The Chap

2

September 20, 2010 by Ville Raivio

Vuosituhannen vaihtuminen ennakoi Englannissa suurta muutosta. Ryhmä eleganssista, räätälityöstä ja kauneudesta vaatteiden muodossa intoilevia miehiä kerääntyi yhteen ja perusti anarko-dandyistisen liikkeen. The Chap -lehti ja poppoo syntyi vuonna 1999, ja omien sanojensa mukaan he “katsovat kuivasti modernia maailmaa hienostuneemman aikakauden höyryisen monokkelin lävitse, saaden ajoittain sukkanauhansa rullalle 21. vuosisadan sanoinkuvaamattoman vulgäärisyyden edessä.” Muiden arvokkaiden tavoitteiden lisäksi chapit pyrkivät elvyttämään hatunnoston, paikkansa luovuttamisen leidielle ja säännöllisen housujen prässäämisen. Nokkela lukija lienee tähän mennessä oivaltanut, etteivät chapit ota itseään kovin vakavasti, vaikka tosissaan ovatkin. Satiiri, parodia ja kärjistykset ovat lehden ja sen pääpuuhamiesten – Michael “Atters” Attreen, Gustav Templen ja Vic Darkwoodin – tehokeinoja klassisemman sanan levittämisessä.

Pienistä alkuköhistä huolimatta huumorin ja klassisen tyylin yhdistelmälle on riittänyt kysyntää, ja lehti on ilmestynyt jo yhdentoista vuoden ajan. Harmillisesti aviisien tekstien taso vaihtelee suuresti. Mukaan mahtuu artikkeleita moskasta ilahduttavan montypythonmaiseen ilakointiin, joka hivelee aistihermon lisäksi älyä. Lisänä on useita kevyitä kirjoja sekä vuosittainen Chap Olympiad, jossa tarkoin suitut herrasmiehet ja -leidit kisaavat mitä kummallisimmissa, ajoittain jopa hengästymistä vaativissa urheilusuoritteissa. Oman lisänsä tuo Tweed Run, jossa samaisen tyyli-intoilijat pyöräilevät tweed-vaatteissa Lontoon keskustassa. Chap-ryhmittymän ympärille on kasaantunut konservatiivisten tuhahtelijoiden lisäksi kosolti vintage-henkisiä nuorikkoja, jotka tuovat modernia eloa keskusteluihin sekä tapaamisiin.

Chapit (eng. veikko, tyyppi, kaveri) voi nähdä modernina dandy-henkisenä ryhmittymänä, joka ammentaa arvonsa kauniimpien aikakausien muotokielestä, mutta levittää sanomaansa modernein keinoin ja huumoria kaihtamatta. Onhan, loppujen lopuksi, vain kaunis elämä elämisen arvoinen.


2 comments »

  1. Räyhis says:

    Nonnih, innolla Savvy Rown blogia lukeneena olen pitkään ihmetellyt kuka tai ketkä ovat “the chap”/”the chaps”. Chap Olympiadista ja Tweed Runistakin taisi olla juttua.

  2. Ted Maul says:

    Tulin tilanneeksi koemielessä muutaman Chap-lehden vanhan numeron. Kaksi oli mustavalkoista ja yksi uudempi isommalla koolla ja väripainatuksella. Ei niistä aivan kaikkea jaksanut lukea, mutta kyllä sisältöä oli ihan tarpeeksi kohtuulliselle hinnalle. Lisäksi kansikuvat ovat yleensä niin mahtavia, että lehtiä pitäisi mielellään esillä enemmänkin.

    Linkin http://thechap.net/content/images/coversx8.jpg takana olevassa kuvassa vasen ja oikea yläkulma ovat pari suosikkiani ja myös nuo numerot tilasin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari