Paljakan tilauskengät #3

0

July 19, 2015 by Ville Raivio

Aiemmat osat löytyvät Keikarin arkistosta.

Paljakan_tilauskengät_Keikarissa26

Paljakan_tilauskengät_Keikarissa27

Mittojen oton, suunnitteluvaiheen, lestin valmistuksen ja sovitustossun jälkeen Paljakan pakeilla seuraava työvaihe on sovituskenkä. Se valmistetaan jämänahkasta sovitusta varten, jotta lestiä ja sen istuvuutta voi yhä hioa ennen lopullisen jalkineen tekoa. Sovituskengässä on nahkavuori, nahkapäällinen ja nahkainen iltti eli kieli, mutta pinkopohja sekä ulkopohja ovat keinotekoista ainesta. Kärki- ja kantavahvikkeet parista löytyvät, mutta ne ovat paljon pehmeämmät kuin lopullisen jalkineen vastaavat. Popoja käyttämällä selviää, mistä kenkä mahdollisesti puristaa, ja asiakas näkee samalla prototyypin valmiin jalkineen ulkomuodosta.

Paljakan_tilauskengät_Keikarissa28

Paljakan_tilauskengät_Keikarissa29

Sovituskenkä on erinomaisen hyödyllinen, sillä sen avulla huomasimme, että lestini olivat turhan matalat varpaiden kohdalla ja vasemman jalan pikkuvarpaalle oli hitusen liian vähän tilaa. Samoin varret olivat turhan löysät ja nauhareikiä olin toivonut niin monta, että nauhojen kanssa taisteleminen oli hidasta. Istuvuus jalkapöydällä oli hyvin tukeva. Nämä kohdat kenkämaakari merkkaa tilaus- ja kaavapaperiin, korjaa, ja valmiista parista tulee toivon mukaan miellyttävän tyköistuva, mielikuvan mukainen varsikenkä. Tilauskengän tyyppi on Art Deco -vaikutteinen Balmoral hieman tavallista korkeammalla varrella, tummanpunaisesta vintage-vasikasta, jollaisia turhan moni kenkätehdas ei enää valmista. Suomen ilmastossa varsikenkä on yhä olennainen.

Paljakan_tilauskengät_Keikarissa30

Paljakan_tilauskengät_Keikarissa31


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari