Smokki

40

March 23, 2015 by Ville Raivio

Siinä missä tumma puku on arkinen näky ja frakki puolestaan äärijuhlallinen, smokki (engl. black tie tai dinner suit, amer. tuxedo) on yhdellä sanalla ilmaistuna cool. Sen tunnetuin kantaja on tietysti oman elämänsä agentti James Bond, joka on jo parinkymmenen filmin ajan kantanut mustaa tai valkoista smokkia, ja muksinut samalla roistoja. Esimerkkikuvassa moderni smokki, jossa on shaalikaulukset poikkeuksellisesti napinreiän kera, ja paidassa irtonapit.

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Aspinal, olkalaukku, vasikannahkaa



Smokin historian lasketaan alkavan vuodesta 1860, jolloin Savile Row’n räätäliliike Henry Poole loi lyhythelmaisen iltakäyttöön sopivan takin silloiselle Walesin prinssille. Vuonna 1886 smokki kantautui USA:n puolelle, kun New Yorkista kotoisin oleva muuan James Potter vieraili Englannissa prinssin luona. Kuninkaallisen neuvonantajat vinkkasivat Potterin prinssin henkiräätälin luokse smokkia teettämään, ja reissun jälkeen Potter palasi kotiinsa hykerrellen. Hän käytti ensi kerran smokkiaan julkisesti herrainkerho Tuxedo Clubissa, jonka jäsenistö hullaantui vaatekappaleeseen niin kovin, että muut teettivät oitis omat smokkinsa ja siitä tuli klubin epävirallinen tunnusvaate. Tämän vuoksi asu tunnetaan ainoastaan Amerikassa nimellä tuxedo, Englannissa se on yhä dinner suit.

Smokin takki on joko musta tai todella tummansininen ja yksi- tai kaksirivinen. Sininen versio valmistetaan sinisin silkkipäällyksin käänteissä ja napeissa. Hyvin pieni kuvio kankaassa on yksi keino lisätä smokkiinsa hieman pintajännitettä. Yksirivisissä takeissa on yleensä vain yksi nappi miehustassa, kaksirivisissä voi olla kuusikin. Yksirivistä takkia pidetään yleensä auki, jotta cummerbund-nauha näkyy ja olo on viileämpi, kaksirivinen on aina kiinni. Kaksirivinen smokki sai suosiota, kun Alfonso XIII ryhtyi käyttämään sitä 1900-luvun alussa. Napit, käänteet ja housujen lahkeen keskisauma on päällystetty silkillä. Takissa pystykäänteet ovat juhlavin yksityiskohta, shaalikäänteet James Bondin suosikki ja lovikäänteet moderni ratkaisu. Lovea on kuitenkin hyvä välttää, sillä se muistuttaa liiaksi puvuntakkia, mikä taas kumoaa erillisen juhlavaatteen idean. Pelkistetyimmässä takissa ei ole lainkaan takahalkiota.

Iltatilaisuuksissa tulee helposti kovin lämmin, joten smokkikankaat ovat nykyisin ohuita. Vuosikertasmokin hankkiminen on tukalaa, sillä vanhoissa juhla-asuissa on poikkeuksetta paksu ja hiostava villakangas. Valkoista tai kerman väristä smokkitakkia käyttävät yleensä esiintyjät, mutta ulkona, tropiikissa, kesällä tai purjehduksilla se käy myös vieraiden ylle. Oli yllä minkä tahansa värinen takki, housut ovat mustat tai tummansiniset. Takin taskut ovat juhlallisinta kahden kantin mallia eli niissä ei ole läppiä. Omaan käyttöönsä juhlien isännäksi tai klubinsa iltamille voi myös teettää kuvioituja smokkitakkeja, joiden väri ja kangas ovat miltei vapaata riistaa, vaikka tällaiset erikoisuudet saavatkin käyttöä harvoin.
Smokin housut ovat mustat tai tummansiniset. Niissä on sivusauman yllä silkkinen koristenauha, joka on perua univormujen housuista, joissa vahva koristenauha heijastaa sotilaan asemaa tai rykmentin värejä. Upslaakeja ei perinteisesti käytetä, jotta lahje on pelkistetympi. Laskoksia on yleensä yksi kummassakin lahkeessa ja housut on leikattu korkealle vyötäröllä. Smokkihousut pysyvät parhaiten yllä olkaimilla.

Smokkiliivi on tänä päivänä harvemmin nähty yksityiskohta, jolla asuaan voi nostaa virallisemmaksi. Valitettavasti liivejä ei ole yleisesti tarjolla valmissmokkeihin. Jos teettää omansa, siihen on hyvä valita käänteet, joilla se näyttää hienommalta. Käänteissä sekä napeissa on silkkipäällys. Jos liivin selkäosa valmistetaan pelkästä vuorikankaasta, pukineesta tulee viileämpi. Smokin käänteiden muoto on harvoja yksityiskohtia, joissa makuaan voi harjoittaa vapaasti.

Smokkipaita on valkoinen tai kerman värinen, ja siinä on helmiäisnapit sekä ranskalaiset kalvosimet, jotka suljetaan kalvosinnapeilla. Paidan materiaali on yleensä hienoa puuvillaa, ja sen miehustassa on pikeepuuvillavahvike tai pystysuuntaisia koristelaskoksia. Vanhoista rituaaleista nauttiva valitsee irtokauluksisen paitamallin, sillä sen kaulus pysyy paremmin muodossaan. Smokkipaidan kaulus on yleensä taitettava niin kuin suurin osa pukupaidoista. Vanhojen aikojen henkeä voi tavoitella perhoskauluksilla, jotka ovat samat kuin frakkipaidassa. Markkinoilla on myös erityisen hienoja smokkipaitoja, joiden miehustassa ei ole nappeja. Näitä varten tulee hankkia erilliset, koristeelliset smokkipaitanapit kahta tai kolmea napinreikää varten. Hyvin suunnitelluissa smokkipaidoissa on helmassa lätkä, jonka voi kiinnittää housujen sisäpuolelle. Näin paita ei nouse housuista illan aikana.

Smokin taskuliina on yleensä vaalea ja pellavaa tai puuvillaa. Mahdollisimman hillitty taitos, kuten niin sanottu TV-fold, ovat paikallaan juhla-asussa, mutta liinan kankaassa kuviointi on kiinnostava lisä. Värillinen mutta pelkistetty liina on harvoja mahdollisuuksia tumman smokin piristämiseen.

Smokkisolmuke on yleensä mustaa silkkiä ja itse sidottava. Näin solmusta tulee kiinnostava ja persoonallinen, sillä esisidotut solmut ovat hengettömiä. Solmukkeen kärkien muoto on vapaasti valittavissa.

Smokkiolkaimet ovat useimmiten mustat. Värillä ei kuitenkaan ole juuri väliä, sillä asuste jää piiloon takin alle ja sen kanssa voi omaksi iloksi revitellä. On parempi valita olkaimet, joiden päässä on nahkaiset ja housujen nappeihin kiinnittyvät remmit. Puristimilla luodut mallit ovat kurjia, sillä ne runtelevat housujen kankaan ja irtoavat helpommin.

Cummerbund on muunnos ikiaikaisesta intialaisesta vyöliivistä, ja sillä peitetään smokkihousujen vyötärö. Se voi olla värikäs mutta musta on aina varma valinta. Vyöliivi valmistetaan yleensä silkistä ja kiinnitetään siten, että laskokset osoittavat ylöspäin. Laskoksiin on perinteisesti säilötty pääsylippu tai naulakon lappu. Cummerbund peittää vyötärön ja samalla smokkipaidan helman, jolla on ruma tapa nousta ylös housuista illan aikana. Kaksirivisen takin kanssa sitä ei tarvita.

Kalvosinnapit ovat hillityt. Erityisesti kullan ja mustan onyks-kiven yhdistelmä sopii erinomaisesti smokin kanssa, myös jalot kivet ovat vaihtoehto. Jos paidassa on irtonapit, kalvosinnapit hankitaan yleensä samassa setissä yhtäläisen ilmeen vuoksi. Rannekello on parempi jättää kotiin, sillä illan ilossa ja juhlassa kellon vilkuilu on pahe.

Smokkisukat ovat perinteisesti mustat ja ulottuvat puolisääreen. Lisäpituus takaa, ettei hiivan värinen tai ylen karvainen sääri pilkota illan aikana housuista. Sukkien materiaalina on villa, puuvilla tai hienoin silkki, tosin jälkimmäinen on hauras ja vaatii käsinpesun. Värillinen sukka erittäin tummassa, miltei mustassa sävyssä on yksilöllistää asun.

Smokkikengät ovat mustaa kiiltonahkaa tai hyvin huolellisesti lankattua vasikannahkaa. Vasikka on parempi valinta, sillä muovilla pinnoitettu kiiltonahka rypistyy käytössä pysyvästi. Myös nauhattomat, rusetilla somistetut ooppera-avokkaat sopivat asuun. Pelkistetty ja pyöreäkärkinen jalkine on juhlavin. Kotona tai herrainklubilla järjestettävissä smokki-iltamissa taikka juhlien järjestäjän jalassa myös värikkäät samettiavokkaat ovat pirteä mahdollisuus. Perinteinen samettiavokkaan koriste on omistajan kirjaillut nimikirjaimet.

Smokin päällystakki on joko tummansininen, musta tai tummanharmaa ja pelkistetty. Villakankaat sopivat villaisen smokin ylle parhaiten, ja samettikaulukset tuovat niihin hehkua. Chesterfield on smokille luonnollisin pari. Hyvin koristeelliset takit, kuten trenssi tai poolotakki, ovat turhan epämuodollisia juhla-asun ylle.

Smokin käsineet, jos niitä käytetään, ovat nahkaa ja mustat. Päähine joko jätetään pois tai sitten valitaan tumma huopahattu. Fedora tai homburg ovat juhlavia, luontevia valintoja. Smokin kaulaliina on, monista filmipuvustuksista huolimatta, ollut 1900-luvun puolella musta, yleensä silkkiä ja pelkistetty. Jonkinlainen kuviointi piristää kovin synkkää liinaa. Nykyisin valkoista mallia suositaan enemmän.

Kun asu on huolella valittu ja istuvuus varmistettu ennen lähtöä, tämä täydellinen kokonaisuus antaa mielenrauhan, eikä juhlavieraan tarvitse enää tilaisuudessa miettiä onko kaikki kunnossa.


40 comments »

  1. Ville Raivio says:

    Hyvää iltaa!

    Jos smokin takki on eri kangasta kuin housut, perinteisesti housujen kangas on ihan se tavanomainen musta versio. Jos asu on eriparia, yleensä takin kangas erottuu selkeästi housuista. Tummansininen, kuvioton takkimalli on todennäiköisesti turhan samanlainen – paitsi jos kankaassa on kuvio.

  2. Valtteri says:

    Voiko käyttää navy sinistä smokkitakkia ja mustia housuja? Onko se hyvän maun rajoissa?

  3. RANE says:

    PITÄÄKÖ KUKAAN SUOMESSA ENÄÄ VYÖLIIVIÄ ITE EN OO MISSÄÄ TÖRMÄNNY SELLASEEN. OIS KYL KIVA OPPII KÄYTTÄÄ SMOKKIA JA MM VYÖLIIVIÄ

  4. Ville Raivio says:

    Hei, vyönauhan värillä voi ilmaista itseään, jos siltä tuntuu. Muusta merkityksestä en muista lukeneeni.

  5. Willy says:

    Mitä merkitystä on onko cummerbund-nauha musta vai värillinen?

  6. Ville Raivio says:

    Hei,

    blogissa on oma artikkeli tumma puku -nimisenä tästä aiheesta. Tiivistettynä hyvin tummansininen tai -harmaa käy kyllä, kunhan niissä ei ole erottuvaa kuviota.

  7. Willy says:

    Jos smokin korvaa tummalla puvulla, niin pitääkö sen olla musta? Vai käykö myös hyvin tumma sininen tai tummanharmaa?

  8. Ville Raivio says:

    Hei,

    useimmiten tumma, kuvioton puku hyväksytään smokin korvikkeeksi, koska niin harva suomalainen edes omistaa smokin. Sen pariksi harmaa, silmiinpistämätön solmio on passelein, koska se on muodollisin solmiotyyppi.

  9. Willy says:

    Jossakin neuvottiin, että jos ei ole smokkia, niin korvaa sen mustalla puvulla, valkoisella kauluspaidalla, mustalla rusetilla jne. Onko tämä neuvo asianmukainen vai nolo tyylivirhe?

  10. Willy says:

    Ei tuosta tummansinisestä smokkitakista voi rakentaa smokkia. Ainoa vaihtoehto on Hikipedian härösmokki vaikkapa baari-iltoihin:
    http://hikipedia.info/wiki/H%C3%A4r%C3%B6smokki

  11. Ville Raivio says:

    Terve!

    Riittävän yhdennäköisen kankaan löytäminen on todella vaikeaa. Olen sitä aikoinaan itse yrittänyt ja päätin luopua takista, koska värisävy ja kankaan kuviointi erottuvat kyllä erilaisiksi.

    On olemassa harvinainen “casual black tie” -asukoodi: siinä takki on vahvasti kuvioitu, vaikkapa paisley-kuvioinen, tai erikoisen värinen, kuten kermanvärinen, ja housut ovat täysin mustat. Tällainen toimisi, jos tuo takkisi väri tai kuvio on riittävän erikoinen.

  12. Willy says:

    Ostin kirpputorilta 3 eurolla erinomaisen smokin takin, joka on yönsininen – lähes musta. Innostuin smokeista. Mietin sitä että löydänkö sopivat smokkihousut vai huomaako niistä että eivät ole aivan samanlaista sinistä? Voinko yhdistää yönsiniseen takkiin mustat smokin housut?

  13. Ville Raivio says:

    Iltaa!

    En näe syytä, miksei kävisi – hopea sekä helmiäinen ovat olleet osa miesten juhla-asuja kovin kauan.

  14. Tatu says:

    Moi,

    sopiiko smokin kanssa käytettäväksi lähes tällaiset helmikalvosinnapit http://www.ebay.com/itm/Mikimoto-AKOYA-Pearl-Cufflinks-w-Original-Box-RC-Authentic-GIFT-Japan-/252421486399?hash=item3ac57e373f:g:~FwAAOSw2x1XLtve , omissani on hieman eri kuviointi, mutta ovat myös melko hillityt.

  15. Ville Raivio says:

    Terveeks!

    Yleensä tilaisuuksissa on yhtenäinen asu, joka mainitaan kutsussa. Jos tuo kutsu ei lähde kirjeessä, asu mainitaan vaikka puhelimessa tai kasvotusten. Perinteisesti yhtenäinen asu on tuonut yhteenkuuluvuutta ja sen avulla juhlijat ovat ilmaisseet, miten juhlava tapahtuma on.

    Jos muilla on puvut, mutta haluat isäntänä erottua, voithan toki tehdä sen vaikkapa hitusen erilaisen asun kautta: kolmiosainen puku, oikein värikäs solmio, samettiset Albert-tohvelit tai pormestarin vitjaa muistuttava kaulakääty tulevat mieleen.

  16. Akkeri says:

    Onko smokki sopiva juhlavalle, ravintolakabinetissa järjestettävälle illaliselle näin kesällä? Pukukoodi ei ole smokki, mutta miehillä on puvut. Olen isäntä, onko se muita kohtaan ylipukeutuvaa, jos kaikilla ei ole smokki tai tummakaan puku?
    Mitä mieltä?

  17. Ville Raivio says:

    Iltaa, iltaa.

    Käsineet ovat jääneet pois käytöstä smokin kanssa jo vuosikymmeniä sitten. Frakin kanssa niitä näkyi kauemmin, mutta 1930-luvulla nekin jäivät. Alun perin niiden tarkoitus oli suojata daamin käsiä hikisiltä, nihkeiltä miehen kämmeniltä.

  18. Tomppa says:

    Moi,

    Olen tanssimassa ensi keväänä vanhojen tansseissa ja tiedustelisin onko soveliasta käyttää valkoisia hansikkaita smokin kanssa tanssiessa?

  19. Ville Raivio says:

    Perinteinen smokkitakki on aina mustaa, ohuttaa villaa ja siinä on mustasta silkistä valmistettuja koristeita. Valkoinen versio on satunnaisesti käytössä lähempänä Päiväntasaajaa. Vanhaa kaavaa seuraava tupakkatakki taas on puuvillasamettia.

    Pakka sekoittuu, sillä vuosikymmeniä sitten niin sanotut rennot smokit olivat käytössä hienoissa kotijuhlissa. Ne olivat yleensä villaa, mutta värikkäitä ja voimakkaasti kuvioidusta kankaasta, kuten tartaanista. Housut olivat samaa kangasta kuin takki, mutta molempia saattoi käyttää myös erikseen.

    Kärjistäen tupakkatakissa on enemmän yksityiskohtia ja erottuvampi kangas kuin smokkitakissa. Se myös myydään kaupassa smoking jacket -nimikkeellä, eikä mukana tule housuja. Smokki on aina virallinen ja juhla-asu, mutta tupakkatakki on ikään kuin arkisempi juhlapukine, jos tällaista termiä voi käyttää.

  20. Waltteri says:

    Jäin miettimään, mikä on helpoin tapa erottaa smokkng jacket smokista? Varsinkin yhdysvaltalaisilla sivuilla tuntuu että tuxedo/ dinner jacket / smoking jacket ovat toistensa synonyymeja.

  21. Ville Raivio says:

    Iltaa, Marko.

    Nuorena miehenä käytin juuri tällaista kokoonpanoa, mutta myöhemmin tajusin, että farkut syövät smokkitakin, siis juhlavaatteen, aseman. Kaikissa kulttuureissa, jotka käyttävät kehon verhoavia vaatteita, erotetaan arkivaatteet juhla- tai seremoniavaatteista. Meillä länsimaisessa Suomessa puku on arkea, smokki juhlaa varten. Jos siis smokki otetaan arkiseen käyttöön joukolla, meille ei enää jää samanlaista juhlavaatetta iltatilaisuuksiin.

    Paljon parempi valinta kaavailemaasi käyttöön on niin sanottu tupakkatakki, smoking jacket, joka ei ole yhtä juhlava vaate, mutta joka on enemmän kuin tavanomainen irtotakki. Villaisena se on yhä arkisempi:

    http://eu.suitsupply.com/en/jackets/dinner-jacket-red-check/C714.html?start=5&cgid=Jackets&prefn1=fitID&prefv1=Smoking

  22. Marko Eskola says:

    Jos hankkii smokin, joka ei ole äärimmäisen ylellisen näköinen, jopa hieman bleisermäinen ja hyvin istuva, onko nuorella miehellä tälläinen mahdollinen arkikäytössä farkkujen kanssa? Haluaisin alkaa käyttää bleiserin sijaan smokkitakkia, koska pidän sen tyylikkäämmistä kauluksista. Tämä ei siis olisi juhlapukeutumista. Minua ei haittaa että yhdistelmä ei ole niin klassinen.

  23. Ville Raivio says:

    Huomentapäivää, Raimo.

    Kätevintä ja helpointa on vain soittaa kutsujalle tai aiemmin tilaisuudessa olleelle, ja kysyä smokin perään. Olisi hieman ikävää olla ainoa smokkimies kekkereissä, mutta myös hitusen harmillista vetää sama vanha tumma puku ylle, jos smokkikin on mahdollinen.

  24. Raimo says:

    Ja tarkennetaan vielä, että vuosijuhla alkaa klo 18, joten tämän puolesta smokki olisi varteenotettava vaihtoehto

  25. Raimo says:

    Hei

    Kiitos hyvästä “tyylisivustosta”.

    Yksi tarkentava kysymys smokin käytöstä; Jos vuosijuhlan pukukoodina on tumma puku, voidaanko päälle valita smokki?

    Riippuen eri lähteistä vaihtoehtojen “pelivara” hieman vaihtelee ja mielestäni juuri Suomessa smokkikulttuuri on lapsen kengissä, kun tummalla puvulla yritetään/halutaan selvitä kaikista juhlista. Olen kallistumassa smokin puoleen vaikkakin etiketin mukaisesti pukukoodina tulisi käsittääkseni olla “smokki, jotta smokin voisi päälleen pukea. Tällaisia juhlakutsuja on vain aika harvassa tumman puvun viedessä voiton.

  26. JS says:

    Muistelisin, että:
    – solmuke voi olla muunkin värinen kuin musta, mutta silloin taskuliinan ja cummerbundin pitäisivät olla samanväriset solmukkeen kanssa.
    – valkoista takkia voi käyttää yleisemminkin. Ainakin juuri mr. Bondillahan muistelen nähneeni kantaneen valkoista smokkitakkia muutoinkin kuin ulkona tai purjehtimassa.

  27. Seremoniamestari says:

    Kertokaapas mistä löydän valkoisen smokin (siis smokki-takin)?

  28. Ville Raivio says:

    Hyvä neiti vaatturi,

    en ole saanut vaatturinkoulutusta, termini ovat peräisin jälleenmyyntipuolelta jossa ne ovat yleisesti käytössä.

  29. Neiti vaatturi says:

    Smokissa ei voi koskaan olla pystykaulusta. Smokin kaulus on pystykuosillinen tai huivikaulus, “lovikauluksella” ilmeisesti tarkoitat avokuosista kaulusta eli herrainkaulusta.

    Hienot smokit valmistetaan aina 100% villasta, nykyään materiaalit ovat ohentuneet paljon. Jos kankaassa on yhtään tekokuituja mukana, kyseessä on huono kangas ja huono smokki.

    Terminologia haltuun.

  30. Ville Raivio says:

    Päiviä, Arto.

    Itse solmittavia solmukkeita löytää ulkomaisista verkkokaupoista sekä eBaystä. Koska solmukkeet ovat miltei standardikokoisia, sovittaminen taikka koettaminen eivät ole välttämättömiä.

  31. Arto Joutsimäki says:

    Mistäs noita itse solmittavia mustia solmukkeita saa? Pääkaupungin kaupoissa niitä ei ainakaan ole. Vain valkoista frakkisolmuketta

  32. Ville Raivio says:

    Iltaa, Alhazen.

    Mr Mafoofan on todellakin ammentanut itseltään Windsorin herttualta inspiraationsa, ja saanut aikaan erittäin upean smokin. Hyvin dandyä häneltä. Toivottavasti Matthew lisää uusia kuvia pian.

  33. Alhazen says:

    Blogissa aiemminkin näkynyt Matthew F. New Yorkista on teettänyt itselleen mielenkiintoisen smokin:

    http://i22.photobucket.com/albums/b328/mafoofan/mfanblog/dj/dj.jpg

    Merkillepantavaa on, että tässä smokissa myös kaulusten silkkipäällys on yönsininen – detalji, joka lienee saavutettavissa vain turvautumalla vaatturiin. Lopputulos on ainakin omaan silmääni vielä onnistuneempi kuin tavanomaiset mustat käänteet.

  34. Ville Raivio says:

    Päiviä, Pekka.

    Lovikauluksen selityksen löydät suorittamalla hakutoiminnon Keikarissa.

  35. Pekka says:

    Mikä on lovikaulus?

  36. Ville Raivio says:

    Terveeks, jaro.

    Hansikkaita tuskin tarvitsee käyttää. Hyvin harvassa ovat ne valokuvat, joissa edes siniveriset nähdään smokissa ja hansikkaissa. Mikäli moisia ehdottomasti mielii, valkoiset ja harmaat käynevät.

  37. jaro says:

    Olen samaa mieltä nappien hankkimisesta verkosta, valikoima on ainakin runsas.

    muutama huomio:

    – muistelisin, että myös harmaat hanskat olisivat korrektit?
    – housuissa tulee olla nappikiinnitteiset henkselit. Mieluiten vielä Thurstonin.
    – Bond on nähty sekä shaali-, että pystykauluksessa. Elättelen toivoa, että useammin pystymallisessa koska pidän sitä tyylikkäimpänä

  38. Ville Raivio says:

    Päiviä, Mikke.

    Stud-nappeja olen nähnyt ainakin Stockmannilla ja Feressä. Nämä asusteet kannattaa silti tilata halvemmalla verkkokaupasta, sillä napit eivät juuri toisistaan eroa niin merkittävästi, että ne täytyisi käsin tarkastaa ennen ostoa.

  39. Mikke says:

    Nämä erilliset smokkipaidan napit (studs). Tiedätkö mistä Suomesta niitä voisi hankkia?

  40. ab says:

    Jos ei halua käyttää cummerbundia (joka on hiostava) eikä ole onnistunut ostamaan/teettämään kolmiosaista smokkia, voidaan käyttää myös silkistä valmistettuja mustia irtoliivejä (mieluiten samaa laatua takin käänteiden ja/tai solmukkeen kanssa). Esim. Lontoossa Budd -nimisellä liikkeellä on hieno malli, joka on saatavilla kolmena silkkilaatuna ja joka on kuulemma ollut samanlainen 30-luvulta saakka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *









Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.