Ascot-huivi

17

August 18, 2013 by Ville Raivio

Ascot-huivi (eng. ascot, day cravat) on avonaisen kauluspaidan alle kaulan ympärille solmittava asuste, jonka kärjet ovat keskiosaa leveämmät. Asusteen juuret ulottuvat 1700-luvun Englantiin, jossa kaulan ympärille käärittiin valkoinen, tärkätty liina, joka solmittiin koristeellisin taitoksin. Tämä kravatti kehittyi 1800-luvun loppuun mennessä silkkiseksi plastroniksi, joka useimmiten solmittiin itse ja kiinnitettiin jalometallisella, koristekivellä viimeistellyllä pinnillä. Nimensä asuste on saanut Ascotin kaupungissa sijaitsevan laukkaradan mukaan, jossa yhä 2000-luvulla järjestetään vuosittainen Royal Ascot. Siellä vedonlyönti on yhä arkea joko paikan päällä tai netitse. Vuodesta 1807 asti järjestettyyn Gold Cup -kisaan osallistuu kuninkaallisen perheen jäseniä, ja kuninkaallisessa katsomossa osallistujien pukukoodina on saketti silinterin kera. Aiemmin vain ascot-huivi oli sopiva saketin kera, mutta tänä päivänä solmio on syrjäyttänyt sen myös Ascotissa. Laukkakisan myötä ascot-huivista tuli silti erottamaton osa sakettia noin sadan vuoden ajaksi. Pukine sai suuren suosion, kun kuningas Edward VII:n valitsi sen ylleen, ja takasi kuninkaallisen hyväksynnän.

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Aspinal, olkalaukku, vasikannahkaa

Ascotia pidetään paidan alla, joten huivi on solmiota lyhyempi. Valtaosa markkinoilla pyörivistä malleista on silkkisiä ja esisolmittuja, joiden kärjet vain kietaistaan toistensa ympäri. Ohut, painettu silkki on ilmavaa eikä pullota paidan alta. Kestävyyden vuoksi kaulan ympäri tuleva keskiosa laskostetaan. Ascotin kantamuoto oli saketin etikettiä seuraten harmaa tai hopeinen, mutta voimakkaita värejä pidettiin 1800-luvun lopulta aina saketin rappioon asti, jolloin puku korvasi sen päivittäisessä käytössä. Tätä ennen ascot oli virallisin päivätilaisuuksien kaula-asuste. 1960-luvulla englantilaisen mod-alakulttuurin miehet suosivat ascotia, mutta tämän jälkeen asusteen suosio on laskenut tuntuvaa tahtia. Tänä päivänä ascot on ennen kaikkea kevään ja kesän asuste, jolla voi korvata solmion vapaa-ajan tilaisuuksissa. Koska tummissa väreissä luodut ascotit näkyvät herkästi paidan alta, tämä huivi on parhaimmillaan irtotakin tai neuleen kanssa. Suomessa asuste on hyvin harvinainen näky, joka voi nostattaa kulmia umpimielisten keskuudessa.

Ascot jakaa voimakkaasti mielipiteitä. Mielleyhtymät Välimeren joutilaisiin playboy-seikkailijoihin ja löyhämoraalisiin elostelijoihin ovat vahvat. Silti 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä asuste oli suosittu Amerikan hienoston keskuudessa kätevänä solmion korvaajana. Myös purjehtiessa se suojasi rintaa auringon katseelta ja toi pirteän roiskahduksen väriä. Ascotin käytössä itseluottamus on avain kaikkeen, vaikka asemansa vakiinnuttaneelle toki sallitaan enemmän. Kultainen keskitie on silti valttia: kolmen tai neljän avoimen napin sijaan pelkän ylimmän napin avaaminen riittää. Ascotin tarkoituksena ei ole vetää huomiota pois miehen kasvoista, vaan tuoda hieman väriä ja erilaista ilmettä kaulaan. Siispä asuste toimii, jos sen annetaan vain kurkistaa paidankauluksen alta.

Ascotin tunnetuimpia käyttäjiä ovat filmien ja sarjojen enemmän tai vähemmän erikoiset hahmot – esimerkiksi Austin Powersin kaulassa oli pitsinen, valkoinen ascotin ivamukaelma. Uskottavampia ascotin suosijoita ovat Clark Gable, Windsorin herttua ja Tyrone Powell. Myös Kummisedän ikioma Michael Corleone vuoroin rakasti ja vihasi elegantisti suittuna ascot kaulassaan. Emmy-palkittu, Entourage-sarjasta tuttu näyttelijä Jeremy Piven nostatti kulmia muutama vuosi sitten vastaanottaessaan palkintonsa smokkitakissa ja ascot kaulassa. Tapaus muistutti kätevästi siitä, ettei asuste ole saanut hyväksyntää edustustilaisuuksissa. Ulkonäöstään ja solminnastaan huolimatta ascotia ei tule sekoittaa plastroniin, jota käytetään vain saketin kanssa. Englannissa nämä kaksi erotetaan toisistaan termeillä dress cravat ja day cravat, joista jälkimmäinen on ascot – tuo ikuinen ulkopuolinen.

Kuvat: © Forzieri


17 comments »

  1. Willy says:

    Bernhard Roetzellin Täydellinen herrasmies -kirjassa käsitellään sivulla 81 ascot-huivia, tosin nimellä kaulaliina. Siinä sanotaan mm. että “Toisin kuin kravatteja ja solmukkeita kaulaliinoja ei ole yksivärisinä eikä raidallisina. Klassisia kuvioita ovat kašmir, fulardi sekä niitä muistuttavat tyylit.” Yksivärisiä ascot-huiveja löytyy kyllä Amazonista myynnistä.

  2. Ville Raivio says:

    Hei,

    en ole lukenut erikseen juttuja ascotien kuoseista. Todennäköisesti niissä kuitenkin toimivat samat klassiset koristekuviot kuin solmioissa, siis rykmenttiraidat, pallot, paisleyt, näin edelleen. Mitä vähemmän asuste pistää silmään, sen parempi.

  3. Willy says:

    Mistä tietää, että mitkä ascotin kuosit ovat klassisia? Stockmannin verkkokaupassa ja Terendhim.fi löytyy silkkisiä ascoteja. Laivastonsininen valkoisin pilkuin löytyy ja se varmaan on klassinen kuosiltaan.

  4. Ville Raivio says:

    Päiviä, S.D.!

    Miksipä ei myös farkkujen kanssa, mutta TMG:n kuvien vastaisesti sanon ascotin kyllä olevan parhaimmillaan, kun siitä näkyy vain hitunen. Paidasta siis vain ylin nappi auki, sillä muuten asuste ikään kuin ryöppyää joka suuntaan ja nousee helposti paidasta ulos, jos päätä kääntää voimakkaasti. Ascot on myös harvinainen näky ja erottuu tämän vuoksi kyllä, eikä sitä tarvitse hieroa vastaantulevien silmiin ylen määrin monta nappia avaamalla.

  5. S.D. says:

    Mitä mieltä olette denimeistä kyseisen vaatekappaleen kanssa?

    The Modern Gentleman sanoo kyllä.

    http://www.themitchelli.com/2012/03/guide-to-ascot-ties/

  6. Ronja says:

    Minä naisena tykkään myös kovasti näistä huiveista. Tyylikkään miehen merkki :)

  7. JussiWille says:

    Pasi K:llekin tiedoksi:

    (Oulun) Stockmann yllätti: Hyllyyn oli ilmestynyt todella paljon erilaisia silkkisiä Ascot-huiveja, alle 40 €. Viime kesänä tarjolla oli yksi, vaatimattomasti 90 € hintaan.

    Hienoa kun kesä tulee, pääsee rentoilemaan Ascot kaulassa viikonloppuisin.

  8. Pasi K says:

    Olisiko jollakin suositella jotakin verkkokauppaa, mieluiten euroopassa, jossa olisi hyvä valikoima ascot-huiveja. Aikoinaan käytin aika paljonkin noita pieniä motoristien suosimia puuvillahuivi/päähuivirättejä ascotin tapaan.
    Nyt vain mielisi silkkisiä,”oikeita” ascoteja eleganteilla kuvioilla ja väreillä.

    PS: Minun mielestäni ei ole hirveä tyylirikko, jos käyttää ascotia Suomessa jopa talvisin. Kyseessä on kuitenkin harvinainen vaatekappale näillä raukoilla rajoilla.

  9. Sam says:

    Itekki tulee käytettyy myös syksyisin/talvisin ku näyttää hyvält v-neule + pitkä villakangastakki pääl ja suojaa viimaa, joten näyttää silloinkin ajankohtaiselta.

  10. JW says:

    Käytän itse Ascot-huivia lähes aina viikonloppuisin keväästä alkusyksyyn. Se tuo tiettyä rentoutta, mutta kuitenkin tyylikkyys säilyy.

    Arkipäivisin töissä solmio on must, joten vapaan viikonlopun (ja myös muun vapaa-ajan) tunnelmaan se sopii loistavasti! Toivoisin näkeväni vain enemmän ihmisiä, jotka huomaisivat sen kätevyyden!

  11. J.K. says:

    Monissa liikkeissä noita myydään plastronhuivien nimellä. Erään Turun Stockmannilla näkemäni huivin hintalapussa luki “Matex paitahuivi” tms. Samassa telineessä vastaava eri valmistajan huivi oli “plastron” tai “plastronhuivi” (en muista kumpi). Stockan kassakin oli oikein kiinnostunut kun keskustelimme siitä, millä eri nimillä tuota eri maissa kutsutaan. Ehkä paras ohjenuora olisi huivin löytyessä vain valita tyyliin sopiva kuviointi ja varmistua siitä, että huivin voi solmia halutulla tavalla.

    Classic Manissa ascot löytyi ainakin kesällä erään mallinuken kaulalta ja sielläkin myyntinimikkeenä taisi olla plastronhuivi (sieltä löysin myös ascotin hillityllä pallokuviolla). Tiedä sitten mikä olisi oikeasti paras suomennos – kaulahuivia ja kaulaliinaakin kuulee välillä. Ehkäpä vaatetusalan ammattilaiset tekevät eron plastronin ja plastronhuivin välille?

    Minulla oli ascot kaulassa juuri eräällä saaristoristeilyllä ja silkki lämmitti mukavasti tuulessa, mutta ei hiostanut lämpimässä salongissa. Myöhemmin illalla huivi taisi kerätä kiinnostuneita katseita. Suosittelen myös alkusyksyn rientoihin niin kauan kun varsinaista päällystakkia ei tarvita. Harkinnassa on sopisiko ascot myös tupakkatakin kanssa käytettynä ja millaisen paidan tuo yhdistelmä vaatisi. Mielipiteitä?

  12. JPK says:

    Tie Rack:ssa muistan joskus nähneeni huiveja.

  13. henrypitkin says:

    P.L, Ascoteja voi Helsingistä löytää Stockan lisäksi ainakin Bretellesta, muistaakseni Oscar Jacobsonilta ja ehkä Ferestä.

    Ville, olen siis tässä tilanteessa pakotettu venyttämään etikettiä, sillä tulen jatkossakin käyttämään ascotia myös syksyllä ja talvella, sillä ne vain sopivat joihinkin käyttämiini asukokonaisuuksiin.

  14. Ville Raivio says:

    Päiviä, Henry.

    Suotavaa se ei ole, sillä ascot on syntynyt kevät- ja kesäkäyttöön, eikä villaisia versioita tietääkseni edes valmisteta. Näin ollen ascotin käyttäminen talvella olisi sama kuin villakangastakin tai karvalakin käyttäminen kesällä; toteutettavissa, mutta kehnolla lopputuloksella.

  15. Ville Raivio says:

    Päiviä, P.L.

    Valitettavasti en tiedä lainkaan lähteitä ascotille Suomessa. Omani olen löytänyt Stockmannilta pari vuotta sitten, mutta hyvin harvoin ketjulla huiveja tarjolla on. Tätä asustetta tosin ei ole tarpeellista sovittaa ylle ennen ostoa, joten paras valikoima löytyy verkkokaupoista.

  16. Henrypitkin says:

    Miksei muka Ascot-huivia voisi käyttää syksyllä ja talvella? Silloinhan sen kaulaa suojaavasta vaikutuksesta on hyötyä, kuosi ja materiaalin paksuus on vain syytä valita vuodenaikaan sopiviksi.

  17. P.L. says:

    Terve Ville,

    osaatko vinkata, mistä päin Helsinkiä kannattaisi (Stockan lisäksi) lähteä metsästämään ascotia esimerkiksi kevyiden kesätilaisuuksien piristykseksi? Ajatus pariin-kolmeen monikäyttöiseen huiviin sijoittamisesta on käynyt tasaisin väliajoin mielessä jo tovin, ja kirjoituksesi saattoi hyvinkin sinetöidä päätökseni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *









Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.