Prinssi Charles

4

June 28, 2009 by Ville Raivio

Aikamme vaikutusvaltaisin tyyli-ikoni on Iso-Britannian kuningashuoneen prinssi Charles. Hän on saavuttanut tämän tason erityisesti ikijulkisen elämänsä ja jatkuvaa edustamista vaativan asemansa vuoksi, mutta myös englantilaisen räätälityön sekä oman makunsa ansiosta. On aika tutustua legendaan.

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Aspinal, olkalaukku, vasikannahkaa

Walesin prinssi Charles Philip Arthur George Windsor syntyi 14.11.1948 kuningatas Elizabeth II:n ja prinssi Philipin jälkeläisenä. Asemansa vuoksi hän on kuninkaallisen valtaistuimen suora perillinen ja Iso-Britannian 16 alusmaan (commonwealth realm) tuleva hallitsija. Hän on myös perijänä englannin kirkon supreme governor-titteliin, Normandian herttuaksi, Mann-saaren lordiksi sekä Fiji-saarten ylipäälliköksi. Vuodesta 1958 lähtien Charles on kantanut Walesin prinssin titteliä, mutta Skotlannissa häneen viitataan Rothesayn herttuana eikä nimitys Corwallin herttuakaan ole harvinainen. Vaikka Charles listaa meriiteikseen mieluiten lukuisat hyväntekeväisyyskohteensa sekä vihreämmän elintavan edistämisen, suuri yleisö tuntee hänet keltaisen lehdistön sivuilta. Eritoten Lady Diana Spencerin pettämisestä Camilla Parker-Bowlesin kanssa – vuosikymmenien ajan. Ilkeämielisen brittilehdistön ivasta huolimatta prinssi Charles on jatkanut työtään kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Prinssi Charles syntyi Buckinghamin palatsissa vuonna 1948, ja Canterburyn arkkipiispa kastoi hänet palatsin musiikkihuoneessa samana vuonna anglikaaniseen kirkkoon. Charlesista tuli myöhemmin ensimmäinen kuninkaallisen huoneen jäsen, joka yksityisopetuksen sijaan suoritti oppimääränsä koulussa. Tästä huolimatta muuan Catharina Peebles nimitettiin hänen yksityisopettajakseen, eninnä etiketin ja muun siniverisen opin saralla. Charles kävi Hill House Schoolin Lontoossa, tämän jälkeen Cheam Preparatory Schoolin Berkshiressä ja tämän jälkeen suuntasi Skotlannin Gordonstouniin. Viimeisestä oppilaitoksestaan hän valmistui 1967 A-tason historian- ja ranskanopinnoilla. Tämän lukiotason opin jälkeen hän suuntasi yliopistoon Trinity Collegeen, Cambridgeen. Hänen sisäänpääsyään on kritisoitu, sillä Charles saavutti ranskan- ja historianopinnoissaan vain arvosanat B ja C. Cambridgessa Charles opiskeli arkeologiaa, antropologiaa ja historiaa, kunnes valmistui kandidaattia vastaavaksi vuonna 1970. Tämän jälkeen hän haki oppia myös Walesin yliopistosta, jossa hän luki walesin kieltä ja historiaa.

Vuonna 1969 Charles kruunattiin hyvin virallisessa, televisioidussa seremoniassa Walesin prinssiksi ja Chesterin jaarliksi. Tämän jälkeen hän tutustui Iso-Britannian poliittisen laitokseen toimintaan, ja otti myös vastaan paikkansa parlamentin ylähuoneessa. Seuraten edellisten Walesin prinssien perinnettä, Charles suuntasi seuraavaksi laivastoon ja ilmavoimiin. Hän on saanut luvan lentää useanmallisia hävittäjiä, helikoptereita sekä kuljetusajoneuvoja.

Charles on elämänsä aikana yhdistetty romanttisessa mielessä kymmeniin naisiin, joista valtaosa on brittiläisiä siniverisiä. Hän sai Louis mountbattenilta kirjallisen ohjeistuksen seurusteluun liittyen. Preivissä jaarli Mountbatten kehottaa nuorukaista nauttimaan irtosuhteista mahdollisimman reippaasti,  mutta vaimoksi hän kehottaa ottamaan mahdollisimman siveellisen ja kokemattoman nuorikon. Vaikka Charles kohtasi Dianan ensi kerran vuonna 1977, hän katseli neitoa sillä silmällä vasta kolme vuotta myöhemmin. Muuan kerran he istuivat yhdessä heinäpaalilla ja keskustelivat Mountbattenin kuolemasta, kunnes Diana ilmaisi myötätuntoa Charlesia kohtaan. Tämän tapaamisen jälkeen heidät nähtiin yhä useammin yhdessä, ja kuninkaallinen perhe hykerteli hyväksynnässään Lady Dianaa kohtaan.

Paparazzien ja sopulien ristitulessa Charles ja Diana jatkoivat tapailu pidemmän aikaa, kunnes prinssin isä totesi pojan olevan parasta tehdä jo päätöksiä. Diana nimittäin täytti kuningashuoneen kriteerit, hänen persoonastaan pidettiin ja kansa rakasti häntä. Charles päätti toimia pian. Helmikuussa 1981, noin vuoden seurustelun jälkeen, prinssi kosi Dianaa ja häitä vietettiin heinäkuun 29. päivä. Häävieraita oli noin 3500, muassa Euroopan tärkeimmät aateliset. Televisioitua spektaakkelia katseli arvioiden mukaan noin 750 miljoonaa silmäparia ympäri maailman. Nuoripari muutti asumaan Highgroven ja Kensington Palacen kartanoihin. Häistä lähtien lehdistön kiinnostus suorastaan katosi käsistä, erityisesti Lady Dianaa kohtaan. Vuosi häiden jälkeen syntyi prinssi William, prinssin Henry puolestaan tästä kaksi vuotta eteenpäin. Charles oli paikalla molemmissa synnytyksissä, ja rikkoi näin kuninkaallisen perheen perinteitä. Liitto ei kuinkaan säilynyt onnellisena kauan.

Diana ei voinut sietää Camilla Parker-Bowlesin alituista läsnäoloa kaikissa pariskunnan menoissa, eikä liioin Charlesin kovin lämpimiä välejä Camillan kanssa. Viiden vuoden sisällä Diana myös onnistui suututtamaan valtaosan Charlesin ystävistä, perhepalvelijoista sekä oman perheensä jäsenistä. Heidän mukaansa Lady oli hyvin temperamenttinen ja ailahtelevainen – sietämättömyyteen asti. Vaikka pariskunta esiintyi yhdessä, 80-luvun loppuun mennessä he elivät käytännössä erillään. Vuoteen 1992 mennessä liitto oli täysin ohitse kaikin muun keinoin, paitsi virallisen avioeron muodossa. Tämä astui voimaan vasta elokuussa 1996. Elokuun 31. päivä vuonna 1997 Lady Diana sai surmansa koko maailmaa järkyttäneessä auto-onnettomuudessa, jonka seuraukset ovat tuoreessa muistissa. Kuninkaallinen perhe, ja aivan erityisesti Charles, sai niskaansa valtaisan määrän vihaa ja halveksuntaa Dianan saaman kohtelun myötä. Tästä huolimatta Charles on jatkanut tärkeäksi kokemiensa asioiden edistämistä ja Iso-Britannian edustamista kautta pallon – ja mikä tärkeintä, erittäin elegantisti.

Prinssi Charlesin tyyliä leimaa aristokraattisuus, formaalisuus ja virkistävän harkittu ote. Hän suosii poikkeuksetta kaksirivisiä pukuja sekä päällystakkeja, jotka ovat peräisin Savile Row’lta. Suurta kunniaa tuo myös hänen taipumuksensa suosia silkki- ja pellavapukuja päiväntasaajan alueilla. Missä kuka tahansa toinen käärisi hihat ja kulkisi shortseissa, Charles on puvussa ja elää kuninkaallisen asemansa mukaisesti. Kauluspaidoissaan hän käyttää cutaway-kauluksia, ja ne teetetään Jermyn Streetin maineikkaissa puodeissa. Jalkineet ovat perinteistä englantilaista käsityötä ja mittatilauksena luodut. Charlesin sukkia ja alusvaatetusta voi vain arvuutella, mutta kuningashuoneen ja Walesin prinssin hovihankkijan sinetit ovat melko varmoja valmistajien merkkejä. Charlesin hatut, hansikkaat ja solmit ovat englantilaista käsityötä vaihtelevista lähteistä. Kokonaisuudessaan hän on satavuotisen brittiläisen käsityö- ja räätäliperinteen puhtain ilmentymä.

Vaikka prinssi Charles on konservatiivinen pukeutuja, hän onnistuu keventämään ulkoasuaan mainioilla asustevalinnoilla. Useimmiten solmioissa ja taskuliinoissa on kuviota ja särmää, joka tuo raikkaan ilmeen pukukankaiden tasaisten pintojen äärelle. Hänen sormistaan löytyy kuninkaallinen sinettisormus ja kenties muutoin vaihteleva sormus, joka voi olla vaikkapa Cambridgen yliopiston tai jonkin herrainklubin tunnuksella. Charlesin hiustyyli on pysynyt samana ja hyvin ajattomana vuosikymmenet: päältä pidempi, sivuilta lyhyt – korvia peittämättä. Prinssin vihreä ajattelu näkyy myös vaatteiden säilyttämisessä. Hiljattain brittiläinen lehti nosti aivan otsikoihin tapauksen, jolloin Charlesin yllä nähtiin noin kymmenen vuotta vanha kauluspaita, sekä yli 20 vuotta vanhat jalkineet. Hänestä vuosikymmenten varrella otettujen valokuvien perusteella on turvallista olettaa, että Charlesin vaatekaappi on suunnaton, ajaton ja täydellisesti istuva. Todennäköisesti Charles ei ole dandy, vaan pikemminkin Mannerheimin tavoin aatelinen, joka haluaa myös näyttää aateliselta.

Tekijänoikeudet estävät virallisten kuvien käytön, mutta olen satojen kuvien joukosta koonnut oheen listan erittäin edustavista kokoonpanoista:

 


4 comments »

  1. Ville Raivio says:

    Päiviä, Oscari.

    Kiitosta, teksti on nyt korjattu.

  2. Oscari says:

    Arvoisa Blogisticus, Prinssi Charles ei käytä, eikä ole koskaan käyttänyt vihkisormusta, kuten erheellisesti mainitsette. Hänellä on vain ja ainoastaan sinettisormuksensa vasemman käden nimettömässä, kuten ranskalaisen (Normandian prinssi) aatelismiehen tuleekin käyttää. Kuningatar on myös Normandian herttua, ei siis herttuatar, ja hänen lapsensa ovat täten myös Normandian prinssejä, se vaan niin helposti unohdamme.

  3. Oscari says:

    Arvoisa Blogisticus kirjoittaa: “Vuonna 1959 Charles kruunattiin hyvin virallisessa, televisioidussa seremoniassa Walesin prinssiksi ja Chesterin jaarliksi. Tämän jälkeen hän tutustui Iso-Britannian poliittisen laitokseen toimintaan, ja otti myös vastaan paikkansa parlamentin ylähuoneessa.”

    Valittttavasti on todettava Teidän erehtyvän kymmenellä vuodella tillelin virallistamisessa. Vasta täytettyään 21 vuotta, eli vuonna 1969, kuningatar kruunasi poikansa Walesin ruhtinaaksi.

  4. monsteri says:

    “Charlesin hiustyyli on pysynyt samana ja hyvin ajattomana vuosikymmenet: päältä pidempi, sivuilta lyhyt – korvia peittämättä.”

    Tässä kohtaa repesin, jo mielikuvalle, koska täytyisi jo aikamoinen permanentti olla, jos niitä korvia koittaisi hiuksilla peittää.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *









Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.