Goodyear welt

7

August 11, 2013 by Ville Raivio

Reunospohjaus (eng. Goodyear welt) on laatukenkien valmistusmetodi, jossa kangasritsi liimataan kiinni kengän sisäpohjaan. Tämän jälkeen päällinen ja reunos ommellaan koneellisesti ritsiin, lopuksi ulkopohja liimataan sisäpohjaan ja ommellaan kiinni reunokseen. Nimensä vuonna 1869 syntynyt keino on saanut Goodyear-ommelkoneen keksineeltä Charles Goodyear nuoremmalta, vulkanisoidun kumin keksineen Charles Goodyearin pojalta. Myös liimapohjatuissa jalkineissa voi olla reunos, mutta sen läpi ei kulje ompelia ja reunos toimii vain koristeena. GW-rakenteen etuna on nopeus, kestävyys, vedenpitävyys ja vaihdon helppous. Täysin käsin valmistetuissa pareissa ritsi, reunos ja pohja kiinnitetään lukko-ompeleilla toisiinsa. Koko suoritus vie useamman tunnin aikaa ja vaikuttaa selvästi lopputuotteen hintaan. GW-kone kiinnittää pohjan vahvasti alle minuutissa ja tukea vahvistaa myös liima, ja tapa on saanut suuren suosion 1950-luvulta alkaen.

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Aspinal, olkalaukku, vasikannahkaa

Kun pohja on käytön jälkeen kulunut liiaksi, ompeleet voidaan ratkoa ja uusi pohja kiinnittää nopean koneen avulla. Myös ritsi – kangaspala, joka pitää reunoksen paikallaan – sekä reunos voidaan vaihtaa useamman kerran. Näiden huoltojen ansiosta GW-rakenteinen jalkine voi kestää useamman vuosikymmenen käytön, kun halvimmat liimapohjatut kengät kestävät muutaman vuoden. Myös niiden pohjan voi vaihtaa, mutta liima haurastuu käytön myötä ja sisäpohja ei välttämättä kestä uutta liimakerrosta. Goodyear-pohjaus on vakiinnuttanut asemansa ja suuri osa kenkätehtaista valmistaa parinsa sitä seuraten. Käsin pohjaavia valmistajia löytyy myös Euroopasta, mutta niiden hintataso on useimmiten yli 500 euron luokassa per pari. Etelä-Italiassa, Puolassa, Unkarissa ja Romaniassa, joissa palkkataso on matalampi, käsintehdyt jalkineet ovat huokeampia.

Vaikka Goodyear welt on ylivertainen pohjausmetodi markettien liimapohjakenkiin verrattaessa, yksin tämä ei takaa laatukenkää, ainoastaan pätevämmän rakenteen ja pidemmän käyttöiän. Päällisnahka, sisäpohja, vuorimateriaali, lesti ja sisärakenteet kaikki vaikuttavat lopputulemaan. Jos valmistaja mainoksissaan erityisesti korostaa GW-pohjaustaan, joka on alalla enimmäkseen vakio, kulmiaan voi kurtistaa. Tällöin muut muuttujat eivät välttämättä kestä päivänvaloa. GW-jalkineissa käytetään myös yleisesti korkkitammikerrosta, jolla täytetään sisäpohjan alle jäävä ritsin sisältävä kerros. Kävelyn ja hien myötä tämä kerros mukautuu käyttäjän jalan muotoon, jolloin parista tulee yhä mukavampi jalassa.

Loppuun vielä uskomatomalla muzakilla maustettu mainosvideo GW-koneesta.


7 comments »

  1. Ville Raivio says:

    Terve!

    Tietääkseni randi tarkoittaa reunosta. Sana on todennäköisesti peräisin joko saksasta tai ruotsista, kuten moni muukin ammattitermi, joka on jäänyt suomen sanastoon.

  2. Jukka says:

    Onko randi sama kuin reunos. 1950-luvulla, kun monot puolipohjattiin tuo nimitys tuli tutuksi. Suksien siteet saattoivat vaurioittaa randia, mikä hankaloitti korjaamista.

  3. Ville Raivio says:

    Päiviä, Lassi.

    Artikkelin – http://en.wikibooks.org/wiki/Adventist_Youth_Honors_Answer_Book/Vocational/Shoe_Repair – ja kuvien perusteella McKay on blaken tapainen ommel, jota aikanaan käytettiin halvemmissa popoissa.

  4. Sproily says:

    Terve Ville,

    Tiedätkö kertoa minkälainen rakenne on McKay? Usein siihen viitataan yksinkertaisesti läpiommeltuna. Onko tämä sama kuin Blake?

    Terveisin,
    Lassi

  5. Toni Honkanen says:

    Jos vaikka ammatinki takia korjaan väittämiä. Itse voin työssäni vaihtaa uuden pohjan eli anturan kyseisellä tavalla valmistettuihin kenkiin. Monesti reunokseen voidaan vaihtaa kolmesti uudet pohjat jotka ommellaan reunokseen kiinni, joskus jopa useamminki. Syy on se et käytössä reunos kastuu ja kuivuu monesti jolloi se haurastuu.
    Uutta reunosta ei minulla ole työssäni mahdollista vaihtaa. Jos reunos on haurastunu sellaiseksi ettei se kestä enää uutta ommelta niin silloin kannattaa kääntyä kengänvalmistajan RECRAFTING palveluun.
    Ne vaihtavat uudet reunokset. Joskus on ollu ainaki Allen-Edmondsin sivuilla videopätkä josta sen voi jokainen itse havaita ettei mee pelkäksi huhupuheen levittelyksi. Kerran oli asiakkaallani Churchin korjauspalvelussa käydyt kengät ja niissäki oli reunos vaihdettu uuteen.

    Tv: Skutsari

  6. Ville says:

    Terveeks, Mikke.

    Juuri sitä hain. Onneksi lukijoina on alan termistöä paremmin tuntevia.

    -V.-

  7. Mikke says:

    Tarkoitat varmaan että nahkapohja eli antura voidaan vaihtaa. Reunos on pysyvä osa joka on neulottu ritsiin yhdessä päällisen kanssa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *









Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.