RSS Feed

The Englishman’s Suit

0

May 31, 2015 by Ville Raivio

The Englishman’s Suit (1994) on englantilaisen vaatesuunnittelija Sir Hardy Amiesin mahtieepos. Hieman yli sadan pienen sivun koosta huolimatta kirja kertoo täsmällisesti länsimaisen puvun synnyn, joka kulkee käsi kädessä englantilaisen kultuurihistorian kanssa. Amies oli 85-vuotias kirjan julkaisun hetkellä ja käytti kaksi vuotta sen kirjoittamiseen, mutta kynäniekan sana on kirkas kuin nuoruuden päivät. Suunnitelijan monografia on jaettu 14 kappaleeseen, jotka kertovat olennaisista vaiheista kohti nykypäivää lukuisten anekdoottien kera.

Hardy_Amies_The_Englishman's_Suit_Keikarissa

Amies sivistää lukijaansa englantilaisen puvun kantamuodosta vuodelta 1666, ratsastusvaatteiden matkasta olohuoneisiin, hovin ja kuninkaallisten vaikutuksesta, Beau Brummellista, 1930-luvun suuresta etiketin rentoutumisesta, italialaisen vaatevalmistuksen aikakaudesta, puvun yksityiskohdista ja asusteista, vapaa-ajan vaatteista, juhlavaatteista, Savile Row’sta, brittiläisen tyylin erikoisuuksista, asujen perinteistä ja viimeisenä 90-luvun asusta. Samoin Amies kertoo vaiheistaan vaatekaupan parissa ympäri maailman sekä Brittein saarilla, ja lopuksi ennustaa tulevaa – epäonnisesti.

Hardy_Amies_The_Englishman's_Suit_Keikarissa2

Kirjan keskellä on kahdeksan kuvasivun liite, joka esittelee teoksessa mainittuja leikkauksia tai yksityiskohtia. The Englishman’s Suit painettiin ensi kerran yli kaksi vuosikymmentä sitten, mutta uusi laitos syntyi vuonna 2009. Lyhyyden lisäksi kirjan arvoa syövät Amiesin saarnaavat, ehdottomat julistukset, joista pöyhkein sanoo jokaisen pukuun sonnustautuvan kannattavan brittiläistä primogenituuria, esikoisoikeutta, jossa vanhin poika perii koko hoidon. Toki kirjoittaja pehmentää sanomaansa kutsumalla itseään vanhaksi ja snobiksi. Silti kirja on selkein eli paras lukemani johdanto puvun historiaan ja yksityiskohtiin. Se ei turhaan syö tilaa yhdenkään miehen kirjahyllyssä.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari