RSS Feed

Florsheim-jalkineiden anatomia

0

May 23, 2010 by Ville Raivio

Vuonna 1892 perustettu Florsheim on yksi legendaarisista amerikkalaisista jalkinetehtaista. Kuten aivan liian moni muu, myös Florsheim myi sielunsa voiton maksimoimiseksi 80-luvulla ja siirsi tuotantonsa Intiaan. Yhtiön kaikki tämän jälkeiset mallit ovat laadultaan ja materiaaleiltaan kuraa, mutta oli aikakausi jolloin Florsheim oli juuri se jalkine, joka menestyvän amerikkalaisen tuli omistaa. Malleja sekä lestejä oli kymmenittäin ja materiaalit tasokkaita. Valmistajan vuosikymmeniä ajan hammasta kestäneet vintage-jalkineet ovat yhä haluttuja, ja niitä myös löytää runsaasti USA:n eBaystä.

Florsheim-jalkineiden anatomia

Florsheim-jalkineiden anatomia02

Florsheim-jalkineiden anatomia03

Erityisen maininnan ansaitsevat yhtiön shell cordovan -nahkaiset jalkineet sekä ikoniseksi muodostunut täyssiipikärjysbrogue, joka on tarkastelussa tällä kerralla. Full wing brogue -kenkätyypissä kärkipala jatkuu pitkänä suorana linjana aina kantapäähän asti ja popoja kehystää myrskyreunos. Miltei poikkeuksetta mallissa on myös kaksinkertainen nahkapohja, monien koroissa on lisäksi V-cleat -teräskappale, joka suojaa sitä kulumiselta. Tämä malli on aina raskasrakenteinen sekä kestävä, ja se on omaleimaisen ulkonäkönsä vuoksi ansainnut fanien joukossa lempinimen gunboat, tykkilaiva.

Florsheim-jalkineiden anatomia06

Florsheim-jalkineiden anatomia04

Florsheim-jalkineiden anatomia05

Florsheimin tykkilaivan varvas on pyöreähkö, kärjestä reilusti reunokseen päin kallistuva ja littana. Brogue-koristeet on isketty tarkasti. Ompeleet ovat kaksinkertaiset ja likellä toisiaan. Jalkine on tuplanahkapohjan ansiosta painava, reunos on selkeästi erottuva ja melko paksu. Vaikka pohja on paksu ja rakenne raskas, luonnossa jalkineet ovat yllättävän pieniä ja matalia – kuvat eivät tee mallille oikeutta. Lesti on erittäin tarkasti kokonsa mukainen ja ulottuu aina äärimmäisen kapeasta AA:sta todella leveään EEE-lestiin. Kantapää on kevyesti tuettu ja korko kookas.

Florsheim-jalkineiden anatomia16

Florsheim-jalkineiden anatomia15

Florsheim-jalkineiden anatomia14

Lestiä ei ole muotoiltu jalkaa myötäileväksi, ja tämä muotojen rentous on kaiketi osa mallin viehätystä. Kuvan parin nahka on paksua ja lihaisaa martioitua vasikkaa, joka on sittemmin käytön myötä rypistynyt erittäin vähän. Menneinä vuosikymmeninä Florsheimin korkeatasoisimmat mallistot olivat Imperial ja Royal Imperial, joiden välillä en ole huomannut ulkoisia eroja.

Florsheim-jalkineiden anatomia11

Florsheim-jalkineiden anatomia13

Florsheim-jalkineiden anatomia12

Florsheimin omaleimaisiin koristeihin lukeutuvat nahkapohjien puupintaa jäljittelevä maalaus, viisi messinkinaulaa, jotka sitovat sisä-, väli- ja ulkopohjan toisiinsa, beige vuorinahka, tummanvihreät sisäompeleet, koron rautainen v-vahvike. Korkean tason korostamiseksi Flrosheim on käyttänyt logonsa ja mallistonsa merkitsemiseen kullattua väriainetta. Kokonaisuutena nämä Florsheimin vanhat mallit edustavat korkeaa amerikkalaista tehdaskenkäosaamista, jota nykyisin pitää yllä ainoastaan Alden. Allen-Edmonds on ihan mukava, mutta yhtiön mallit ovat liian teollisia päästäkseen menneen loiston tasolle. Ikoninen täyssiipikärjysmalli on ajaton ja hyvin kestävä valinta. Florsheimin nykyinen tola on surullinen asia.

Florsheim-jalkineiden anatomia07

Florsheim-jalkineiden anatomia08

Florsheim-jalkineiden anatomia09

Florsheim-jalkineiden anatomia17


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari