Woolmark-sertifikaatti

0

April 15, 2015 by Ville Raivio

Woolmark on The Woolmark Companyn omistama lisenssi, jonka yritys myöntää jäsenehdot täyttävälle villan valmistajalle, ja jonka symbolina toimii lankavyyhti. Yrityksen omistaa yli 28 000 australialaista villankasvattajaa Australian Wool Innovation -yhdistyksen kautta, joka puolestaan on voittoa tavoittelematon liittouma ja edistää villan myyntiä. Woolmarkin lisenssi ja symboli syntyivät vuonna 1964. Niiden tarkoitus oli toimia ulkopuolisen tarkastajan vakuutuksena kelpo materiaalista ja erottaa tavanomainen villa hitusen laadukkaammasta. Tämä tavoite on säilynyt, mutta nykyisin lisenssistä myös kerätään vuosimaksu.

Woolmark-villa_Keikarissa

Hyvin hienoa ja sileää Woolmark-merinoa

Kolmannen osapuolen laboratorioissa villakuidun vetolujuus, nukkaantuminen, joustavuus, öljyn- ja vedenpitävyys, hankauksen sietokyky ja värinpitävyys testataan ennen kuin hakija voi saada lisenssin. Tutkimusten koko lista on merkittävän kattava. Lupa myös tulee uusia joka vuosi, joten laadusta lipsuva voi menettää sen ennen kuin on ehtinyt hyödyntää lisenssiään. Woolmark on yksi maailman tunnetuimmista villamerkeistä ja käytössä yli sadassa maassa.

Vaatteessa pelkistetty Woolmark-symboli kertoo vaatteen materiaalin olevan 100% puhdasta uutta villaa, joka täyttää lisenssin myöntäjän vaatimukset. Se täytyy kuitenkin erottaa toisista yhtiön logoista, joissa lukee Woolmark Blend – nämä ovat sekoitelangoille, joissa villan osuus on pienempi. Puhdas uusi villa on sekoittamatonta, kierrättämätöntä ja kerimällä lampaasta saatua. Valitettavasti Woolmark ei ole tae lampaiden hellemmästä kohtelusta, sillä niin sanottu mulesing-toimenpide, jossa eläimen perän ympäriltä leikataan pala lihaa irti matojen torjumiseksi, usein ilman puudutusta tai jälkihoitoa, ei estä lisenssin saamista. Kerijöille myös maksetaan kerityn villan painon mukaan, joten nopeasti ja karkeasti tehty työ on alalla vakio.

Woolmark-villa_Keikarissa2

Woolmark-tasoinen villa on hienoa, joten sen hoito on hyvä tietää vaatteen käyttöiän pidentämiseksi: yleensä pesulätkä suosittaa puhdistusta kädenlämpöisessä vedessä ja kuivausta tasaisella alustalla, kuten pöydällä tai lattialla, pyyhkeen päälle levitettynä. Henkarille ripustettuna märkä villa venyy tuhottomasti ja menettää muotonsa. Useissa pyykkikoneissa on myös erityinen Woolmark-pesuohjelma. Oikein hintavat neuleet on silti paras pestä käsin, jotta neule ei hankaudu pesurumpua vasten. Pesuaineista erityisesti villalle suunnitellut valmisteet ovat varmin valinta.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari