Vakosametti

4

September 15, 2013 by Ville Raivio

Vakosametti (eng. corduroy) on puuvillakangas, joka valmistetaan kierretyistä kuiduista pystyraitaisin urin. Valtaosa vakosameteista on tuftattua eli kankaan pinnan pehmeä nukka on vedetty kudoksen lävitse niin kuin tuftatuissa matoissa, kun taas vakosametin nurjalla puolella on palttinakudos. Muista kankaista vakosametti erottuu uraisen pintansa ansiosta, jota ilman kangas olisi vain samettia. Materiaalin nimen alkuperäksi mainitaan usein ranskalainen termi cour du roi, kuninkaan hovi, taikka corde du roi, kuninkaan kangas, vaikka nimi syntyi tukevasti Englannin maaperällä: cord tarkoitti tuftattua pintaa, duroy oli karkea villakangas, jota käytettiin Englannissa.

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Aspinal, olkalaukku, vasikannahkaa

Brisbane Moss, Englannin viimeinen historiallinen vakosametin kutoja, kertoo kankaan syntyhistorian olevan epäselvä. Kangas nousi kuitenkin suosioon 1700-luvun Manchesterissa, jossa teollisen vallankumouksen loihtimat koneet pystyivät valmistamaan runsaasti kestävää, lämmintä kangasta työväen käyttöön. Nyrpeä hienosto kutsui vakosamettia köyhän miehen sametiksi, ja kangas pysyikin työvaatteiden kankaana 1960-luvulle asti. Tällöin Euroopan lukeneisto hylkäsi valtakoneiston solmiot ja kauluspaidat, pukien ylleen poolopaitoja sekä vakosamettipukuja. Kangas nautti suosiota myös hippiliikkeen rentojen hippien sekä opiskelijoiden yllä.

Englanniksi vakosametin urien määrälle on oma terminsä, wale. Mitä vähäisempi wale-luku on, sitä leveämmät ja syvemmät urat, usein myös paksumpi kangas. Siispä 8 wale on mukavan tukevaa kangasta, joka on parhaillaan verhouksessa tai housuissa, ja 16 wale taas kevyttä, paitoihin tai takkeihin passelia. Kevyimpien vakosamettien kohdalla käytetään nimitystä needle cord, neulavakosametti, joka kuvaa osuvasti tiheiden urien muodostamaa pintaa.

Vakosametti on hyvin lämmin ja kestävä kangas, josta on perinteisesti valmistettu kestäviä vapaa-ajan vaatteita. Vakosamettihousut ovat kaikille tuttu luomus, vakosamettipaidat taas melko harvinainen näky. Kangasta käytetään myös päähineitä, laukkuja, peitteitä ja asusteita valmistaessa. Se on useimmiten täyttä puuvillaa ja kestää konepesun vuodesta toiseen, lisäksi aurinko, pesut ja hankaus vaalentavat värisävyä, joka elää käyttäjän mukana kuin paraskin denim. Nukka on kuitenkin herkkä, joten ruokatahrat on hyvä poistaa ennen kuin ne kuivuvat. Kuivan tahran raaputtaminen saa nukan irtoamaan.

Toisin kuin sametti, joka hohtaa paheellisen pehmeänä, vakosametin urainen pinta tekee kankaasta vähemmän virallisen. Vakosamettia kudotaan kymmenissä väreissä sekä sävyissä, joten väristä nauttiva mies saa vapaa-ajan asuunsa kätevän lisän sammareista. Tummansininen, vihreä ruskea, beige ja maissinkeltainen ovat yleisiä, violetti, punainen tai oranssi taas harvemmin tarjolla. Niin kuin vastaavat paksut kankaat, myös vakosametti on parhaimmillaan kookkaiden jalkineiden ja muiden tuhtien kankaiden kera. Tuftauksen ansiosta kangas on myös selvästi lämpimämpi Suomen talvessa kuin katukuvan läpäisevä denim.

Kuva: © O’Connell’s


4 comments »

  1. Ville Raivio says:

    Terveeks, Janne.

    Tottakai voi, mieluiten toki kankaissa saisi olla sama paksuus ja urien koko. Näin kokonaisuus on harmonisempi.

  2. Perusjanne says:

    Voiko vakosamettibleiserin kanssa käyttää vakosamettihousuja, vai onko tämä tyylivirhe? Bleiska ja housut ovat eri väriä.

  3. Ville Raivio says:

    Päiviä, Mikke.

    Googlailen myöhemmin ja tarkastan mikä legenda pitää kutinsa. Tarvittaessa korjaan artikkelin parempaan päin.

  4. Mikke says:

    Tietääkseni englantilaiset ovat vääntäneet corduroy sanan ranskasta eikä päinvastoin. Alkuperänä on ranskan termi cour du roi (kuninkaan hovi), koska Ludvig XIV:n hovissa kuninkaalliset metsästäjät oli puettu vakosamettiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *









Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.