RSS Feed

Burberry

1

December 21, 2008 by Ville Raivio

Viktoriaanisen aikakauden keskivaiheilla oppipoika Thomas Burberry avasi pienen vaatepuodin Basingstokeen, Hampshireen. Omistautuminen korkealle laadulle ja uusien vaatemateriaalien kehittämiselle kohottivat Hra Burberryn liikkeen korkeaan maineeseen, ja vuoteen 1870 mennessä hänen puodistaan oli kasvanut jo pienimuotoinen imperiumi. Vuonna 1880 hänen yhtiönsä esitteli mullistavan uutuuden. Gabardiini oli – ja yhä on – kevyt, hengittävä, sateenpitävä ja repeytymistä vastustava kangas, joka erottuu diagonaalisen kudontansa vuoksi.

Vuonna 1891 yhtiö muutti nimensä muotoon Thomas Burberry & Sons, uusi sukupolvi oli valmis tuomaan panoksensa mukaan. Vuonna 1895 yhtiö kehitti Tielockenin, joka oli trenssitakin esimuoto ja armeijan upseerien käytössä Buurisodassa. Vuonna 1901 saapui yhä käytössä oleva ritarilogo, jonka banderollissa lukee latinan PRORSUM, eteenpäin. 1914 yhtiö sai armeijalta tilauksen päällystakista. Tielockeniin lisättiin epoletit sekä vyön D-muotoiset metallirenkaat, trenssitakki oli syntynyt. 1920 luotiin klassinen Burberry-tartaani, joka tuli koristeena osaksi trenssien vuorta. 1955 Kuningatar Elizabeth myönsi yhtiölle hovihankkijan sinetin, 1989 se sai toisen mokoman Walesin prinssiltä.

2006 Burberry juhli 150. vuottaan kansainvälisesti tunnettu luksusbrändinä, jonka logo ja tartaani olivat vajonneet kehnompaan maineeseen. Kuten kaikkien liian suuriksi kasvavien vaatevalmistajien, myös Burberryn eksklusiivinen prestiisi on miltei kadonnut vaurastuneen keskiluokan napatessa sen näkyvät tunnukset käyttöönsä. Oman soppansa keittoon ovat tuoneet Iso-Britannian chavit ja chavettet, joiden suomalaisia vastineita ovat pissikset ja räkikset.

Burberryn kaulus- ja pikeepaidat sekä puvut eivät ole korkean hintansa arvoisia. Vastaavalla hinnalla saa jo jotakin maukasta Savile Row’lta tai alennuksesta muilta laatutoimijoilta, eikä tarvitse kantaa näkyvää Burberry-logoa rinnassaan. Yhtiön neuleet ja trenssitakit ovat kuitenkin erittäin korkealaatuisia ja erinomaisia valintoja. Erityisesti trenssi, joka on Se Ainoa Oikea ja Ensimmäinen lajissaan, on pakko-ostos jokaiselle anglofiilille herrasmiehelle. Mikäli eksklusiivisempaa versiota hakee, Aquascutum valmistaa aivan yhtä mainioita ja klassisia takkeja. Ylipäätään alennuksesta Burberry on hintansa arvoinen, kunhan välttää suurella logolla tai näkyvillä tartaaneilla varustettuja vaatteita. Niiden suoraan-kasvoilles-naapurin-Jaska -asenne ei ole hyväksi, koska se edustaa ikään kuin pakotettua erottelua ja hierarkian luomista. Herrasmiehen on aina moninkertaisesti oivempaa erottua vaatteidensa istuvuuden, leikkauksen ja materiaalien kuin näkyvien merkkien perusteella.

http://uk.burberry.com/


1 comment »

  1. aivan says:

    aivan oikein sanottu: Herrasmiehen on aina moninkertaisesti oivempaa erottua vaatteidensa istuvuuden, leikkauksen ja materiaalien kuin näkyvien merkkien perusteella.

    Mutta jos laitetaan istuvuus ja Burberry yhteen niin sitten on jo aikaslailla täydellinen paketti kasassa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari