Crockett&Jones

7

May 28, 2010 by Ville Raivio

Vuosi oli 1879 kun Sir James Crockett ja Charles Jones perustivat kenkäverstaansa legendaariselle Northamptonin alueelle. Alkupääomaa oli vain sata silloista puntaa, työmiehiä aluksi parisenkymmentä. Laatu kuitenkin löi leiville, sillä yhtiö sai kuninkaallisen hovihankkijan sinetin vuonna 1924. Sittemmin bisnes on kukoistanut ja maine saavuttanut legendaariset mittasuhteet. Jokainen kenkäpari on päälle 200 tuotantovaiheen ja yli kahdeksan viikon työn tulos. Nahkalaadut ovat parasta eurooppalaista vasikkaa, käsityöperinne perinteikkään englantilainen. Yhtiö on pysynyt perheomistuksessa ja tällä hetkellä sen korkeasta tasosta vastaa neljäs sukupolvi. Erityisen kunniamaininnan C&J ansaitsee, sillä yhtiö ei kysynnästä huolimatta ole laajentanut tuotantoaan vaan päin vastoin rajoittanut sitä. Myöskään laadusta ei ole tingitty, mutta varoituksena mainittakoon että yhtiön Hurricane Hide- ja Cavalry Calf -nahkalaadut ovat korjattua kakkoslaatua ja vältettäviä. C&J on myös vuosien varrella ostanut toisten jalkinetehtaiden konkurssipesiä, joista sen omistukseen on päätynyt erityisesti korkeatasoisia tehdaskoneita sekä lestejä. Monista muista englantilaisvalmistajista poiketen C&J tarjoaa myös shell cordovan -nahkaisia jalkineita vakiomallistossaan.

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Aspinal, olkalaukku, vasikannahkaa

Mallistoja:

-Handgrade, joka on C&J:n eniten käsityönä valmistettu erittäin korkealaatuinen sarja

-Shell cordovan -jalkineet

-Country, maaseutumallisto, jossa on kaksi veldtschoen-mallia

-Crockett&Jones, valmistajan tavallinen sarja jossa malleja löytyy kymmenittäin


http://www.crockettandjones.co.uk/


7 comments »

  1. Ville Raivio says:

    Iltaa, Dan.

    Päivittelen ajoittain vanhoja artikkeleita. Tällöin nostan ne uusimpien joukkoon, jotta info ei menisi hukkaan.

  2. Dan-D says:

    Ohoh, enpäs huomannut. Miksiköhän tämä pomppasi yhtäkkiä etusivun uutiseksi.

    No, totta kai tuo vuodatukseni siitä huolimatta pääpiirteissään oli.

  3. Trhokka says:

    Kuten huomaat, kysymykseni on erittäin vanha. Sittemmin olen tutustunut sekä C&J:n bench-grade että hand grade-kenkiin.

  4. Dan-D says:

    Itse en luottaisi forumien laatukäsitykseen. Ne ovat kovin yhdenmukaiset forum-kaanonin takia: ihmiset, joilla ei ole mitään käsitystä a) kenkien laadusta yleensä; b) keskustelun tai vertailun kohteena olevista kengistä ; tai c) kummastakaan, tuppaavat toistamaan forumien yleisiä totuuksia. Yleisiä totuuksia on mm. että handgrade-sarja on muita samanhintaisia korkeampilaatuinen ja Church’sin kengät ovat nykyään luokattomia Pradan omistuksen takia. Tämäntyyppisten väitteiden osalta suosittelen lähdekritiikkiä – osa on totta, osa potaskaa. Forumien joukossa on oikeasti asioista tietäviä, mutta monella näistäkin saattaa olla omia intressejään, usein jopa kaupallisia. En ottaisi mitään annettuna.

    Nahkasta voi todellisuudessa nähdä jonkin verran ennen käyttöä, mutta vasta käyttö tuo sen todellisen luonteen esiin. Korkealaatuinenkaan nahka ei toimi kuitenkaan kunnolla ilman jonkinlaista hoitoa ja lankkausta. Niin kauan kuin puhutaan full grain –tyyppisestä nahasta ja tunnetuista kenkämerkeistä (kuten kaikki listaamasi), voi perusasioiden olettaa vastaavan hintalappua edes jollain tasolla. Näillä nahkan voi olettaa ikääntyvän hyvin. Nahka ei kuitenkaan ole tasalaatuista, eikä jonkinasteiselta laatutason heitolta edes tiukalla laadunvalvonnalla voida välttyä. Siksikin totuuksien kuunteleminen on harhaanjohtavaa. Forumeita käyttäisin lähinnä antamaan työkaluja kenkien ominaisuuksien vertaamiseen jonkin verran: channeled sole, beveled waist, leather insole jne. jne. ovat seikkoja, joiden merkitykseen kannattaa tutustua em. lähteistä. Toisaalta on myös virkistävää tutustua gemming-nimiseen konseptiin ja sen vaikutuksiin kenkien laatuun.

    Lopuksi kyse on suhteellisen pitkälti neljästä asiasta, kun tietyn laatutason ylittäviä ja tunnettuja merkkejä verrataan. Laadullisiin eroihin en nimittäin lähtisi luottamaan, ne ovat niin häilyväisiä käsitteitä.

    1: istuvuus. Lestit ovat erilaisia eikä kaikilla valmistajilla ole kaikkien jalkaan sopivia vaihtoehtoja. Vaikka kuinka tykkäisit jostain valmistajasta, kengät eivät välttämättä toimi jalkaasi.

    2: tyyli. Estetiikastahan tässä on kyse, kaikkien valmistajien tyyli ei ehkä miellytä silmää.

    3: ominaisuudet. Edellä listaamani ominaisuudet ovat mielestäni yksi olennainen sisäistettävä tekijä. Kenkiä olisi syytä verrata samantasoisiin. Esim. Church’sin custom grade –kenkiä verrataan usein C&J:n handgrade –mallistoon. Jälkimmäiset ovat kuitenkin kalliimmat ja niissä on mm. tammiparkitut pohjat. Church’silta löytyy (tai ainakin löytyi) tosiasiassa vähemmän mainostettu Royal Range, joka vastaa sekä hinnaltaan että ominaisuuksiltaan paremmin C&J:ia.

    4: hinta. Nämä samaan hintaluokkaankin sovitetut kenkämerkit saattavat kuitenkin erota tosiasiassa helpostikin 100 puntaa hinnassa. Täytyyhän sen jotain merkata.

  5. Trhokka says:

    Kiitokset jälleen opastuksesta, annan päätöksen muhia vielä tovin… Raportoin kokemuksistani foorumilla.

  6. Ville Raivio says:

    Tervehdys, Topi.

    Custom Grade -mallisto on kovin, kovin laadukas, mutta minulla ei ole käyttökokemusta Cheaneystä eikä Grensonista. Cheaney on Church’sin omistuksessa, joten laadun luulisi riittävän, mutta Grensonilta varteenotettava on ainoastaan Rose-mallisto. Koska vaihtoehdot ovat hinnoiltaan sekä malleiltaan näillä valmistajilla hyvin yhteneväiset, kannattaa etsiä vastausta Askandyn foorumeilta. Viime kädessä päätös lankeaa yksin maullesi sekä lompakollesi.

  7. Trhokka says:

    Tervehdys Ville,

    En viitsinyt avata foorumille uutta ketjua, joten kysäisen blogisi välityksellä.

    Mikä on mielipiteesi siitä miten C&J:n ns bench grade-mallisto pärjää vertailussa muihin saman hintaluokan Northamptonilaisiin kuten Cheaney tai Grenson?
    Oletan että hand-grade-mallisto on C&J:n lippulaiva, sillä hinnat ovat ainakin sen mukaisia.

    Olen tässä muutamia viikkoja pohtinut josko uudistaisi hieman jalkinevalikoimaa kesäksi, ja kappas kummaa katseeni lipuu taas brittiläisiin valmistajiin…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *









Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.