohteesta tilasin itselleni brittiläisestä nettikaupasta pyöreällä kaulusmallilla varustetun kauluspaidan. Kyseinen liike sattui tarjoamaan paitaa niin hyvin alennuksin, että laitoin sen päätä pahkaa tilaukseen. Raportoin foorumille paidan laadusta, kun se saapuu. Liikkeeseen pitänee kuitenkin suhtautua varauksella, sillä esimerkiksi kengät ovat Blake-ommeltuja. Laadussa lienee siis toivomisen varaa. Epäilen, että normaalihintaisina eivät ole arvonsa väärtejä.

  Kuitenkin näin kahdellakymmenellä eurolla luulen kuitenkin saavani parempaa kuin mitä sillä saisi Suomesta.

  Kauppa oli “Savile Row co.” Joka jo nimensäkin puolesta kalskahtaa ikävästi Savile Rown maineella rahastavalta. Kyseinen yhtiöhän ei omista putiikkia kyseiseltä alueelta. Noh, saapahan nähdä kuinka rujoa tavaraa sieltä tulee.

  Terveisin,
  Lassi

 15. Ville Raivio says:

  Päiviä, Lassi.

  Et ole selannut luottosivustoasi riittävän tarkasti:
  http://www.vintageshirt.co.uk/list_collars.php

  Lisäksi ainakin helsinkiläinen Schoffa tarjoaa pyöreää kaulusmallia mittatilauspaidoissaan.

 16. Sproily says:

  Ah, klubikaulus, tuo esteettisyyden huipentuma.

  Kerrot, että mallia saa ulkomailta, onko sinulla tarkempaa tietoa mistä? Nettikauppoja kenties?

  Olen jo muutamia kuukausia selannut ebaytä ja siellä kyseisiä kauluspaitoja ei ole lainkaan. Ei Club collar nimityksellä saati sitten round collar. Mistä kiikastaa?

  Terveisin,
  Lassi

 17. Ville Raivio says:

  Tere, Tapsa.

  Kiitos kehuista. Valitettavasti Suomenmaalta irtokauluspaitoja löytää ainoastaan Play It Again, Sam -liikkeestä, jossa myydään vain käytettyjä kappaleita – ja kovalla hinnalla. Mikäli irtokauluksia mielii, PIAS on myös oikea osoite. Kaulukset sentään lähtevät halvalla.

 18. Tapsa says:

  On suuri ilo havaita, että Suomesta löytyy miehiä, jotka antavat irtokauluksille arvon. Jouduin sivuillesi etsiessäni uusia kauluksia paitaani. jonka hankin vuosia sitten St.Jamesilta. Käännyn nyt Sinun ja lukioittesi puoleen asiassa, löytyykö Suomesta liikettä josta voisin sellaisen hankkia.

  Terveisin Tapsa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari