RSS Feed

Mittapäivät ja Mr Andrew Courtney

2

May 18, 2010 by Ville Raivio

Noin kaksi kuukautta sitten käväisin Feren mittapäivillä tilaamassa parisen Turnbull&Asserin mittapaitaa. Paikan päällä oli T&A:n mittamestari Andrew Courtney, joka suostui haastatteluun. Mittatilauspaidan hankkiminen on tehty ostajan kannalta mahdollisimman mukavaksi silloin, kun paikan päällä on osaava mittaaja. Hän joko avustaa epävarmaa tilaajaa valintojen tekemisessä tai kuuntelee ja kirjaa ylös pienimmätkin muuttujat, joita kovin innokas vakiokasvo on valinnut. Valinnanvara on toki pienempi kuin bespoke-tilauksissa, mutta T&A:n tapauksessa erilaisia kangaslaatuja oli kymmenittäin ja kuoseja tuhansittain, kauluksia noin kymmenen. Jos termistö, kuten voile, Sea Island -laatu, barathea, tvilli tai gingham eivät entuudestaan ole tuttuja, osaava mittahenkilö on tarpeen, jotta tilaaja saa käyttötarkoitustaan vastaavan lopputuloksen. Esimerkiksi voile -kangas sopii ohuutensa vuoksi vain lämpimään säähän ja tällöinkin saattaa keveytensä vuoksi paljastaa kantajan nisät.

Kun aika on varattu ja paikalle saavuttu, tilaaja riisuutuu paitasilleen ja mittanauha astuu esiin. T&A:n mestari otti 12 mittaa, niiden joukossa seikat, kuten  hihan pituus, kauluksen leveys, rinnanympärys, ranteen paksuus, jonka jälkeen päästiin neljän paksun kangaskansion äärelle. Tämän jälkeen tuli vielä päättää kalvosimen ja kauluksen malli. Mr Courtney vielä muisti kysyä, josko käytän rannekelloa, sillä mittapaidan kalvosin leikataan tällöin väljemmäksi. Muita muokattavia kohtia ovat helman pituus, paidan väljyys ja ompeleen väritys. Halusin kestävyyden ja omintakeisuuden vuoksi royal oxford -kankaiset paidat, kaulusmalliksi valitsin valkoiseen paitaan pyöreän klubikauluksen ja siniseen pinnikauluksen. Nämä sen vuoksi, ettei kumpaakaan mallia juuri valmispaidoista löydä. Kalvosin on kummassakin T&A:n omaleimainen kolmen napin malli, jotta käyttö neuleen kera olisi mukavampaa. Lopuksi jututin mittamestaria.

Andrew James Courtney, 38, on nimikkeeltään bespoke-myyjä sekä -valmistaja, mutta hän toimii myös mittatilauspaitojen parissa. Mr Courtney työskentelee Turnbull&Asserin Prince of Wales -huoneessa, joka sijaitsee yhtiön Bury Streetin bespoke-tiloissa. Lukiosta hän valmistui englantilaisen koulutusjärjestelmän mukaisesti A-tasonaan taideaineet. Viimeiset 15 vuotta on kulunut T&A:n palveluksessa, tasaisesti edeten kellarista yläkerran hienompiin tiloihin. Ensin hän toimi T&A:n alihankkijan solmiovalmistajana, sitten T&A:n varastopuolella ja tämän jälkeen erilaisia vaatteita valmistaen. Ennen aikaansa Britannian yhden maineikkaimman paitavalmistajan luona Courtney työskenteli – hyvin omaperäisesti ja yllättäen – mestariteurastajana. Lukion jälkeen tämä taideaineisiin panostanut nuorimies halusi jatko-opintoihin taiteiden pariin, mutta todellisuus iski kasvoille. Rahapulan vuoksi ja kontaktien ansiosta tuleva paitavelho päätyi teurastamoon, jonka kylmyydessä vietettyä aikaa hän kuvailee raskaaksi työksi.

Paitojen, autojen ja muun elegantin ohella mittamestari Courtney on ennen kaikkea Family Man. Hän rakastaa seurata lastensa varttumista ja oppimista, mutta työnsä puolesta intohimo käsin tekemiseen, paitoihin sekä pukupuolelle etenemiseen ovat alati läsnä. Käsitteillä touhaamisen sijasta Courtney nauttii konkretiasta: koneista, materiaaleista, suunnitellun vaatteen valmistumisesta vaihe vaiheelta. Vaikka bespoke- ja mittatilauksissa kaavojen valmistaminen on oleellista, Courtneyn kiinnostus on ennen kaikkea valmistamisessa. Kysyin T&A:n edustajalta tämän valmistajan melko vaihtelevasta laadusta, sillä olin lukenut verkkofoorumeilta lukuisia kertomuksia pieleen menneistä mittatilauksista. Courtney kertoo syyksi inhimilliset erheet, sillä mitat ja tilausten yksityiskohdat kulkevat lukuisan työläisen hyppysten läpi: yksikin virhe jossakin vaiheessa johtaa lopputulokseen, joka voi poiketa huomattavasti tilatusta. Tästä huolimatta T&A on lupautunut korjaamaan selkeät virheet ilman lisälaskua, sillä asiakastyytyväisyys on yksi merkittävimmistä syistä miksi yhtiö on selvinnyt juhlimaan 125:ttä vuottaan 2010. Tämä on huomattava ikä keskinkertaisuuden ja kertakäyttöisyyden aikakautena.

Kysyttäessä, miksi asiakkaan tulisi valita Turbull&Asser, Andrew Courtney ei halua pitää pitkää ylistyspuhetta. Hänen mukaansa T&A myy itse itsensä, sillä valmistajan maine ja laatu ovat omassa luokassaan. “Jokaista sataa T&A-fania kohden on sata toista, jotka eivät valmistajasta perusta. Lontoossa meillä käy aina välistä asiakkaita, jotka eivät tilaa yhtä tai kahta bespoke-paitaa, vaan 50 kerralla. Winston Churchillkin tilasi smokkipaitansa tusina kerralla.” Tyypillisiksi asiakkaiksi hän mainitsee talouspuolen toimijat ja maailmantähdet. Suuresti puhuttanut talouskriisi nakersi myös T&A:n tilausten määrää, mutta “sen sijaan, että asiakkaamme olisivat ostaneet 12 paitaa, he tilasivatkin nyt kuusi. Viime vuosi oli hiljainen.” Courtneyn työn parhaita puolia ovat miellekkyys, ihmisten tapaaminen ja historiallinen työnantaja. Kehnoja puolia puolestaan syystä tai toisesta epäonnistuneet tilaukset.

Kuvat: (C) Jussi-P Aalto


2 comments »

  1. Arska says:

    Oman kokemukseni mukaan rannekellon vuoksi ei kannata jättää ylimääräistä löysää kalvosimeen. Kalvosimessa täytyy olla ilman kelloakin sen verran tilaa, että ajannäyttäjä mahtuu sujahtamaan sen alle, ellei sitten ole aivan mahdoton möhkäle. Oma paksuhko kelloni mahtuu hyvin istuvan kalvosimen alle, litteä ja siro puvun kanssa käytettävä kello vielä paremmin. Eripariset kalvosimet eivät tunnu hyvältä – ainakaan kaltaiseni neurootikon mielestä. Lisäksi löysä kalvosin valahtaa liian alas kämmenelle, paitsi jos hihassa ei ole yhtään ylimääräistä pituutta, jolloin se on liian lyhyt ja vetäytyy liiaksi ylös kättä kohotettaessa.

  2. henkkaa says:

    Upean näköisiä kankaita!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari