RSS Feed

Yleisesti vaatteiden hoidosta

8

May 28, 2009 by Ville Raivio

Kaikki vaatteet kaipaavat ajoittain hoitoa. Riippuen kankaasta ja käyttötavasta, toiset vaatekappaleet selviävät vähemmällä ja toiset ovat kuin vaativia puolisoita. Kertaan nyt pikaisesti osan jo käsitellyistä hoitotavoista ja lisään listaan uutta.

Jalkineet
Käytön jälkeen jalkineisiin ängetään puiset lepolestit. Ne säilyttävät jalkineiden muodon ja estävät pohjan kärkeä kääntymästä. Lisäksi ne pitävät nahkan jännityksessä, joten siihen ei muodostu syviä ryppyjä, ja viimeiseksi puu imee itseensä nahkaan jääneen hien. Tämän jälkeen pari pyyhitään kostealla rätillä pölystä ja jätetään sikseen, sillä jokaisen käytön jälkeen popojen on hyvä levätä päivän ajan, jos mahdollista. Tämä toimenpide säästää luonnonmateriaaleista valmistettua rakennetta ja antaa nahkan palautua. Mikäli jalkineita käyttää useamman päivän putkeen, niiden on paras myös antaa levätä yhtä monen päivän ajan. Jalkineita ei saa jättää auringonvaloon tai kosteaan tilaan pitkäksi aikaa. Lankkia sopii lisätä silloin, kun siltä tuntuu. Myös mehiläisvaha on mainiota hoitoainetta. Jos jalkineet kastuvat, ne tulee jättää pöydälle sivuttain sanomalehden päälle kuivamaan. Vaikka tämä veisi aikaa, toimenpide on paljon hellempi kuin kuivattaminen lämpimällä lattialla tai kuumalla ilmalla, sillä nämä myös kuivattavat nahkaa.

Housut

Käytön jälkeen housut laskostetaan henkarille roikkumaan. Puristavat kiinnitysnipsut eivät ole hyväksi kankaalle. Joss näkyvää pölyä löytyy, perusteellinen harjaus ja tuuletus ovat tarpeen. Pesulaan housunsa tulee viedä, jos ne haisevat tai ovat selvästi tahraiset. Jos housujen prässit haluaa vahvistaa itse, silitysraudan ja housujen väliin on syytä laittaa kostea kangas, joka tarjoaa suojaa ja ehkäisee kangasta muuttumasta kiiltäväksi. Jos housut ovat hyvin ohutta kangasta, monasti ne ryhtyvät kiiltämään hankauskohdista. Kaikkia kiilto ei haittaa, mutta siltä voi välttyä suosimalla karkeampia pukukankaita. Ompelija voi korjata hellävaraisesti pienet repeämät, mutta kaikkeen hänkään ei pysty.

Takit ja päällystakit
Käytön jälkeen irtotakki tai puvuntakki ripustetaan paksulle henkarille, jossa on eteenpäin taipuvat ja hartioiden muotoa matkivat päät. Näin harteiden alla oleva tukirakenne säilyttää muotonsa parhaiten. Mikäli hilsettä, pölyä tai taturaa löytyy, perusteellinen harjaus ja tuuletus ovat hyväksi. Kankaalle jäänyt lika toimii pieneliöiden ravintona. Mikäli takkiinsa toivoo ryhtiä, se on suositeltavaa viedä räätälin prässättäväksi. Hän voi höyryn avulla muokata sen muotoa miltei loputtomiin.

Kauluspaidat
Kauluspaitojen kalvosimet ja kaulusten päät kuluvat nopeimmin rikki. Jos vanhan paidan säilyttäminen kiinnostaa, ompelija voi kääntää kauluksen tai kalvosimen ympäri, jolloin kulunut osa jää piiloon. Jos kaulukset tai kainalot kellertyvät häiritsevästi, dödön vaihto tai sappisaippua auttavat. Tärkkiä ei tänä päivänä käytetä juuri muutoin kuin smokki- ja frakkipaitoihin. Mikäli pukupaitoihin ainetta haluaa laittaa, pieni määrä tarjoaa sopivan jäykän ja edustavan kauluksen. Pesu ja silittäminen hoituvat pesulapun ohjeiden mukaisesti. Kun paitansa silittää, sen on hyvä olla kostea. Kuiva paita kostellaan vaikkapa huonekasviruiskulla ja silitetään hitusen kosteana. Näin kangasta on helpompi käsitellä. Kun rautaa painaa kovemmin kangasta vasten, lopputulos on yleensä siistimpi.

Solmiot

Käytön jälkeen solmio on paras kietoa kätensä ympärille ja sen jälkeen säilyttää se rullalle käärittynä tasaisella alustalla. Solmiohenkarilla säilyttäminen ei tee herkälle silkille hyvää. Pahinta on jättää se valmiiksi solmittuna roikkumaan. Tämä pitää herkän silkin jännitteessä, joka rasittaa kuituja. Mikäli näkyviä tahroja ilmenee, solmio on paras viedä pesulaan. Toisin kuin luullaan, solmion pesulassa pesettäminen ei tärvele materiaalia. Pesunjälkeinen silittäminen tärvelee. Tämän vuoksi kannattaa pyytää pesulan työntekijää jättämään silittäminen kokonaan välistä.

Neuleet

Neuleiden kera on syytä olla hellävarainen. Paksuimmat ja karkeimmat niistä kestävät kovaakin käsittelyä, mutta edustavaan käyttöön suunnatut neuleet ovat ohuemmasta päästä. Neule on paras säilyttää tasaiselle alustalle viikattuna, sillä henkarissa roikkuminen venyttää neulosta. Vaikka pesulappu muuta väittäisi, neuleet pestään aina käsin, jotta villan luontaiset öljyt säilyisivät mahdollisimman kauan. Puuvillaneuleet voi pestä koneessa. Jos neuletta silittää, raudan ja neuleen väliin on syytä laittaa kostea kangas, jotta neulos ei tärvelly.

Muut asusteet

Vöiden nahkaa voi kosteuttaa siinä missä jalkineitakin. Kaulaliinat pesetetään pesulassa vain, jos tarvetta löytyy. Huopahattuja ei voi pestä tärvelemättä materiaalia, ja tämä on syytä huomioida. Hatut säilytetään tasaisella alustalla. Käytön jälkeen sateenvarjon annetaan rauhassa kuivua joko ulkona tai sisällä, ja vasta sen jälkeen taitetaan kokoon ja isketään kahvastaan naulaan roikkumaan. Käsineet voi pestä pesulassa, mutta yksikään pesula ei ota vastuuta, jos kemikaalit tärvelevät nahkaa.


8 comments »

 1. Ville Raivio says:

  Iltoja, Seppo.

  En ole kuullut enkä lukenut vöiden tarvitsevan lepoa päivän käytön jälkeen. Mikäli vyönsä oikein tiukalle vetäisee, voin kuvitella asusteen kärsivän. Muutoin en usko lepoa tarvittavan.

 2. Seppo says:

  Pitäisikö vöiden saada levätä siinä missä esimerkiksi nahkajalkineiden? Millaisella käyttötahdilla laadukas nahkavyö pysyy hyvässä kunnossa?

 3. Ville Raivio says:

  Hei vain, Petteri.

  Napittaminen on vapaavalintaista. Minä en paitoja napitettuina säilytä, sillä toimesta on tarpeetonta vaivaa.

 4. Ostinko solmiohenkarin turhaan? says:

  Vaikea uskoa, että noin kevyt kangas kärsisi säilytyksestä solmiohenkarilla.

 5. Petteri says:

  Jos pitää kauluspaitoja hengarissa, niin onko väliä ovatko paidan napit kiinnni vai auki? Itse pidän paidat napitettuina

 6. Tero says:

  Vyöt kyllä kannattaa säilyttää suorana roikkuen. Mieluiten soljestaan.

 7. Ville Raivio says:

  Terveeks, Mr Hokka.

  En ole kuullut enkä lukenut riiputtamisen tekevän solmiolle hyvää. Asiaa tulee tutkia ankaralla Googlaamisella. Oli miten oli, ainakin käden ympäri kietominen ja rullalla säilyttäminen tekevät solmiolle hyvää.

 8. Trhokka says:

  Tervehdys,

  Käsittääkseni kuitenkin solmion voi jättää päiväksi-pariksi roikkumaan solmioripustimeen, jotta rypyt katoavat ja painovoima avittaa solmion muodon palautumista käytön jälkeen.
  Olenko täysin hakoteillä näkemykseni kanssa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari