RSS Feed

Polvihousut

7

February 14, 2009 by Ville Raivio

Polvihousut (breeks) ovat jokaisen intohimoisesti Isoon-Britanniaan ja/tai metsästykseen suhtautuvan herrasmiehen mieluisa valinta. Ystävällinen blogilukija Juha lähetti kuvia omista polvihousuistaan, jotta muutkin pääsisivät osalliseksi tämän housutyypin suloista.

Toisin kuin plus fours- tai plus twos -housut, polvihousut ovat melko tyköistuvat. Nämä paksusta ja viimeistelemättömästä villasta tehdyt housut ulottuvat hieman alle polvien, ja kiristyvät paikoilleen kuminauhalla taikka soljella. Alasääret pidetään lämpiminä paksuilla villaisilla polvisukilla, jota pysyvät yllä useimmiten sukkanauhojen avulla. Etuna täysipituisiin housuihin verrattuna on liikkumisen vaivattomuus, kun lahkeet eivät tartu kasvillisuuteen, sekä käytön helppous. Mikäli housujen lahkeet likaantuisivat, olisi pesula ainoa oikea osoite, mutta polvisukat voi vain heittää pesukoneeseen.

Kuvan herrasmiehellä on yllään kolmiosainen tweed-villainen metsästysasu, jossa on polvihousujen ohella reilusti käännetyt kaulukset, mokkanahkaiset koristeet rintataskussa, kyynärpäissä ja kauluksissa, sekä metsästysaseen tukille tarkoitettu mokkainen tukiosa oikessa olkapäässä. Taskuissa on reilusti tilaa patruunoille, koirankekseille ja vaikkapa taskumatille. Polvisukat ovat shooting sock -mallia, eli reilusti paksut ja tupsuilla koristellut. Käsiä suojaavat peurannahkaiset hansikkaat, jotka ovat samaan sävyyn nilkkaa tukevien matalien varsikenkien kanssa. Kauluspaita on autenttisesti tattersallcheck-kuvioitu.

Pieni kritiikkiannos on aina poikaa, jotta lukija tavoittelisi vain parasta. Kuvan kokoonpano ei ole täydellinen, sillä taskuliina uupuu, hihat ovat sentin liian pitkät, liivien alin nappi on kiinni ja solmio on paisley-kuvioitu. Erheet ovat pieniä, mutta perfektionistin silmään kiusallisia.7 comments »

 1. Ville Raivio says:

  Päiviä vain!

  Vastaan liian myöhässä, sillä en ole vieraillut blogissani pitkään aikaan.

  Polvihousuja Suomessa löytää ainakin Butiken på Landet -myymälöistä sekä Kapteenskan liikkeistä.

 2. Sundman says:

  Tervehdys,

  erittäin tyylikäs ja tyylitelty asukokonaisuus.

  Tarve olla kummisedän ominaisuudessa ensi vklpuna kirkossa ja haasteen luo se että oikea jalka on kipsissä. Täten tiedustelen kohteliaimmin josko jostain Helsingistä näin lyhyellä varoajalla saisi hankittua polvihousut tähän tarpeeseen?

  Lämmin kiitos kaikista vihjeistä,

  T.Sundman

 3. Mikko says:

  Liivin alimman napin sulkeminen tai auki jättäminen riippuu täysin leikkauksesta.

 4. Ville Raivio says:

  Korjattu, kiitosta.

 5. Black Jack says:

  Nyt meni sekä Villellä että JW:llä taivutukset mullin mallin. Totta kai sana taipuu “Isoon-Britanniaan” – vrt. “Uusi-Seelantiin” vs- “Uuteen-Seelantiin.

 6. Tauno says:

  Hihat eivät ole liian pitkät, koska kyse on shootting jacketista. Hihojen täytyy silloin olla normaalin ulkotakin hihojen mitassa.

  Tauno

 7. JW says:

  Polvihousut, liivit, paita solmion kera ja takki… Näyttää hyvältä, mutta Suomessa valitettavasti vaatii melkoisesti rohkeutta lähteä ulos noin pukeutuneena.

  ps. Iloitsen Villen oikeinkirjoitusta erityisesti sanassa “Iso-Britanniaan”. Valitettavan monesti näkee väärin taivutettua “Isoon-Britanniaan”-muotoa.

  pps. Villen loppukritiikki toi esille kohdat, mihin itsekin kiinnitin huomiota. Mutta kukapa ei joskus tekisi pikkuerheen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari