Muotivaatteiden alkuperä

0

November 26, 2017 by Ville Raivio

Muotibisnes on 2000-luvulla kovaa kauppaa. Jos lukijani ei ole vielä käynyt läpi Dana Thomasin loistavaa Luxury-teosta, joka kertoo paljon ja enemmän muotikaupan puijauksista, on hyväksi vilkaista edes allaoleva artikkeli. Siinä erinomainen The Guardian raportoi Louis Vuittonista, joka huijaa asiakkaitaan jalkineissaan. Valtaosa niiden valmistusprosessista tapahtuu hyvin halvan työvoiman Romaniassa, mutta viimeistelyä varten popot rahdataan Italiaan. Yhtiö kovasti kiisti asian, kunnes tutkiva lehdistö sai riittävästi selville. Kun riittävän suuri osuus työstä tapahtuu siellä, hyödykkeet saavat perin hienoja mielikuvia nostattavan Made in Italy -leiman. Tämä on laillista – ja tämä on rumaa.

Homma on malliesimerkki niistä monista tavoista, joilla suuret muotihuoneet huiputtavat asiakastaan. Yhä suurempien voittojen himossa valmistusta ja raaka-aineiden tasoa lasketaan samalla, kun hintoja nostetaan, ja valtaisiin mainoskampanjoihin käytetään suuria summia. Miksi X valmistaa laadukkaita vaatteita? Koska se itse näin sanoo. Tällaisten syiden vuoksi en pidä muotihuoneista ja kannustan lukijaa suosimaan perinteisiä vaatettajia, jotka käyttävät kunnollisia materiaaleja, ja valmistavat tykötarpeensa omassa tehtaassa. Lisää esimerkkejä alihankinnan ketjuttamisesta ja kustannusten laskemisesta löytää Roberto Savianon teoksesta Gomorra. Etsivä löytää – tärkein kysymys on aina, miksi?

https://www.theguardian.com/business/2017/jun/17/revealed-the-romanian-site-where-louis-vuitton-makes-its-italian-shoes


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari