RSS Feed

Pukeutuminen oopperaan

2

January 6, 2009 by Ville Raivio

Statistiikan mukaan useampi mies on pähkäillyt ooppera-asun kanssa ja päätynyt blogiin Google-hakunsa kautta. Olikin aika käsitellä tämä aihe alta pois. Mitään kaiken kattavaa pukeutumiskoodistoa suomalaiseen oopperaan en ole löytänyt. Useimmiten mainitaan tumma puku ja tällöin tumman puvun etiketti on melko yksiselitteinen. Useamman kertaa oopperassa käytyäni olen havainnut, ettei henkilökunta napise taikka katsele pahasti mikäli näytökseen saapuu aivan arkisessa asussa. Tämä on kuitenkin hyvin kyllästyttävä valinta, sillä oopperan henkeen kuuluuvat komeat puitteet, suuret tunteet ja yleisln sekä instituution kunnioittaminen edes siistillä asulla. Eri asia ovat ensi-illat, joissa saatetaan ainakin ulkomailla vaatia smokkia. Suositeltaviksi vaihtoehdoiksi jää: tumma puku, irtotakki ja irtohousut, Smart Casual ja Business Casual. Farkut kai menevät, mutta parempaankin pystyy. Maaseutuvaatteet ovat todennäköisesti kehno valinta, sillä ooperat ovat aina sijainneet kaupungeissa ja olleet osa niiden sykettä, eikä maan väreissä ja -vaatteissa oopperaan astelu ole kovin urbaania menoa.


2 comments »

 1. Reijo Pursiainen says:

  Juuri Olavinlinnan oopperajuhlilta palanneena ja tietoisesti yli 30°C:n sisälämpötilaan menneenä tunnustan tunteneeni pientä häpeää jo siitä, että jätin solmion pois kauluspaidastani. Hyvin moni herrasmies oli pukeutunut myös suoriin housuihin ja kauluspaitaan mutta näiden lisäksi solmioon. Olin mielessäni heille hyvin kiitollinen; he antoivat tilaisuuteen arvokkaampaa juhlavuuden tuntua. Oma olonikin siitä parani.
  Juhlavuuden tuntuun vaikutti merkittävästi myös esim. kaikkien turvamiesten tummaan pukuun pukeutuminen. Se osoittaa selkeästi järjestäjän omaa ajatusta tilaisuuden merkityksestä ja kohotti omaakin tunnelmaa.
  Tuulipuku- ja farkkukansa: te himmennätte juhlavuuden tuntua ettekä esitä näkyviä arvostuksen merkkejä tilaisuutta, järjestäjiä ettekä orkesteria kohtaan. Minä ymmärrän pukeutumisetiketin unohtamisen jo loukkaukseksi muuta yleisöä kohtaan.

 2. Tapani says:

  Olen käynyt kohtalaisen usein oopperassa New Yorkissa Metropolitanissa, jossa on näkynyt kaikenlaisia asuja smokista shortseihin ja naisilla legginsejäkin. Jälkimmäiset kaksi valintaa osoittavat kantajaltaan jo tyhmyyttä tai (tahallista?) tyylitajun puutetta. Jotkut kaupunkilaiset menevät näemmä Metropolitaniin kuin elokuvateatteriin, eikä mitään pukukoodia näytä olevan. Los Angelesin oopperatalossa ei sentään shortseja koskaan tullut vastaan, vaikka Kaliforniassa oltiinkin.

  Terveisin Tapani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari