RSS Feed

Klubikaulus

0

September 22, 2013 by Ville Raivio

Klubikaulus (eng. club collar, Eton collar, golf collar) on kauluspaidan kaulusmalli, jossa on pyöreät kärjet. Mallin alkuperä on hyvin leveissä, pyöristetyissä kauluksissa, joita Etonin sisäoppilaitoksen pojat käyttivät 1800-luvun puolivälistä alkaen. Vuosien kuluessa näistä jäykänvirallisiksi tärkätyistä irtokauluksista on kertynyt lukemattomia epämukavia muistoja, mutta koulun prestiisin vuoksi mallia jäljiteltiin 1800-luvulta alkaen Englannissa, josta malli on levinnyt ympäri maailman.

Alkuperäinen Eton-kaulus

Erikoinen kaulus oli merkki Etonin opiskelijoiden klubiin kuulumisesta, joten klubikaulus oli luonnollinen nimike. Amerikan puolella vaikutusvaltainen Brooks Brothers nimesi mallin alun perin golf-kaulukseksi, sillä heidän mukaansa se soveltui urheilukäyttöön. Malli oli suosittu Viktoriaaniselta ajalta aina Toisen maailmasodan alkuun asti enimmäkseen virallisessa käytössä, tosin valtiotasolla se oli harvinaisempi näky. Kun poteroissa ja juoksuhaudoissa kovia kokeneet miehet saapuivat kotiin, he olivat saaneet tarpeekseen jäykistelystä. Vuosikymmenen sisällä irtokaulukset katosivat, klubikaulukset hävisivät.

Brooks Brothersin vanhoja kaulusmalleja

Klubikaulus valmistetaan samoin kuin kaikille tuttu teräväkärkinen ja suora kaulus, vain kärjet leikataan pyöreiksi pehmeämmän ilmeen vuoksi. Tänä päivänä se on yhä harvinainen näky, Suomessa suorastaan olematon, mutta yleistynyt menneitä aikoja kuvaavien TV-sarjojen sekä ennakkoluulottomien suunnittelijoiden ansiosta. Tom Ford suosii mallia, joka on näkynyt myös Mad Menissä, Boardwalk Empiressa ja Downton Abbeyn hahmojen yllä. Myös David Beckham ja Gossip Girlin ikioma Chuck Bass ovat pyöreän kauluksen lähettiläitä, Frank Sinatra taas ylilähettiläs muutaman vuosikymmenen takaa. Ralph Lauren on valmistanut mallia vuosikymmenten ajan, Brooks Brothers yli vuosisadan. Klubikaulus on Toisen maailmansodan jälkeen ollut suositumpi Amerikassa kuin Englannissa, jossa se syntyi.

Downton Abbeyn ylipitkä palvelija Alfred Nugent

Klubikaulus on pyöreän muotonsa ansiosta rennompi ja pehmeämpi näky kuin suora pukukaulus. Virallisimpiin tilaisuuksiin se ei sovellu, sillä mallia ei näe koskaan valtiotason tilaisuuksissa, mutta virastoissa, toimistoissa sekä arjessa se on passeli. Kauluksen on hyvä olla tavanomaista korkeampi, sillä pyöristetyt kärjet näyttävät typistetyiltä ja heikoilta lyhyinä. Jos kärjet eivät pysy aloillaan, niihin saa ryhtiä kauluspinnin (eng. collar pin) avulla. Pyöristetty kaulus taipuu hyvin sekä muodolliseen että epämuodolliseen – kauempaa kaulus on kuin yksi monista, läheltä se erottuu edukseen. Juuri sopivan hienovaraisesti, jotta ovet klubikauluksen käyttäjien klubiin avautuvat.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari