Knalli

23

January 14, 2009 by Ville Raivio

1800-luvun alkupuolella ensimmäinen tunnettu knallin esimuoto suunniteltiin maineikkaan lontoolaisen Lock’s-hattuliikkeen tiloissa. Muuan William Coke halusi riistanvartijoilleen edustavan ja kestävän päähineen, joka ei kärsisi kovasti pusikkokäytössä. Lock’sin työntekijät tuntevat mallin yhä Coke-nimellä, mutta tavallisille kaduntallaajille se on bowler hat eli knalli. Bowler-nimike tuli käyttöön vasta 1850-luvulla, kun Bowler&Son aloitti hattutyypin massavalmistuksen. Aina 1960-luvulle asti se oli Se Ainoa Oikea päähine jokamiehelle, ja valtaisa määrä vanhoja valokuvia kertoo hattumallin valtaisasta suosiosta. Nykyisin knalli on kuollut. Ainoat jokapäiväiset käyttäjät 2000-luvulla ovat Iso-Britannian kuningattaren kaartinupseerit. Hekin vain, koska knalli kuuluu virka-asuun. Muutamia kymmeniä retro-eksentrikkoja lukuunottamatta knallia ei tulla näkemään kaupungeissa, ellei joku muotipelle sitä löydä mallistoihinsa.

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Aspinal, olkalaukku, vasikannahkaa

Knallista mieleen tulee ensinnä Charles Chaplinin kulkurihahmo, jonka jälkeen hyvinä kakkosina Ohukainen&Paksukainen -duo. Televisiofaneille sarja Kostajat tarjoaa upeasti puetun Patrick MacNeen, jonka päässä knalli keikkuu hyvin vakuuttavasti. Knallista on sittemmin tullut Iso-Britannian herrasmieskäsitteen kliseinen symboli, jota ei tulla näkemään katukäytössä modernin pukeutujan yllä. Sellaisen voi toki ostaa, mutta vain keräilymielessä, neljän seinän sisällä ihailtavaksi taikka viktoriaanisen seuran kutsuilla käytettäväksi. Tämä on sääli, sillä pehmeän jykevä knallin muoto on kovin kaunis ja ajaton.


23 comments »

  1. Willy says:

    Juuri se on mielestäni ongelma kun klassinen päähine jää pois käytöstä, niin tilalle ei tule kovinkaan hienostunut päähine vaan joku lippis.

  2. Ville Raivio says:

    Hei, tilalle on varmaankin tullut lippalakki ja pipo, ne ovat yleisin näky katukuvassa. Valitettavasti. Hattuja näkee satunnaisesti, mutta paljas pää tai lätsä on varmaankin puvun kanssa yleisin Lontoossa.

  3. Willy says:

    Kun knalli ei ole enää “Se Ainoa Oikea päähine jokamiehelle” niin mitä on tullut tilalle? Ja mitä hattua brittimiehet käyttää puvun ja päällystakin kanssa?

  4. Tweedster says:

    Tässä keskustelussa ei ole vielä tuotu esiin, että knalli on ollut myös ratsastushattu – nykyisen rarsastuskypärän edeltäjä – ja on sitä vieläkin. Knallin lieri ja kova kupu on suojannut päätä pudotessa. Samoin ketunmetsästyksessä on ennen käytetty myös silinteriä vastaavien ominaisuusien vuoksi. Knallilla on, tosin useimmiten ruskeana, yhä tämä käyttöalueensa ratsastuspäähineenä, joten ihan totaalisesti se ei ole kuollut. Tietyssä mielessä sillä olisi hyvin edellytyksiä tulla myös eräänlaiseksi “vintage-pyöräilykypäräksi”.

  5. Ijon says:

    On suorastaan hämmentävää kuinka nopeasti keskustelu kääntyy johonkin entisen neuvostoliiton perään kuolaavan pikkukaupungin tai sen asukkaiden edesottamuksiin jos tulee maininneeksi sen että ihmiset eivät keskimäärin osaa pukeutua siististi. Toki anonyymi saa elää oletuksineen aivan rauhassa mutta ehkä kannattaisi tarkastella omaa näkökulmaansa hieman laajemmin kuin Neuvostoliitto – Helsinki – muu Suomi akselilta.

    En ota kantaa suomalaisten sisäisiin riitoihin ja pukeutumiseenkin vain niiltä osin kuin tiettyjen yritysten edustajat vaivaavat näkökenttää.

    Mitä knalliin tulee, sen pääasiallinen markkina-alue on ehkä kuitenkin Suomen ulkopuolella joten ei liene aiheellista täyttää hengitysteitä herneillä siinä pelossa että niitä rantautuisi maahan paria kappaletta enempää. Tämä on sääli niitä kohtaan jotka kyseisen päähineen haluaisivat ostaa – knallin joustamaton rakenne edellyttää kokeilua ja päähineen muokkausta hyvinkin yksilökohtaisesti.

    Ijon / San Francisco

    : näin ‘maatalaousväestön’ edustajana – asun kaukana kehäkolmosen ulkopuolella – en voi olla
    : ärsyyntymättä nimim. ijonin kommentoinnin yltiöelitistisestä helsinkikeskeisestä typeryydestä. vanhan
    : pääkaupungin kansalaisena käännän katseeni länteen ja lounaaseen kun haluan elää metropolielämää, en
    : moskovan esikaupunkeihin.

  6. Ville Raivio says:

    Iltaa, Ensio.

    Tervetuloa väittelemään knallin käytöstä myös Keikarin foorumin puolelle.

  7. J.Ensio says:

    Pahoitteluni osin puolikielisestä suomestani ja lukihäiriön tuottamista useista kirjoitusvirheistä (vaikka herrasmies ei selitele ;D ).

  8. J.Ensio says:

    Arvoisa blogisti ja muut herrat.
    En yleensä kirjoita kommentteja blogeihin ja muutoinkin kommentointikynnys bittimaailmasa on kohdallani korkea.
    Mutta kun nyt on tilaisuus arvioida knallin käyttöä nykypäivänä – liityn varovien puolustajien joukkoon. Maku kysymykset ja sopivuuskysymyksethän on syytä pitää erillään peruskeskustelusta ja ovat niin tilannetapaus kuin käyttäjätapaus kohtaisiakin. En osaa tarkemmin asettaa kirjoittasien suhteita näihin – mutta kerron itse knallin käytöstäni.
    Ajattelen asian näin, koska olen melko kapeakasvoinen eivät mielestäni kovin leveälieriset hatut sovi karvojeni mittasuhteisiin – jäljelle jäävät kalealieriset hatut. Talviaikaan löytyy valikoima huopa ja karvalakkeja – tyylikkäitäkin, jotka sopivat ja soveltuvat tarkoitukseensa. Välikausi on ongelmallisempi eteenklin “virallisempaa” tilannetta silmällä pitäen ja knalli on osoittautunut tässä aivan hyväksi ratkaisuksi. Eikä se erityisesti siistissä kokonaisuudessa ole herättänyt ihmetystä – no tosin fiksu pukeutuminen itsessäänkin sitä saattaa nykypäivänä herättää, eteenkin pienillä syrjäisillä paikkakunnilla.

    Kiitos hienosta blogista. Aloitan kyllä tämän tarkemman lukemisen

  9. Ville Raivio says:

    Päiviä, Mr. T.

    Mikäli oudokki haluaa olla ja knallin päähänsä pukea, sopivat päällystakkimallit ovat Chesterfield, Crombie ja Covert (vain tummana). Koska knalli on kovin formaali, päällystakissa tulee ehdottomasti olla piilonapitus.

  10. Mr.T says:

    On valitettavaa, että knalli on poistunut käytöstä ja että niiden hankkiminen on vaikeutunut (mutta mitä ns vaateklassikoita Suomesta saisikaan?), tästä johtuen olen joutunut tyytymään ns tavalliseen mustaan huopahattuun. Toinen knalliin liittyvä ongelma on sen sovittaminen yhteen päällystakin kanssa. Mielestäni paras ehdokas on Chesterfield coat (niitäkin erittäin vaikea hankkia suomesta), mutta haluaisin kuulla myös teidän mielipiteenne asiasta.

  11. Anonymous says:

    arvoisa ville (ja ijon) pahoittelut eilisestä purkauksesta, satunpahan olemaan varsin allerginen suomalaista elämää vaivaavalle – usein nokanvartta alas tuijottelevalle – helsinkikeskeisyydelle.

    mitä tulee sivistyneeseen keskusteluun, mielestäni aito herrasmies ei julkisesti luettavilla keskustelualueilla korosta omaa erinomaisuuttaan nostamalla itsensä puheissaan / kirjoittelussan ‘maatalaousväestön’ tai ‘palveluskunnan’ yläpuolelle.

    tällainen ajattelu kuuluu 1800-luvulle, tai viktoriaanisia arvoja korostaviin (herrojen) keskustelukerhoihin, ei julkisesti luettavaan keskusteluun.

    näiden pienten rutinoideni jälkeen palaan mielelläni sivistyneeseen keskusteluun.

  12. Ville Raivio says:

    Anonyymi-hyvä,

    toivoisin sinun jatkossa kritisoivan enemmän argumentteja kuin persoonaa, ja myös perustelemaan laajemmin. Ljonilla on aivan yhä suuri oikeus olla väärässä kuin meillä muillakin, mutta haluan kannustaa kohteliaaseen kritiikkiin. Olemmehan kaikki herrasmiehiä, tai ainakin herrasmiehen käsitteestä kiinnostuneita.

  13. Anonymous says:

    arska on hyvillä linjoilla. näin ‘maatalaousväestön’ edustajana – asun kaukana kehäkolmosen ulkopuolella – en voi olla ärsyyntymättä nimim. ijonin kommentoinnin yltiöelitistisestä helsinkikeskeisestä typeryydestä. vanhan pääkaupungin kansalaisena käännän katseeni länteen ja lounaaseen kun haluan elää metropolielämää, en moskovan esikaupunkeihin.

    ystävälliset terveiset maaseudulta.

  14. Anonymous says:

    Terve Ville ja Ijon

    Olen Villen kanssa samaa mieltä siitä, että tyylikäs pukeutuminen merkitsee sitä, että pukeutuu enemmän tai vähemmän oman aikansa tapojen mukaan. En kuitenkaan olisi valmis heittämään esim. knallia oikopäätä reliikkien joukkoon.

    Se, mitä pidetään menneen maailman juttuna, naurettavana ym. riippuu paljolti siitä, keneltä kysyy ja minkälaisessa sosiaalisessa ympäristössä liikkuu. Esim. jossakin Itä-Helsingin lähiössä ihmistä, joka pukeutuu pukuun muulloin kuin hautajaisissa, pidetään hienostelevana pellenä. Moni pitää ns. tyylikästä pukeutumista ylipäätänsä huvittavana.

    Voi tietysti ajatella, ettei tässä siitä olekaan kyse, mitä proletariaatti sanoo, vaan ns. sivistyneiden ihmisten ympyröistä mutta eivät kai he ole sen oikeampia määrittelemään tyylikkyyttä kuin muutkaan. Mielestäni knalli sopii nykymiehelle siinä missä vaikkapa taskukellokin: molemmat ovat hyvin harvinaisia mutta aivan asiallisia. Molemmilla saa myös sekä ihailevaa että vähemmän mairittelevaa huomiota.

    Asettaisin tässäkin oman maun lauman tapojen yläpuolelle. Knallia pitäköön kelle se sopii ja muut olkoot pitämättä. Jos vedämme rajoja esim. erilaisten hattujen välille tyyliin fedora käy mutta knalli ei, olemme pian ongelmissa sen suhteen, mikä pitää julistaa pannaan seuraavaksi ja missä vaiheessa.

    Knalli on kieltämättä persoonallinen valinta nykypäivänä mutta mielestäni aivan etiketin mukainen eikä sitä voi verrata siihen, että pitäisi vaikka pipoa puvun kanssa (mitä Luoja paratkoon näkee). Joku voi tietysti kysyä, että miten minä voin julistaa pipon pannaan, kun kerran muut eivät saa julistaa knallia pannaan. No, jokainen saa julistaa pannaan, mitä tahtoo. Mutta eikö yleinen pukutumisetiketti ole sillä tavalla väljä, että se sanoo vaikkapa tumman puvun kanssa pidettävän tummaa huopahattua, jolloin kyseeseen tullee yhtä lailla knalli kuin fedorakin, ei pipo tai narrinhattu (jotka nekin saa tietysti laittaa päähänsä jos tahtoo).

    Arska

  15. Ijon says:

    > Tiivistelmänä voin todeta, että todellinen
    > herrasmies on aina aikansa kuva. Hän pukeutuu
    >siten, kuin oman aikansa miehet.

    No, tässä(kin) tapauksessa kehotan katsomaan ympärillesi. Sikäli jos mies haluaa pukeutua ajalle ominaiseen tapaan, jokaisella olisi t-paita, farkut ja crocsit.

    > Knalli on kadonnut jokapäiväisestä käytöstä,
    > joten sellaiseen pukeutuva joutuu poikkeuksetta
    > tuijotuksen ja ivan kohteeksi. Hän ei myöskään
    > ole asianmukaisesti pukeutunut.

    Samoin on käynyt liiveille, puvuille, oxfordeille, fedoralle ja lähes tulkoon kaikelle muullekin.
    Jos esimiestehtävissä oleva henkilö ei kykene ymmärtämään ettei tweed -takki ja mustat suorat housut ole soveltuva yhdistelmä, saati sitten soveltuva vaatetus työpaikalle niin ei voi mitään.

    Toisaalta, asian ymmärtänee kun katsoo toista esimiestehtävissä toimivaa henkiöä samasta konsernista jonka asustus on shortsit, t-paita, sandaalit ja pikkutakki.

    Tässä pari suomalaisen pukeutumisen malliesimerkkiä eräästä konferenssista tältä vuosikymmeneltä. En ole osa ko. konsernia.

    > Mikäli haluat knallin päähäsi laittaa, mikään ei
    > estä. Totean kuitenkin, että saat myös itse kestää >seuraukset.

    Kaikkia ei voi miellyttää. Suuri osa näyttää saavan sydänkohtausen jo nähdessään ihan tavallisen harmaan kolmiosaisen flanellipuvun – tai kesällä seersuckerin.

    Suurin osa ihmisistä ei edes erota knallia fedorasta joten on aivan yhdentekevää mitä he ajattelevat – sikäli jos ajattelevat lainkaan.

    > Mitä "maatalousväestön vaatetukseen" tulee,
    > suosittelen sinua perehtymään sekä menneen ajan
    > että nykypäivän herrasmiesten tyyliin. Tällöin
    > huomaat, että suosittelemani molskit, tweedit,
    > vakosametit ynnä muut ovat ainoita oikeita
    > valintoja ajanviettoon maaseudulla.

    Enhän tässä kohdin ole muuta väittänytkään. Puhuinkin siitä että suurin osa ihmisistä pukeutuu kuin maatalousväestö tai palveluskunta myös silloin kun he eivät niissä tehtävissä ole tai eivät ole koskaan olleetkaan.

    Lieneekö jonkinlainen osoitus paikallisesta pakkotasapäistämiskulttuurista. Odottelen mielenkiinnolla koska vaikkapa hallituksen maatalousvetoiselta suunnalta tulee ehdotus vaikkapa sinisten haalareiden pakkokäytöstä.

    ei ole juuri nyt linkkiä mutta onhan tuolla kirjoituksia esimerkiksi farkkujen käytöstä ihmisten ilmoilla.

  16. Ville Raivio says:

    Tere, ljon.

    Ironiaa se ei ole. Suosittelen tutustumaan Dandyism.net -sivuston kirjoituksiin retro-eksentrismistä sekä herrasmiehen olemuksesta.

    Tiivistelmänä voin todeta, että todellinen herrasmies on aina aikansa kuva. Hän pukeutuu siten, kuin oman aikansa miehet. Knalli on kadonnut jokapäiväisestä käytöstä, joten sellaiseen pukeutuva joutuu poikkeuksetta tuijotuksen ja ivan kohteeksi. Hän ei myöskään ole asianmukaisesti pukeutunut.

    Mikäli haluat knallin päähäsi laittaa, mikään ei estä. Totean kuitenkin, että saat myös itse kestää seuraukset. En myöskään usko, että edes kunniakkaan Lock’s-liikkeen työntekijät käyttävät knalleja muutoin kuin erikoistilanteissa.

    Mitä “maatalousväestön vaatetukseen” tulee, suosittelen sinua perehtymään sekä menneen ajan että nykypäivän herrasmiesten tyyliin. Tällöin huomaat, että suosittelemani molskit, tweedit, vakosametit ynnä muut ovat ainoita oikeita valintoja ajanviettoon maaseudulla. Nummilla tummassa puvussa pönöttävä mies erottuu joukosta kaupunkipellenä. Varsinainen maatalousväestö pukeutuu työnsä mukaisesti haalareihin ynnä muihin suojavaatteisiin, eikä tweed-pukuja nähdä heidän yllään muutoin kuin metsästys- tai juhlakontekstissa.

  17. Ijon says:

    Pistipä yksi kohta kirjoituksessa silmään.

    “Sellaisen voi toki ostaa, mutta vain keräilymielessä, neljän seinän sisällä ihailtavaksi taikka viktoriaanisen seuran kutsuilla käytettäväksi.”

    Tuossa lauseessa kulminoituu syy siihen miksi knallia ei näy katukuvassa. Ei siksi että lause olisi totta (ienee kehnosti muotoiltua ironiaa?) vaan siksi että tämä paljastaa kirjoittajan asenteesta jotain perin olennaista.

    Sikäli jos edellisen kaltaiseen yhdistetään blogissa näkyvä hyväksyvä nyökkäily maatalousväestön vaatetusta kohtaan, ja toisaalta jyrkkä suhtautuminen erinäisiin muihin asioihin, voidaan vain kysyä miksi?

  18. Ijon says:

    Hmmm, huomasin juuri että kiitos Englannin taloudellisen liukumäen, Christys’n knallien hinnat ovat ihan kohtuullisia jos vertaa vaikkapa johonkin Stokan tusinahomburgiin.

    Pitänee käydä ostamassa toinen.

  19. Anonymous says:

    Kyllähän tuota knallia näkee ruotsinkielisten teekkareiden käytössä talvisin.

    Lukea voi lisää linkin takaa aukeavan lehden sivulla 5:
    http://www.teknologforeningen.fi/nationen/publikationer/modulen/modulen3_05.pdf

  20. Ville Raivio says:

    Terveeks, Parapluie.

    Omistan vasta kaksi Borsalino-tyylistä huopahattua, näissä muissa olen käyttänyt toisia kuvalähteitä. Knalli on valitettavasti menneisyyttä, eikä sitä tulla näkemään härrasmiesten päissä kuin vuosikertabakkanaaleissa. Harmi.

  21. Parapluie says:

    Mielenkiintoisia nämä hattuartikkelit! Onko sinulla itselläsi nuo hatut jotka olet kuvannut? Jos niin vaadin vaikkapa knallia jokupäivä kouluun!

  22. Anonymous says:

    eipä pidä unohtaa knallin esiintymistä jalossa mutta kauniissa kellopeli appelsiini -elokuvan ydinfyysikon kaltaisten pääjehujen päänupeilla.

  23. Anonymous says:

    Knalli on oikeasti yksi viehättävimmistä ja mukavimmista päähineistä mitä on tarjolla (tai siis voisi olla) – silinterin lisäksi. Sopivan tukeava, hyvin istuva eikä sillä ole pahana tapana lähteä kovassakaan tuulessa päästä.

    Jonkin aikaa vastailin kyselijöille että syy knallin arkipäiväiseen käyttöön on puhtaasti sen ylivertainen mukavuus.

    Knallista tuskin tulee koskaan massatuotettu tehdastekoinen muotipäähine siksi ettei sitä ole kovinkaan helppo valmistaa koneellisesti kuten vaikkapa fedoraa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *









Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.