RSS Feed

Kashmirvilla

3

October 18, 2011 by Ville Raivio

Kashmirvilla (eng. cashmere wool) on kashmir-vuohista saatava villamateriaali, joka on vuosisatojen ajan ollut erityisen haluttua sen pehmeyden, keveyden, helpon kerimisen, vahvuuden ja lämmittävyyden vuoksi. Nimensä se on saanut Intian Kashmirin seudun vanhemman kirjoitusmuodon mukaan, sillä täältä se ensi kerran kulkeutui suuremmissa määrin Eurooppaan brittien mukana. Tarkemmin historiasta toisaalla. Vuohilajikkeita on kymmenisen kappaletta, eikä suurista yrityksistä huolimatta eläimiä olla saatu tuottamaan tätä hienompaa alusvillaa Euroopan ilmastossa yhtä hyvin. Vuohien karheampi päällysvilla eroaa alusvillasta huomattavasti, eikä se sovellu hienoista hienoimman villan valmistamiseen. Aasian viileissä ilmastoissa kashmirvuohi kasvattaa talven varalle erityisen lämpimän alusvillan, jonka se ravistelee yltään lämpimän kevään saapuessa. Vuohipaimenet keräävät osan villasta maasta, mutta elannon vuoksi eläimiä autetaan mekaanisin keinoin. Tämän jälkeen likainen raakavilla pestään, kuivataan ja lajitellaan värin sekä hienouden mukaan. Raaka-aine keritään langoiksi ja lopulta se päätyy vaatteisiin. Käyttökohteiden määrä on äärimmäisen laaja.

Yksi eläin tuottaa vuodessa vain noin 500 grammaa käyttökelpoista kuitua, jonka seulominen vie kovasti aikaa. Tästä 150 grammaa on korkealaatuista aluskarvaa, joka on päälliskarvaa hienompaa ja selittää suurimmaksi osin hintaerot eri vaatteiden välillä. Kashmirkuidun kerääminen ja muokkaaminen on hidasta ja vaivalloista, mitkä seikat selittävät kashmirin hinnan. Jotta vuohen tuottama kuitu määriteltäisiin kashmiriksi, tulee sen olla alle 18.5 mikrometriä leveydeltään ja 3.175 senttiä pituudeltaan. Valtaosa vuohista asustelee Aasiassa: Intia, Pakistan, Mongolia, Iran sekä Kiinan luoteisosat ovat pääasialliset lähteet. Maailmanlaajuinen villatuotanto on vuodessa noin 1.3 miljoonaa tonnia, tästä puhtaan kasmirvillan osa on vain noin 6500 tonnia. Kysyntä kashmirille on loputon, tuotanto taas rajattu.

Lisäksi on kashmiria – ja sitten on todellista kashmiria. Koska tuotanto on niin hajaantunut, sekaan mahtuu koko joukko halvempaa, kehnolaatuista kashmiria josta valtaosa alle sadan euron neuleista on luotu. Moni valmistaja aina H&M:n tai Zaran kaltaisia myöden tarjoaa halpaa kashmiria, mutta se ei todennäköisesti osoitu kestäväksi valinnaksi. Valitettavasti tasokasta materiaalia ei voi erottaa käsituntumalla, joten ainoa keino on tuumia hankintoja ovh:n perusteella. Tasokas kashmirneule maksaa vähintään 200 euroa. Lisäksi mainitsen skotlantilaisen kashmirvillan. Tässä maassa on vuosisataiset perinteet villan kutomisessa ja – toisin kuin Aasiassa – kutomot ovat hyvin vaativia sertifioinnin ja laatutason suhteen. Tästä todisteena esimerkiksi The Scottish Cashmere Clubin kaltaiset järjestöt. Mikä tahansa Skotlannissa valmistettu kashmirvillainen vaate on aina todennäköisesti tasokkaampi kuin Kiinassa teetetty.

Parhaimmillaan kashmir on mielestäni kaulaliinoissa sekä neuleissa. Kashmirvillaiset puku- ja päällystakkikankaat vaativat niin paljon villaa, että niiden hinta muodostuu melko lailla kauheaksi. Yhden täyttä kashmiria olevan villakangastakin olen kirpputorilta poiminut, eikä se mielestäni lämmitä yhtään tehokkaammin kuin tavallinen villa. Kashmir säilyy melko kehnona kangasmuodossa, sillä se ei kestä kulutusta ja lopulta omistajan käsiin jää kallis, lyhytaikainen nautinto. Sekoitekankaissa kashmir on silti upeaa, sillä jo muutaman kymmenen prosentin määrä tuntuu reilusti pehmeämmältä ja miellyttävämmältä, lampaanvillan taatessa kankaan kestävyyden. Sen sijaan juuri neuleet ja kaulaliinat joutuvat vähemmälle rasitukselle kuin vaikkapa housut tai takit, eikä niihin tarvita yhtä paljon materiaalia. Neuleiden ja kaulaliinojen kohdalla kashmirvillan erot myös tuntuvat iholla ja lämpönä. Siispä kashmirneule – tai kymmenen – kuuluu jokaisen miehen vaatekaappiin.


3 comments »

 1. Kashmir on kyllä sitä oikeaa arjen luksusta!

 2. Cachemire says:

  Nyt parin vuoden kokemuksella Allegrin sateenkestäväksi (kuitutasolla, markkinointipuheen mukaan) käsitelty kashmirvillakangastakki on kestänyt varsin hyvin Suomen ikävän talven, hihat tosin turhan paljon kuluneet.

  Superlämmin takki ei ole, mutta varsin kevyt ja tietysti pehmeän tuntuinen.

  Kuitenkin, kaulaliinoissa ja neuleissa materiaali toki pääsee paremmin oikeuksiinsa, eli samaa mieltä tässä mielessä. Joskus vaan kiva takkiaan silittäessään tuntea sen pehmeyden…

 3. TL says:

  Hulluilla päivillä oli myynnissä kashmir-neule hintaan 89€. Merkki oli Stockmann 1890, ja valmistusmaa oli Italia. Ajattelin, että hinta-laatu saattaisi olla kohdillaan, mutta malli/väri ei miellyttänyt, ja esim. kauluksen viimeistely ei vakuuttanut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Translate Keikari