Paljakan tilauskengät #2

2

April 27, 2015 by Ville Raivio

Noin kuu sitten kerroin uusimman Keikari-projektin lähtökohdista ja tällä kerralla on vuorossa pitkällisen prosessin toinen osa. Kun yksityiskohdista ja muusta mukavasta on päästy ymmärrykseen, jalkineiden teettämisen seuraava vaihe Paljakan kanssa on lestin veistäminen ja sovitustossun valmistaminen. Valtaosa kenkäartesaaneista ei tossua käytä, sillä siihen kuluu aikaa, joka on käsityöläisen rajoitetuin resurssi.

Paljakan_tilauskengät_Keikarissa14

Paljakan_tilauskengät_Keikarissa15

Samoin valtaosa kengäntekijöistä ei valmista erillistä sovituskenkää, joka on halvasta nahkasta tehty miltei valmis jalkine. Sekin vie aikaa ja usein mokoma vielä leikataan auki sisäisen istuvuuden tarkistamiseksi, joten nämä ylimääräiset askeleet, joilla saavutetaan tarkempi istuvuus, eivät ole yleisiä. Paljakka kulkee siis tehostamista vastahankaan.

Paljakan_tilauskengät_Keikarissa16

Paljakan_tilauskengät_Keikarissa17

Sovitustossu on karkeasta parkkinahkasta tehty ja muistuttaa huopatossua. Paksu nahka pingotaan puisten lestien ylle ja sen jälkeen jätetään useaksi päiväksi ottamaan muotoa. Kun asiakas lopulta kokeilee tossua jalkaan, siinä on muovinen korko ja teippikiinnitys, sillä tossu on vain työkalu. Sen avulla selviää tarkasti, onko lestin muotoilu asiakkaan jalalle miellyttävä.

Paljakan_tilauskengät_Keikarissa18

Paljakan_tilauskengät_Keikarissa19

Esimerkiksi vasemman jalan tossuni oli passeli, mutta oikea puristi. Jos sovitusluonnosta ei olisi, lopullinen pari täytyisi valmistaa varmuuden vuoksi väljäksi tai muuten se puristaisi ikävästi. Suurin osa käsityöläisistä ottaa tämän vuoksi mitat asiakkaan istuessa sekä seistessä, ja tämän jälkeen laskee mittojen keskiarvon. Samoin valmistuksessa huomioidaan mahdolliset känsät, liikavarpaat, diabetes, urheiluvammat tai poikkeavat luutumat. Tossun kanssa homma on hitaampaa, mutta tarkempaa.

Paljakan_tilauskengät_Keikarissa20

Paljakan_tilauskengät_Keikarissa21

Kuvissa näkyvät asiakkaan tilauslomake, josta yleisimpiä kenkätyyppejä sekä -yksityiskohtia voi kätevästi valita, auki leikattu tossu, jalkapohjista otetut mustepainokset ja puiset lestit, joissa on jalkani muoto. Tilausparin seuraava vaihe on sovituskenkä, joka muistuttaa jo enemmän viimeistä versiota.

Paljakan_tilauskengät_Keikarissa22

Paljakan_tilauskengät_Keikarissa24

Paljakan_tilauskengät_Keikarissa25


2 comments »

  1. Ville Raivio says:

    Päiviä!

    Kyllä-kyllä, parisen tekstiä on vielä tulossa Paljakka-projektista.

  2. nieminen says:

    hei,

    ovatkohan nämä sovitustossut jo antaneet mallinsa varsinaisille jalkineille? olisi hyvin mielenkiintoista lukea vielä osa- tai pari tästä aiheesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari