Sanders-jalkineen anatomia

0

September 22, 2012 by Ville Raivio

Northamptonin Sanders on kovin vaatimatonta julkisivua pitävä tehdas. Valmistaja on selvinnyt vuodesta 1873 aina nykypäiviin saakka, mutta valmistajalla ei ole kummoista profiilia verkon tyylisivustoilla, -blogeissa tai -foorumeilla. Tehdas valmistaa jalkineita kolmessa mallistossa: Equestrian tarjoaa ratsastussaappaita, Uniform tarjoaa pareja Iso-Britannian hovin sekä armeijan tarpeisiin – ja sitten on vielä muut parit. Näiden joukosta löytyy juhlakenkiä, pukukenkiä sekä vapaa-ajan pareja. Todennäköisesti tunnetuimmat mallit ovat Sandersin Casual-jalkineita, jotka erottuvat värikkään päällisen ansiosta ja muistuttavat muotokieleltään Tricker’sin pareja. Tehtaan mallit olivat minulle arvoitus tähän vuoteen mennessä, joten ilman muuta yksi pari tuli hankkia arviointiin. Korkeinta Sandersin laatua edustaa Diplomat-sarja, josta esimerkkipari on peräisin. Kyseessä on malli Paris, brogue-koristeltu wholecut-tyyppinen pukukenkä.

Ensimmäisenä huomio kiinnittyy Paris-mallin päälliseen. Sanders valmistaa malliston parit ranskalaisesta vasikannahasta, joka on ilman muuta erinomaista. Väriltään keskiruskea nahka kiiltelee kauniisti jo ilman lankkia, karvatupet erottuvat selkeästi ja värjäyksessä on eloa. Sekä pohja, päällinen että vuori tuoksuvat voimakkaasti kasviksilta, joilla materiaalit on parkittu. Reunosompeleet ovat säännölliset, melko leveät ja siistit. Reunos itse on melko leveä ja siisti. Kantakuppi on tuettu mainiosti alaosasta, mutta nilkkaa kohden tuki löystyy. Lesti KEN on pyöreäkärkinen ja kantaosasta mukavasti kaartuva, mutta jalkapöydän ympärille lestattu nahka jää valitettavan muodottomaksi.

Kuten kaikissa wholecut-jalkineissa, saumojen sekä koristeiden puuttuessa lestin muoto ja päällisnahka nousevat pääosaan. Nahka on erinomaista, lesti jättää toivomisen varaa. Tämä ei tietenkään liki kahden metrin korkeudelta paljon näy, mutta popomaanikkoa asia vaivaa. Harmia tuo myös ommel, jolla kieli on kiinnitetty vuorinahkaan: se on selvästi vedetty liian kireälle, jonka vuoksi päällinen on rypistynyt ompeleen ympärillä. Oikean parin brogue-kuvio ei ole mennyt aivan kokonaan läpi ja vasemmassa parissa se on vinossa.

Sanders veloittaa Diplomat-sarjan pareistaan noin 250 puntaa. Näin tehtaan parit ovat selvästi halvempia kuin keskisarjaa korkeammat englantilaiset jalkineet, kuten Church’sin, Tricker’sin tai Crockett&Jonesin tarjoamat. Summalla Sanders tarjoaa hyvin laadukkaat nahkamateriaalit sekä miedosti muotoillut lestit, mutta valmistajan laadunvalvonta ei ole ajan tasalla. Tämä on sääli, sillä tarkoin viimeisteltynä tehdas tarjoaisi sopivan haasteen kilpailijoilleen pukukenkien saralla. Erityisesti päällisen materiaali jää mieleen ja patinan myötä muuttuu todennäköisesti entistä kauniimmaksi.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari