Klassikon sisältö

0

April 21, 2015 by Ville Raivio

Lyhyenä kertauksena Klassikon tekstit ovat rakenteeltaan samanlaiset kuin Taloussanomien kolumnini. Alkulause on aiheen lyhyt määrittely ja kuvaus, sitten selviää jonkin vaatteen tai kankaan nimen alkuperä, tämän jälkeen sen synty- ja kehityshistoria, sitten semantiikka ja lopuksi asema tänä päivänä. Minua nämä kaikki kiinnostavat ja koen ne olennaiseksi, jotta lukija oppii mahdollisimman tiiviisti mahdollisimman paljon. Lopputulos ei toki ole kevyttä ja helppoa lukemista, jota myyntitilastojen valossa suomalainen lukija arvostaa, mutta tietokirja on valintani. Kirjan lopussa on hakemisto sekä sanasto, ja kansien väliin mahtuu myös satoja valokuvia sekä valikoituja kuvituksia. Miltei kaikki kuvat on otettu tai teetetty Klassikkoa varten, sillä kuvapankkien raastaminen vain johtaa toisiltaan näyttäviin kirjoihin.

Klassikon lukijalle selviää, miksi jalkineet ovat vaatekaapin tärkein täydennys, miksi tummansininen solmio ei ole sama kuin jokainen tummansininen solmio, miten taskuliina kehittyi räkäliinasta rintataskun koristajaksi, miksi takin käänteissä on napiton napinreikä, mitkä solmiot ovat oikeasti hyödyllisiä, miksi solmuke on joissakin ammateissa solmiota hyödyllisempi, miksi emme enää juuri käytä lierihattuja, miksi irtoliinapuku on liimattua mukavampi, millainen kello on edustavampi, miksi vyö on mukavampi vaihtaa olkaimiin, miksi sukat ovat asun aliarvioiduin osa, miksi kalossit on jälleenlöydetty – ja kuinka klassinen pukeutuminen tekee nyt paluuta. Ennen kaikkea lukija oppii Klassikosta, millaiset vaatteet ovat olleet isiemme sekä esi-isiemme asu, ja jääneet osaksi länsimaisen miehen pukeutumiskulttuuria.

Tilanteen, aseman tai ammatin mukainen pukeutuminen on jälleen yksi taito, jonka miehen oletetaan oppivan viimeistään ennen työelämään astumista. Klassikon avulla tämä on pian mahdollista jokaiselle suomalaista kieltä osaavalle. Ensivaikutelma se on, joka jyllää, sillä tuntemattomat ovat valmiimpia kuuntelemaan siistiin asuun päätynyttä miestä. Quintilianusta mukaillen:

“Jos kuulijat katselevat puhujaa mielellään, he ovat tarkkaavaisempia ja ottavat helpommin vastaan sen mitä sanomme.”

Kirjan ennakkotilaamiseen on yhä aikaa.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari