RSS Feed

Olkihattu

3

January 14, 2009 by Ville Raivio

Olkihattu (boater, straw boater) oli erinomaisen suosittu kesäajan päähine 1880-luvulta 1940-luvulla asti. Nimensä mukaisesti se valmistetaan oljista ja lisäksi koristellaan nauhalla, joka on tyypillisesti sen ryhmän väreissä, jota kantaja edustaa. Kruunu on littana ja lyhyt, väritys olkien mukainen. Nyttemmin olkihatusta on tullut elävä muinaisjäänne, jota näkee eninnä soutukilpailujen kaltaisissa erikoisympäristöissä. Joissain maissa konservatiivisia koulupukuja käytetään tämän hatun kanssa.

Etiketin mukaan olkihattu on Homburgia vastaava kesäajan päähine, eli melko formaali. Oikeaoppisesti sen muassa tulee pukeutua soutubleiseriin, laivastobleiseriin tai muutoin melko edustavaan kokoonpanoon suorine housuineen. Hattu on hyvä tuntea, mutta sitä on turha ostaa. Suomessa olkihatullinen mies on reliikki ja ivan kohde.


3 comments »

 1. Ville Raivio says:

  Päiviä, Dandylion.

  Viittaan olkihatulla tässä tekstissä vain ja ainoastaan tähän straw boater -malliseen oljesta valmsitettuun päähineeseen. Straw boaterit ovat Suomessa reliikkejä, mutta oljesta valmistettuja hattuja kyllä näkee.

 2. Dandylion says:

  En menisi sanomaan, että olkihatun käyttö Suomessa kuumina kesäisinä hellepäivinä olisi mitenkään tuomittavaa, saatika että siitä erityisemmin pilkattaisiin. Kyllähän näitä näkee melko useinkin kesäisissä puutarhajuhlissa vaaleaan kesäpukuun sonnustautuneilla miehillä.

 3. Mikko says:

  16.6. on myös passeli päivä pitää olkihattua. Ainakin Irlannissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari