RSS Feed

Kauluspaidan peseminen

5

October 26, 2008 by Ville Raivio

Törmäsin vanhoja verkkoartikkeleita lukiessani tuskastuneen räätälin parkaisuun. Seuraavassa kopio ammattimiehen vinkeistä:

“Vieläkö tähän yleisvirheeseen törmää nykypäivänäkin jopa Suomessa. Tekstiili-ja vaatetusalan ammattikoulutuksen saaneena haluan korjata asiaa parhaani mukaan. Esim. pukupaitojen nappeja ei saa missään nimessä napittaa kiinni vesipesusssa, koska pesukone riuhtoo pukupaitaa pesukoneessa miten sattuu. Seurauksena on se, että vähitellen napinläpien langat hiertyvät rikki ja napit tippuvat tavalla tai toisella jopa pukupaidan ollessa päälle puettuna. Pukupaidan napit pitää nimenomaan jättää auki pesukoneeseen laitettuna. Esim. metalliset napit on hyvä laittaa päinvastoin kiinni ja vielä on hyvä kääntää vaate nurinpäin, jos ja kun näin pystyy menettelemään kyseisen vaatteen kanssa. Syy tähän on se, että metalliset napit kolisevat pesukoneessa ja voivat naarmuttaa pesukoneen rumpua sisäpuolelta pesuohjelman aikana. Samaten vetoketjut on hyvä sulkea kiinni eikä jättää auki kiinni vetämättöminä, mutta nurinpäin vaatetta ei välttämättä tarvitse kääntää.”
-mallipukineiden valmistaja

Tiivistäen: kauluspaidat pestään napit avattuna, mutta metalliset napit ja vetoketjut on hyvä sulkea. On suositeltavaa seurata paidan pesuohjeita, sillä se pesulappu ei ole koristeeksi kiinnitetty. Älä myöskään plutraa pesu-, tai huuhteluaineen kanssa. Kemikaalit ovat ystäviä, mutta eivät rakastajia – niiltä voimakkaasti haiseva mies on surullinen ilmiö.


5 comments »

 1. Ville Raivio says:

  Hyvää iltaa!

  Tuossa tapauksessa paksu pesupussi on paras, sillä metallinapit hankaavat pesurumpua ikävästi. Ne myös hankaavat kaikkia muita kankaita koneessa.

 2. Juha Oranne says:

  Mitä jos kauluspaidan napit ovat kaikki metallisia? Pestäänkö silloin napit auki vai kiinni?

 3. Jami says:

  Feren sivuilla on jotain ihan hyviä huoltovinkkejä esim erilaisille tahroille: http://www.fere.fi/huoltovinkit.php

  Sappipaippuan on moni itseni lisäksi todennut erinomaiseksi tahranpoistoaineeksi.

 4. Ville Raivio says:

  Päiviä, Rompon.

  Tätäkin aihetta on käsitelty Keikarin foorumilla, josta vastauksia löytyy kymmenittäin joka aiheesta:
  http://www.keikari.com/foorumi/index.php?topic=218.0

 5. Rompon-Winholt says:

  Kiitoksia kun sain viimeinkin järkevän vastauksen tähän ikuisuuskysymykseen. Olin nimittäin pessyt aina kaikki napit ja vetoketjut kiinni, koska mietiskelin, että muuten ne kolisevat.

  Voisiko joku muuten kertoa, kuinka irroittaa hienhajun parhaiten? Olen huomannut, että yli vuoden vanhat työpaitani, jotka muuten ovat hyvässä kunnossa, ovat valitettavasti imeneet rexonankin yli hienhajun kainaloihinsa, joka haisee vielä miedosti pesunkin jälkeen. Saako tätä poistettua, vai onko kyseessä vain ominaisuus, jota muut eivät huomaa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari