RSS Feed

Claude Pichois: Baudelaire

2

July 15, 2010 by Ville Raivio

Vanderbilt-yliopiston emeritusprofessori Claude Pichois oli totisesti kannuksensa ansainnut. Akateemisen ja kirjallisen tuotantonsa ohella hän ehti Jean Zieglerin avustuksella laatia uskomattoman pikkutarkan Magnum Opuksen Charles Baudelairen elämästä, tuotannosta, persoonasta ja perinnöstä. Sadoissa laskettavat viitteet sekä runoilija-kriitikon perikunnalta ja ystäviltä säilyneet kirjeenvaihdot mahdollistivat kattavan elämäkerran synnyn. Mikäli haluaa tutustua 1800-luvun ranskalaisen runouden keskeisiin vaiheisiin, Pichoisin teos “Baudelaire” on erinomainen valinta. Samaten dandyismistä intoileville opus on pakkolukaisu, joka valottaa tämän ilmiön vaikeasti määriteltävää luonnetta yhden sen keskeisimmän määrittelijän kautta.

Mikäli muutama adjektiivillinen tulisi elämäkerran kohteelle valita, Charles Baudelaire oli ennen kaikkea flanööri, runoilija, dekadentti ja dandy. Keikari.com nostaa Pichoisin teoksen ilolla kesälukemistonsa oleellisimmaksi opukseksi.


2 comments »

  1. Ville Raivio says:

    Iltaa, Veikko.

    Teos on toki alkukieleltään ranskalainen, mutta myös englanninkielinen laitos löytyy ainakin Helmet-kirjastoista.

  2. Veikko Suvanto says:

    Minkäkielinen tuo teos on?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari