Paljakan tilauskengät

2

March 29, 2015 by Ville Raivio

Uusimpana vaateprojektina Keikari tarjoaa sarjan tilauskenkien valmistumisesta yhteistyössä Paljakka Handmaden kanssa. Pikaisena kertauksena termistöä: jalkineiden erikoistilauksissa (made to order) asiakas voi valita lestin, materiaalin ja värin; mittatilauksissa (made to measure) valmista lestiä muokataan asiakkaan mittojen perusteella, kun taas tilauskengissä (bespoke, custom) kaiken mahdollisen voi valita mielensä mukaan ja tilaus valmistetaan asiakkaan jalan mukaan tehdylle lestille. Paljakka Handmade tarjoaa jalkineita viimeisestä kategoriasta ja valmistaa parinsa Tuusulassa.

Paljakan_tilauskengät_Keikarissa

Paljakan_tilauskengät_Keikarissa02

Paljakan_tilauskengät_Keikarissa03

Ensimmäinen vaihe on tietysti yhteyden ottaminen ja suunnitelman luominen. Kengäntekijä kysyy, mihin käyttöön asiakas on pariaan kaavaillut, ja tämän jälkeen avustaa tarkoitukseen parhaiten sopivan materiaalin, kenkätyypin ja nahkan valinnassa. Järjestään pukukengät ovat sirompia, kevyempiä, pelkistetympiä ja niiden nahka on hienoa, kun taas vapaa-ajan pareissa muodot ovat muhkumpia ja nahkat erottuvampia. Eniten käyttöä toki löytää näiden ääripäiden keskelle sijoittuville jalkineille, kuten ruskeille brogue-kengille, avokengille tai varrekkaille, joita voi parittaa farkkujen taikka suorien housujen kanssa. Paljakalla on kätevä näytelappu, josta selviää yleisimmät kenkätyypit ja yksityiskohdat myös jalkineiden kieltä vähemmän puhuvalle. Lisäksi valmistaja kysyy, onko asiakkaalla jalkasairauksia tai -vaivoja, jotka on hyvä huomioida.

Paljakan_tilauskengät_Keikarissa06

Paljakan_tilauskengät_Keikarissa05

Paljakan_tilauskengät_Keikarissa04

Keskustelun jälkeen miehestä otetaan mittaa. Viisi eri kohdista jalkaa otettua ympärysmittaa selvittävät, minkä kokoinen ja muotoinen lesti tarjoaa parhaan istuvuuden kullekin jalalle. Korkeisiin pareihin mittoja otetaan seitsemän. Yhdenkään meistä jalat eivät ole identtiset, joten valmislesti on aina kompromissi tuen suhteen. Seuraavaksi on vuorossa painolevy, jonka avulla selviää kehon painon jakautuminen jalkapohjille. Myös jalan kaaren muoto hahmottuu selkeästi paperille painuvan musteen kautta. Sitten kymmenien nahkavuotien ja -näytteiden avulla selviää, minkä näköinen tai värinen nahka miellyttää silmää eniten. Päällisnahkan ja vuorinahkan voi valita eri tyypissä, nahkapohjan sekä nahkaiset tukimateriaalit Paljakka valmistaa Rendenbachin tammiparkitusta nahkasta. Kärjen muodon asiakas päättää itse. Yksityiskohtia voi hioa vapaasti, joten ensitapaamiselle ei tarvitse saapua kaavojen tai piirrosten kera. Kun ne on lopulta päätetty ja mitat otettu, Paljakka aloittaa puisten lestien muokkaamisen. Niiden ylle pingotaan parkkinahkainen sovitustossu seuraavalle kerralle ja sen avulla myöhemmin selvitetään, onko lestien istuvuus kunnossa.

Paljakan_tilauskengät_Keikarissa09

Paljakan_tilauskengät_Keikarissa08

Paljakan_tilauskengät_Keikarissa07

Tämän projektin tavoitteena on hyvin tummanpunainen Balmoral-varrekas nahkapohjilla, tummanvioletilla vuorilla, pyöreänkaartuvalla kärjellä ja tavallista korkeammalla varrella. Päällinen on Freudenbergin parkitsimon valmistamaa vasikkaa, jota on vielä saatavilla. Valmistaja meni konkurssiin 1990-luvulla, mutta joillakin tarkoilla nahkakauppiailla on yhä tallella yhtiön maineikkaita vuotia. Projektin pieni vuota löytyi Saksasta. Uusia ei valmisteta, joten jokainen nahka on vuosikertatavaraa. Freudenbergin juottovasikka on äärimmäisen sileää, kestävää, hienoa, taipuisaa ja helposti muokattavissa. Tämän vuoksi materiaali on erityisen haluttua bespoke-kenkävalmistajien parissa. Ennen lopullisen parin syntyä on vielä jäljellä sovitustossun sekä sovituskengän luonti, niillä istuvuuden saa hiottua tarkemmaksi kuin pelkkien mittojen avulla.

Paljakan_tilauskengät_Keikarissa13

Paljakan_tilauskengät_Keikarissa11

Paljakan_tilauskengät_Keikarissa10

Paljakan_tilauskengät_Keikarissa12


2 comments »

  1. Ville Raivio says:

    Päiviä, päiviä.

    Täältä löytyy kätevästi lisäinfoa valmistajasta sekä hinnoista:

    http://www.keikari.com/blogi/paljakka-handmade/

  2. Hienoa että tällaista palvelua on tarjolla suomessa. Mitä hintaluokkaa bespoke-kengät edustaa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari