Englantilaisten jalkinevalmistajien profiilit

9

June 30, 2009 by Ville Raivio

Seuraava teksti on valikoitu, muokattu ja lyhennetty suomennos What Makes a Man -sivuston artikkeleista, jossa asiantunteva John Van Rijn esittelee northamptonissa toimivien laatuvalmistajien omaleimaiset piirteet. Jos on pähkäillyt rakenteellisia tai mallien välisiä eroja eri valmistajien välillä, toivon mukaan teksti on avuksi. Erityisesti verkkokaupoista tilaamisessa on olennaista tuntea valmistajien lestit.

Church’s

Klassisia kestäviä jalkineita, joita suosivat liikemiehet, asianajajat, pankkiirit, lääkärit sekä ensi kertaa käsintehtyjä englantilaisia jalkineita etsivät. Church’silla on hyvin fanaattinen kannattajajoukko, joista moni ei suostu käyttämään muiden valmistajien jalkineita. Yritys valmistaa rakenteeltaan keskisarjaan lukeutuvia tuotteita, joiden siluetti on melko kapea, nahka paksuudeltaan keskitasoa ja muotokieli klassinen, muttei vanhentunut. Church’s on ylivertainen brogue-jalkineissa sekä mustan sävyissä. Päämallistoja on kaksi:  huokeampi Last 73, sekä Custom Grade, jossa on laadukkaammat materiaalit ja enemmän käsityöviimeistelyä. Asiakaspalvelu yhtiön liikkeissä on todella korkealuokkaista. Koska jalkineiden rakenne on monimutkainen, jokainen pari vaatii melko pitkän sisäänajon ennen kuin ne mukautuvat käyttäjän jalkoihin. Church’sit on luotu kestämään.

Hintataso: Last 73 -mallisto alkaen 250 puntaa, Custom Grade alkaen 300 puntaa, dainite-pohjaiset alkaen 260 puntaa.

Korjaukset: tehtaalle lähetetyt jalkineet korjataan noin 8-10 viikon sisällä.

 

Loake

Suopeasti hinnoiteltuja jalkineita, joita suosivat opiskelijat, tarkan euron vartijat, perheenisät sekä varttuneemmat herrasmiehet. Loakeja suositaan klassisen muotoilun, hyvän rakenteen sekä hintatason vuoksi. Huokeammat hinnat tosin tarkoittavat sitä, että nahkalaadut sekä valmistustavat ovat myös halvemmat. Loake ei juuri mainosta tuotteitaan, eikä yhtiöllä ole omia myymälöitä.

Mallistot:

 • Shoemaker, joka on huokea, klassinen, leveä ja melko raskasrakenteinen
 • Design, joka on huokea, moderni mallisto neliskanttisella kärkiosalla
 • 1880, joka on perinteisin, viimeistellyin ja korkealaatuisin
 • L1, joka on kaikkein halvin, ja johon olen itse pettynyt useasti

Hintataso:

L1 alkaen 85 puntaa, 1880 alkaen 140 puntaa, Design alkaen 95 puntaa, Shoemaker alkaen 110 puntaa.

Korjaukset: korjaus tehtaalla vie noin 8 viikkoa.

John Lobb

Englantilaisista jalkinevalmistajista legendaarisin on John Lobb – ja syystäkin. Lobbin valmisjalkineiden viimeistely ja materiaalit ovat aivan omassa sarjassaan, mutta niin valitettavasti ovat hinnatkin. Lukuisten hovihankkijan sinettien, palkintojen sekä nimekkäiden asiakkaiden lisäksi yhtiö on pysynyt kasassa vuodesta 1849 lähtien.  Laserleikattuihin Lobbeihin ovat mieltyneet varakkaat kosmopoliitit, julkimot sekä miehet, jotka eivät tyydy tavanomaiseen. Yhtiön valmisjalkinetuotannon omistaa ranskalainen Hermès, mutta bespoke-puoli on yhä brittiläisissä käsissä. Valmisjalkineet ovat muotokieleltään omaleimaisia ja miltei italialaisia. Modernit tulkinnat oxfordeista, semi-brogueista ja monkstrapeista tarjotaan kymmenissä värisävyissä.

Hintataso: valmisjalkineet alkaen 500 puntaa, valtaosa nauhakengistä kuitenkin likellä tuhatta.

Korjaukset: Englantiin oman parinsa lähettävä saa odottaa pakettiaan peräti kymmenen viikkoa.

Tricker’s

Muihin brittivalmistajiin verrattaessa Trickers on säilynyt saarivaltion omana salaisuutena. Yhtiö ei ole lähtenyt pillit, bannerit ja mainoskampanjat paukkuen maailmalle, vaikka jalkineita viedäänkin ympäri palloa. Trickersin muotokieli on melko kookasta, pyöreää ja paksupohjaista. Myös käytetyt nahkalaadut ovat paksumpia ja brogue-kuviot kookkaampia. Heidän jalkineitaan suosivat maaseudulla asuvat herrasmiehet, kookasrakenteiset miehet sekä tukevaa jalkinetta arvostavat. Derbyissä sekä nilkkapituisissa jalkineissa Trickers on verraton. On tärkeää huomata yhtiön maaseutujalkineiden mitoituksen olevan Fx-mallia, eli tilaajan tulee valita parinsa puoli kokoa pienempänä ellei aio käyttää niiden kanssa paksuja villasukkia.

Mallistot:

 • Jermyn Street, joka tarjoaa pukukäyttöön suunnattuja perinteisiä jalkineneita
 • 1829, joka on modernimpi pukumiehen jalkine
 • Country Shoe, joka on raskastekoinen maaseutujalkine
 • Country Boot, joka tarjoaa varrellisia tukevia maaseutujalkineita

Hintataso: perienglantilaiset Trickers-jalkineet alkaen 200 puntaa.

Korjaukset: 8-10 viikkoa.

Crockett&Jones

C&J on formaali, perinteinen ja erittäin korkealaatuinen henkeen ja vereen. Sen tuotteita suosivat pankkiirit, diplomaatit ja yrittäjät. Jonesin perheen 4. sukupolven johtama perheyritys käyttää perinteisiä valmistusmenetelmiä jopa ehdottomuuteen saakka. Esimerkiksi konkurssiin ajautuneilta valmistajilta on ostettu vanhoja jalkinekoneita, jotka on kunnostettu C&J:n käyttöön. Moderneja tuotantotapoja ei hyväksytä, eikä tehtaan kapasiteettia suostuta kasvattamaan. Tyyliltään yhtiön jalkineet ovat hitusen pidempiä ja kapeampia kuin muut englantilaistuotteet. Laadukkaat nahkavuodat ostetaan Sveitsistä, Itävallasta ja Saksasta. C&J on myös yksi viimeisistä englantilaistehtaista, joka tarjoaa cordovan-nahkaisia jalkineita. Asiakaspalvelu on erittäin tasokasta.

Hintataso: perusjalkineet alkaen 250 puntaa, Hand Grade -mallisto alkaen 350 puntaa.

Korjaukset: 8-10 viikkoa.

Barkers

Loaken tavoin Barkers edustaa englantilaisen osaamisen huokeampaa päätä. Verrokkiaan maineikkaampia Barkersit ovat kestävyytensä sekä käsityöviimeistelynsä ansiosta. Yhtiön tarjontaan ovat mieltyneet brittiläisen armeijan työntekijät, teollisuusveijarit, amerikkalaiset bisnesmiehet sekä perusjampat.

Mallistot:

 • Barker Black, joka on raflaava, rento USA:n markkinoille suunnattu mallisto
 • Professional, joka nimensä mukaisesti on formaalia alusta loppuun, sekä korkeatasoisin Barkersin mallisto
 • Hand-Crafted, joka tarjoaa houkuttelevasti hinnoiteltuja enimmäkseen käsityönä viimeisteltyjä jalkineita
 • Sandal Collection, joka on poikkeuksellinen käsintehtyjen sandaalien kokoelma
 • Heritage, joka on rennompi mallisto
 • International, joka on rennompi korkeatasoinen mallisto

Hintataso: halvimmat mallit alkaen 110 puntaa, kaikki mallistot alle 200 punnan.

Korjaukset: kahdeksassa viikossa.

Cheaney

Vuonna 1886 perustettu Cheaney päätyi Church’sin omistukseen 1964, ja sittemmin italialainen muotihuone Prada on ostanut molemmat. Cheaney on vuosikymmenet kärsinyt Church’sin alaisuudessa siten, ettei sen kehittämiseen tai markkinointiin ole panostettu samoin kuin emoyhtiön. Nyt toinen tuuli on saapunut. Nykyisen toimitusjohtaja Stephen Etheridgen alaisuudessa Cheaney rakentaa uutta identiteettiään, joka toivon mukaan eroaa Church’sistä selkeästi. Cheaneyn jalkineet ovat muotokieleltään pyöreitä ja pehmeitä, etuosa puolestaan kaareutuu miltei omenan lailla. Hintatasonsa vuoksi jalkineet ovat useamman saatavilla, mutta asiakasryhmä on kovin samankaltainen kuin Church’sillä. Asiakaspalvelu on erinomaista.

Mallistot:

 • Cheaney of England, joka on perinteinen henkeen ja vereen
 • Essentials, joka tarjoaa mustia jalkineita bisnekseen
 • Signature, joka tarjoaa klassista linjaa, mutta käsityön osuus on suurempi
 • Country, jonka mallisto on raskastekoisempi ja rennompi
 • Avant Garde, jonka mallit revittelevät suorastaan postmodernilla tavalla

Hintataso:

Avant Garde alkaen 180 puntaa, Essentials alkaen 160 puntaa, Country alkaen 190 puntaa, Classics alkaen 190 puntaa, Cheaney of England alkaen 195 puntaa.

Korjaukset: 8-10 viikkoa.

Grenson

Grensonin yhtiö on erikoinen sekoitus englantilaista ja italialaista muotokieltä. Lestit ovat pidempiä ja kapeampia, nahkalaadut ja -pohjat ohuempia. Asiakaskunta koostuu bisnesmiesten ohella näyttelijöistä ja yhtiön omaleimaisuutta arvostavista. Grensonille prestiisiä tuovat myös erittäin miellyttävät ruskean sävyt. 90-luvulla yhtiön oli hakoteillä, mutta sittemmin uusi johtoryhmä on tuonut tasapainoa.

Mallistot:

 • Rushden, joka on edulliseseti hinnoiteltu klassista ja modernia tarjoava linja
 • Rose, joka edustaa perinteistä raskaan sarjan käsityöosaamista laatumateriaalein
Hintataso: Rushden alkaen 140 puntaa, Rose alkaen 200 puntaa.
Korjaukset: kuudesta kahdeksaan viikkoon.

9 comments »

 1. Åberg.P says:

  Tarkistaka Churchin ja Crocke&Jones kokojen vastaavuus,sillä se saattaa poiketa muista englantilaisvalmistajista ollen numeroa pienempi.

 2. Ville Raivio says:

  Iltaa, QK.

  Tätä asiaa kannattaa kysyä Keikarin foorumilta, tai sitten selata keskusteluja AAAC:n ja Styleforumin puolelta. Itse on Comfort-sarjan popoja omista.

 3. QK says:

  Millä tasolla tuo Loaken Comfort mallisto on? Hinnat näyttävät olevan noin 140 puntaa.

 4. Fedora says:

  Vielä pitää kommentoida näistä Churchsien lesteistä. Minulla on noita kaikkia kolmea 73, 100 ja 173 lestin kenkiä. Kaunein näistä on mielestäni juuri 73. Herringshoesille valmistetaan edelleen noita 73 lestiin tehtyjä kenkiä ja niitä on tulossa näinä päivinä uusi erä varastoon.

 5. Antti76 says:

  Foorumeilla supistaan että 73 olisi vanha lesti, jonka mallisia kenkiä ei enää valmistettaisi(?). Sen korvasi lesti 100. Uusin lesti 173 on näiden välimuoto.

 6. Fedora says:

  Itse en ole huomannut Churh’seissäni laadullisia eroja 73 ja muiden lestien välillä. Sama Custom Grade leima on kenkien sisällä molemman sarjan kengissä ja Herringin sivuilla 73 lestin kengätkin on “normaalihinnaltaan” samaa luokkaa kuin Custom Grade luokan kengät. Tiedä sitten miksi nämä tuntuvat olevan ainaistarjouksessa…

 7. Ville Raivio says:

  Tere, Keggi.

  Loakeja löytyy kymmenittäin http://www.herringshoes.co.uk -verkkokaupan sivuilta. Eipä muuta kuin kaivelemaan.

 8. Keggi says:

  Itse itselleni vastaten:
  Näemmä on ollut blogissakin, että esimerkiksi täältä saa:
  http://www.solelyshoes.com

 9. Keggi says:

  Itseäni alkoi kiinnostamaan juurikin nuo Loaket, mutta mites toimitukset Suomeen? Loaken sivuilla todetaan tylysti “We are unable to offer overseas deliveries at this time.” Saisikohan noita jostain muualta tilattua yhtä hyvällä valikoimalla?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari