Vaatturiliike A.V. Aalto

8

February 17, 2009 by Ville Raivio

Aivan muutaman askelmallisen päässä kansallismuseosta sijaitsee A.V. Aallon vaatturiliike. Vaatimaton julkisivu kätkee sisäänsä Suomen perinteikkäimmän ja pitkäikäisimmän räätäliputiikin, joka nököttää ylpeänä Töölön sydämessä. Aallon vaatturiliike perustettiin Mannerheimintielle ennen sotia vuonna 1937, ja nykyisissä tiloissaan se on sijainnut sotien jälkeen vuodesta -46 lähtien. Tuolloin kysyntä tilausvaatteille oli aivan toisessa skaalassa kuin nykyään, ja Aalto oli suuri liike jolla oli 20 palkollista. Kun 60-luvulla arvonlisävero otettiin käyttöön, liikkeellä ei enää ollut varaa pitää apureita, joten valtaosa joutui lähtemään. 70-luvulla liikkeessä oli neljä työntekijää, myöhemmin Tapani toimi kymmenkunta vuotta yksin, vanhempien avustaessa satunnaisesti.

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Aspinal, olkalaukku, vasikannahkaa

Aallon putiikkia luotsaa Tapani Aalto, 58, joka on suomalaisen räätälitaidon kunniakas jatkaja. Hänen lisäkseen korkeasta tasosta huolehtivat kaksi palkollista. Tapani oppi ammattinsa isältään, joka puolestaan oli ollut oman isänsä opissa, joten Aallon liike toimii jo kolmannessa sukupolvessa. Isien ammatin jatkaminen oli hänelle hyvin luontainen valinta, eikä hän koskaan ole pohtinut toiseen toimeen lähtemistä. Tapani toteaa lämpimän ironisesti hymyillen: “vaimolla ei pysy neula käsissä”. Liikkeeltä luonnistuvat kaikki muutos-, korjaus- ja hoitotyöt, mutta mittatilauspukuja ei ole tarjolla. Mittatilauspaitoja Aallolle toimittaa Jousipaita, solmioita löytyy usealta eri valmistajalta. Tapani pitää yllä nimenomaan suomalaista käsityötä, jonka mukaisesti hänen luokseen suuntaavat korkeinta mahdollista laatua sekä istuvuutta tavoittelevat herrasmiehet.

Tyypilliset asiakasryhmät koostuvat yli 40-vuotiaista liikemiehistä, pankkimaailman toimijoista sekä juristeista. Tapani itse on ollut alalla 40 vuotta, jona aikana hän on myös ehtinyt palvella yhtä jos toista tyylistään tarkkaa herrasmiestä. Hänen mukaansa asiakkaan tulisi valita juuri Aallon vaatturiliike, mikäli häneen vetoaa konservatiivinen klassisuus. “Loppujen lopuksi jokainen asiakashan valitsee räätälinsä tämän persoonan ja tuotteiden jäljen perusteella. Meillä puvut myös valmistetaan kestämään. Niiden tulee palvella vähintään 10 vuotta erinomaisesti, tosin yhdellä asiakkaalla on yhä jokapäiväisessä käytössä Aallon vuonna 1983 valmistama puku.” Valtaosa pukukankaista on Dormeuilin, mutta myös skottilaista tweediä sekä Savile Row -toimijoiden kutomia kankaita löytyy. Tilaamalla miltei mikä tahansa kangas on mahdollinen.

Erikoisin Tapanin saama toimeksianto: sotilaspuvut tv- ja elokuvatuotantoihin.

Hinnastoa:

  • alusta loppuun käsityönä valmistettu tilauspuku: alkaen 1800 euroa
  • tilaushousut: alkaen 400 euroa
  • tilausirtotakki: alkaen 1400 euroa
  • tilausliivit: alkaen 300 euroa
  • tilauspäällystakki: alkaen 1800 euroa
  • Jousipaidan mittatilauspaidat puvun ostajalle: alkaen 140 euroa
  • pelkkä mittatilauspaita: alkaen 160 euroa

Vaatturiliike A.V. Aalto
Töölönkatu 10
00100 Helsinki
09-449 984
0400-505 309
http://www.vaatturiliike-aalto.com/
Avoinna arkisin 09-16:30, myös sopimuksen mukaan




8 comments »

  1. Bruno T says:

    Dear Ville, se kuulostaa siltä sinun korvaan.

    Täältäkin löytyy yksi jonka mielestä “tilauspuku” liian neppailevana ei toimi. Sillä “mittatilauspuku” on niin yleistynyt käsite että “tilauspuku” sekoitetaan siihen aivan varmasti.

    Kuka oikeasti sekottaisi räätälinpuvun räätälin pukuun?

    Ja kyllä muuten se räätälinpukukin on oikein yleinen, myös alan ammattilaisten, käytössä.

  2. Ville Raivio says:

    Tere, Jussi.

    Kuka tahansa räätäli tekee mitä tahansa, jos asiakas ei vaadi mahdottomuuksia. Suomennosten puolella tilauspuku kuulostaa paljon paremmalta kuin “räätälinpuku”, joka epämääräisesti viittaa pukuun jota räätäli käyttää.

  3. Jussi says:

    Suomennokset vaihtelevat aika paljon. Tähän asti olen törmännyt eniten käsitteeseen “räätälinpuku” kun tarkoitetaan bespoke-pukua ja “mittapuku”/”mittatilauspuku” silloin, kun tarkoitetaan made to measure -pukua.

    Voisi todeta, että Aallon hinnat ovat erittäin edullisia. Villeltä kysyisinkin, vaikuttiko räätäli itse halukkaalta tekemään leikkaukseltaan uskaltaviakin (lyhyesti: italialaistyyppisiä) pukuja?

  4. Tomi says:

    Englanninkieliset termit bespoke ja made-to-measure olivat minulle jo selvät, mutta suomennokset eivät. Kiitos tästä tiedosta.

  5. Ville Raivio says:

    Hyvä Tomi,

    mittatilauspuvut valmistetaan pääosin koneellisesti tehtaissa, joihin lähetetään asiakkaan mitat. Tilauspuku sen sijaan syntyy alusta loppuun käsityönä, ja vain asiakkaan mittojen mukaan leikatuista kaavoista. Toisin sanoen, tilauspuku on parasta mitä mies voi itselleen hankkia.

    Muista räätäliliikkeistä löydät infoa Tagin “Räätäliliikkeet” alta. Kaikki Suomen räätälit tullaan esittelemään ajan myötä.

  6. Tomi says:

    Kirjoitat tekstin toisessa kappaleessa: ” Liikkeeltä luonnistuvat kaikki muutos-, korjaus- ja hoitotyöt, mutta mittatilauspukuja ei ole tarjolla. “

    Tarkoittaako tämä mittatilauspuku eri asiaa kuin “alusta loppuun käsityönä valmistettu tilauspuku: alkaen 1800 euroa”?

    Muuten, mielenkiintoinen löytö, ja olisi mukava kuulla Suomen muista räätälinliikkeistä.

  7. Ville Raivio says:

    Parahin Tomi,

    tuossahan tuo pukuvaihtoehto koristaa listaa heti ensimmäisenä. Tilauspuku on termi, jota käytetään räätäliltä tilatuista puvuista. Ne kun valmistetaan vain tilauksesta ja vain asiakkaalle leikatun kaavan mukaisesti.

  8. Tomi says:

    Siis liikkeestä ei saa tilattua pukua, mutta irtohousut tai -takki kyllä luonnistuu. Mikä logiikka tässä on?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *









Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.