Solkikengät

0

August 4, 2013 by Ville Raivio

Solkikenkä (eng. strap shoe, monk shoe, buckle shoe, monkstrap shoe) on yhdellä tai useammalla soljella jalkapöydän ylle kiinnitettävä kenkätyyppi. Nauhan virkaa toimittaa metallinen solki, joka materiaalista riippuen kiiltää enemmän tai vähemmän, useimmiten joko krominhopeaisena tai messinginkellertävänä. Kengän historia ulottuu Keskiajan munkkiluostareihin, joiden asukit suosivat soljilla kiinnitettäviä kenkiä. Esimerkiksi Samuel Pepys mainitsee maineikkaassa päiväkirjassaan vuodelta 1660 tilanneensa solkikengät, jotka olivat aikakauden muotia. Solkimalli näkyi myös armeijakäytössä aina 1800-luvulle asti, jolloin ne todettiin epäkäytännöllisiksi ja korvattiin taistelusaappailla. Ensimmäisen maailmansodan aikana käytössä oli puttee-mallinen kangassuoja, joka esti likaa ja kosteutta tunkeutumasta saappaisiin. Solki kuitenkin palasi Toiseen maailmansotaan mennessä, jolloin puttee huomattiin heikoksi suojaksi ja saappaiden varret kiinnitettiin tiukasti kahdella soljella reiden ympärille.

Useimmat yhden soljen solkikengät ovat plaintoe-mallia eli niissä ei ole lainkaan kärkikappaletta tai -koristeita, useimmissa kahden soljen malleissa taas on suora, koristelematon kärkikappale niin kuin oxfordissa. Koska soljet toimivat itsessään hyvin koristeellisena osana, solkikenkä ei kaipaa yletöntä brogue-rei’itystä tai -medaljonkia. Tällaisia malleja on silti tarjolla, jos ne houkuttavat. Jokaisella kenkävalmistajalla on oma solkiversionsa, mutta tyypillä on myös vastustajansa. Solki voi hangata herkän kankaan rikki ja pilata lempihousut julma kiilto pinnassaan. Useimmissa solkien vastakappaleissa on vain kaksi tai kolme reikää, joten istuvuudessa malli antaa vähemmän periksi kuin helposti säädettävä nauhakenkä. Todennäköisesti maineikkaampaan asemaan solkikengistä on noussut John Lobbin malli William II (kuvassa) materiaalin ja lestinsä ansiosta.

Kenkätyyppien hierarkiassa solkikenkä asettuu oxfordin ja derbyn taakse virallisuudessa, mutta selvästi avokenkiä edustavammaksi. Jäykimmissä tilaisuuksissa, kuten smokki-iltamissa tai frakkijuhlissa, solkikenkä on turhan kevyt valinta. Bisnespukeutumisessa sitä näkee satunnaisesti, mutta tiukimman pukukoodin toimistoissa nauhakenkä on paikallaan. Kuluneen vuosikymmenen aikana solkikenkä on kasvattanut suosiotaan huomattavasti ja syykin on selvä. Solki erottuu nauhojen meressä edukseen ja taipuu kätevästi edustavasta hyvin rentoon – housuista riippuen.

Kuva: © John Lobb (Paris)


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari