Neuletakki

1

April 14, 2015 by Ville Raivio

Neuletakki (engl. cardigan) on napeilla ja usein myös taskuilla sekä käänteillä koristettu neuletyyppi. Se on saanut nimensä Cardiganin 7. jaarlilta, joka johti Brittien kevyen prikaatin hyökkäystä Krimin sodassa vuonna 1854. Saarivaltion upseereilla oli taistossa yllään hihaton neuleliivi, jonka miehustassa oli napit. Kevyen prikaatin pahamaineisen joukkotuhoon päättyneen hyökkäyksen jälkeen neuletakki nimettiin jaarlin mukaan. Nykyisistä neuletakeista upseerien liivi toki erosi, sillä niissä oli univormujen kirjailuja sekä usein myös turkisvuori. Suurempaa suosiota neuletakki sai vasta 1890-luvulla, kun sitä ryhdyttiin käyttämään kotosalla ja vapaa-ajalla takin pehmeänä, mukavana korvikkeena. Aikakauden takeissa oli järjestään tuhti toppaus rintakehässä ja harteilla, joten neuletakin suosio oli vain ajan kysymys.

Neuletakki_Keikarissa
Nuori Roger Moore ja irtotakin näköinen neuletakki 70-luvun Veijareita ja pyhimyksiä -sarjassa

Neuletakin kaula-aukko on V-kirjaimen muotoinen ja yleensä syvempi kuin muissa neuletyypeissä. Näin kauluspaidan kauluksille ja solmiolle jää paljon tilaa takin tapaan. Hienommat napit ovat luonnonmateriaalia, kuten naudansarvea, helmiäistä tai puuta, ja vapaasti nappeja sulkemalla tai avaamalla neuleeseensa saa erilaista ilmettä. Hihaton neuletakki on oksymoron, sillä parempi nimitys sellaiselle on napillinen neuleliivi. Mitä karkeampi tai paksumpi neulos, sitä rennompi neuletakki. Jos neuletakilla haluaa korvata irtotakin, painavampi ja paksumpi neulos on käyttöön paremmin sopiva, takin tapaan laskeutuva valinta. Ohuiden neuletakkien alta paidan napit ja olkaimet puskevat näkyviin, joten ne sopivatkin paremmin lisäkerrokseksi takin alle. Käänteillä valmistetut neuletakit ovat näyttäviä ja kaulalle lämpimämpiä kuin käänteettömät. Edustavimmissa neuletakeissa on taskut, käänteet, napit ja takahalkiot niin kuin takeissa. Ne myös kauempaa näyttävät irtotakeilta, kunhan neulos on hillitty. Tällainen vaate on yhdistelmä neuleiden ja takkien parhaita puolia.


1 comment »

  1. Anders Segersven says:

    Muistelen että Roezel Herrasmies-kirjassaan toteaa että tummansininen neuletakki kultanapeilla sopii vain “eltaantuneille playboyille”. Heti tämän luettuani kaivoin omani kaapista ja rupesin käyttämään taas…;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari