RSS Feed

Kashmirneuleen hoito

5

January 1, 2009 by Ville Raivio

Hauraimpana ja kalleimpana neuleista kashmir ei sovellu hermoheikoille miehille. Kashmir puhdistuu hellimmin käsipesussa. Se kun on luonnonkuitu, neule palautuu kuivuttuaan muotoonsa. Pesulassa pesettäminen ei poista neuleen pinnalle nousseita irtokuituja, jotka peseytyvät pois käsipesun aikana. Jatkuva pesulassa käyttäminen voi myös poistaa kashmir-villan luonnolliset öljyt sekä haalistaa värit. Tästä poikkeuksena raskaammat vaatteet, kuten päällystakit ja paksut neuleet, jotka kannattaa suosiolla viedä pesulan hoivaan. Neule on paras pestä korkeintaan 30-asteisessa vedessä, pesuainetta mahdollisimman vähän. Pehmentäviä litkuja tai valkaisevia tököttejä ei tule käyttää. Pesukoneeseen neuletta ei tule missään nimessä nakata, sillä metalliset reunat hankaavat herkkää kuitua ikävästi.

Huljuta neuletta altaassa, anna pesuaineen vaikuttaa hetkisen, huuhtele useasti. Älä hankaa tai vääntele neuletta, mieluummin puristele. Kuivata neule pöydällä pyyhkeen päällä tai kuivaustelineellä kaukana lämpölähteistä, kuten pattereista, sillä ne kuivattavat kuidut. Älä kuivata auringonvalossa, sillä säteet voivat haalistaa värin. Mikäli nukkaa näkyy, sen voi poistaa nukan poistoon tarkoitetulla kammalla. Jos näkyviä ryppyjä löytyy, silitys alhaisimmalla lämmöllä kostean liinan lävitse voi pelastaa päivän. Kashmirneuletta ei missään nimessä tule säilyttää henkarilla, sillä herkät langat venyvät ajan myötä. Tämän sijaan se tulisi viikata siististi suoralle alustalle. Koit rakastavat kashmiria, joten koiden hyökkäyksistä aiemmin kärsineiden on hyvä suojata kashmirinsa vaikkapa muovipussilla.


5 comments »

 1. M. says:

  Lisäisin vielä että eläinperäisille kuiduille esimerkiksi normaali shampoo on konepesupulvereita hellävaraisempaa.

 2. Ville says:

  Terveeks, Tony.

  Tuosta pyöreästä pääntiestä ja kauluspaidasta on käynnissä ikuinen väittely, josta voi lukea lisää ulkomaisilta foorumeilta. Yhdistelmä on mahdollinen, mutta en suosittele sitä koska lopputulos on epäesteettinen – pyöreä aukko kun ei salli riittävästi tilaa kauluspaidan kauluksille.

 3. Tony says:

  Neuleissa näkee useimmiten v-aukon. Omistan näköjään myös neuleen jossa on tavallinen pyöreä kaula-aukko – voiko tämän alle laittaa tuttuun tapaan kauluspaidan, ja jos ei, niin mitä sen kanssa ylipäätään voi käyttää?

 4. Ville Raivio says:

  Hei, Anon.

  Joistain kaupoista saa erityisiä neuleiden nukan poistamiseen valmistettuja sihtejä. En muista mikä nimike on englanniksi, mutta veikkaan että Suomesta moisia ei ainakaan saa. Nukan poistaminen on mahdollista, mutta hellävaraisesti vain tällaisen sihdin avulla.

 5. Anonymous says:

  tiedustelisin ohjeita, saako kashmirvillapaidasta nukkaa pois vai onko peli menetetty?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari