RSS Feed

Vikunja

0

December 21, 2008 by Ville Raivio

Vikunja on toistaiseksi harvinaislaatuisin materiaali, johon mies voi verhoutua. Itse vikunja (lat. Vicugna vicugna) on toinen Etelä-Amerikan villeistä kamelieläimistä, laaman ja alpakan sukulainen, guanakon sisar. Yksi eläin tuottaa erittäin vähän villaa, joka on törkeän kallista koska sitä voi keriä vain joka kolmas vuosi. Inkat kasvattivat vikunjaa villan pehmeyden ja lämmön vuoksi, ja vain kuninkaalliset saivat käyttää siitä tehtyjä vaatteita. Laji julistettiin vaarantuneeksi 1974, jolloin vain 6000 vikunjaa oli elossa. Suojelun ja huolellisen jalostuksen myötä määrä on nyt noin 125 000, mutta jatkuvat toimenpiteet ovat yhä tarpeen.

Vikunjan villa on tavoiteltua lämmittävyytensä ja äärimmäisen pehmeytensä vuoksi. Jos kashmiria koskeneena luulee kohdanneensa äärimmäisen eleganssin, ei ole koskettanut vikunjaa eikä myöskään elänyt. Uniikki rakenne, jossa lämpö varastoituu villakuitujen pikkuruisiin suomuihin, pitää eläimen lämpimänä vuoristossa ja herrasmiehen tyytyväisenä talvella. Villa ei kestä juuri värjäämistä, joten poikkeuksetta se jää luonnollisen beigen väriinsä myös vaatteissa. Nykyiset inkojen jälkeläiset ja muun muassa Perun hallitus vastaavat siitä, että vikunjavilla kerätään eläimiä vahingoittamatta ja tuotot käytetään kyläläisten hyväksi.

Vikunja on kallein villa maan päällä. Siitä tehty kaulahuivi maksaa noin 1500 euroa, päällystakki nousee helposti 18 000 euroon. Jos todella uskaltaa ostaa vikunjavaatteita, yksikin vikunjaneule tai -kaulahuivi on elämänmittaisen rakkauden alku ja äärimmäisin eleganssin ilmentymä.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari