RSS Feed

Seven fold -solmio

0

June 8, 2014 by Ville Raivio

Seven fold on englanninkielisen nimensä mukaan seitsemään kertaan taiteltu solmio, joka syntyi 1800-luvun lopulla. Nimike viittaa solmion rakenteeseen, jota ei ommella kokoon useasta kangaspalasta, vaan taitellaan haluttuun muotoon ja kokoon yhdestä suuresta. Miltei kaikki vaatekaupan solmiot ovat leikattuja, kokoon ommeltuja malleja, joiden sisällä on joko keinokuituinen tai villainen vuorikangas. Useimpien kärjessä on myös erillinen vuori sisäpuolella. Tämä rakenne on halvempi ja nopeampi valmistaa. Taiteltu malli puolestaan saa muotonsa ulkopinnan sisälle jäävistä taitoksista, eikä kärjen kääntöpuolella ole vuorimateriaalia. Taittelun jälkeen solmion reunat rullataan ja ommellaan käsin. Malli myös leikataan vinottain, mikä vaatii paljon lisämateriaalia, mutta auttaa solmiota kestämään vuosien solmut.

Seitsentaiteltu rakenne vaatii kolme kertaa enemmän solmiokangasta kuin kokoon ommeltu, ja hienot silkit ovat aina kalliita, joten se on kalliimpi kuin muut. Lisäksi solmion taittelu, prässääminen ja ompelu on hidasta käsityötä. Vuoriton seven fold -solmio rypistyy voimakkaammin, joten suurimpaan osaan lisätään nykyisin hyvin ohut villavuori. Taitosten vuoksi solmion solmusta muodostaa yleensä paksu, joten solmun taittelu on hyvä aloittaa läheltä kapeaa päätä ja suosia painettuja silkkejä kudottujen sijaan. Jos 7 fold -solmio valmistetaan painavasta silkistä, se laskeutuu voimakkaasti ja pysyy tehokkaammin paikallaan.

Taitellun solmion tunnistaa kääntämällä sen ympäri ja laskemalla taitosten määrän. Jos haluaa vanhan koulun mallin, taitoksia täytyy olla seitsemän. Suurimmassa osassa niitä on kuitenkin kuusi, joiden lisänä sisällä on ohut villavuori. Nämä taitokset eivät muille näy, joten seven fold -solmio on aina salainen omistajan ilon aihe, jonka kauniisti kaartuvat laskokset ovat jännä lisä solmiota solmittaessa. On paha sanoa, josko taiteltu solmio on aina laadukkaampi kuin muut. Jos se jotakin on, niin erilainen – ja tämä ero on mukavampi kokea omissa hyppysissä ja kaulalla.

 Kuvat: The Armoury


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari