Loden-takki

2

November 17, 2013 by Ville Raivio

Loden-takki (eng. Loden coat) on samannimisestä kankaasta valmistettu vapaa-ajan päällystakki. Koska yhtä on vaikea ymmärtää ilman toista, ensin on hyvä tarttua kankaaseen. Loden on 1000-luvulla syntynyt vahva, tiuhasti kudottu karstalankainen villakangas, joka valmistetaan vuoristolampaiden öljyisestä villasta. Joskus mukaan kudotaan kamelinkarvaa tai kashmiria lisälämmön vuoksi. Kangas on kudonnan jälkeen kutistettu vedellä noin kolmasosaan alkuperäisestä koostaan, jonka jälkeen pinta harjataan ja leikataan niin monta kertaa, joskus jopa kymmeniä, kuin sopivien ominaisuuksien saavuttaminen vaatii. Alkuperäiseksi kangasta voi kutsua, jos se valmistetaan Saksassa tai Itävallassa. Nimensä se on saanut vanhasta Yläsaksan kielen termistä loda, joka tarkoitti aikoinaan karkeaa villakangasta. 1000-luvulta on säilynyt kirkon dokumentteja, joissa Loden-kangasta käytettiin myös maksuvälineenä.

Käsittelynsä ansiosta Loden hylkii luontaisesti vettä sekä tuulta ja lämmittää kehoa tehokkaammin kuin tavanomainen villakangas. Kutojista Mössmer Tuchfabrik AG ja Oberrauch Zitt ovat tunnetuimpia. Materiaalin pinta on karhea kuten tweed ja erottuu joka törröttävien lankojen vuoksi. Jos takki likaantuu, sen puhdistamiseen riittää usein pelkkä harjaus. Valtaosa Loden-kankaista värjätään tummanvihreäksi, mutta alkuperäinen Keskiajan kankaan väri oli harmaa. Muista väreistä tummansininen on suosituin, myös harmaata ja ruskeaa näkee satunnaisesti saksankielisessä Euroopassa, jossa malli on suositumpi kuin muualla. Loden on Saksalle ja Itävallalle sama kuin mitä tweed on Skotlannille ja Englannille – kangas, joka on osa maiden kulttuuriperimää.

Loden on syntynyt Tirolin alueella, jossa se toimi maanviljelijöiden, metsänhoitajien, metsästäjien ja lammaspaimenten kankaana. Siitä valmistettiin takkeja, housuja sekä päällystakkeja. Suuri suosio toi päällystakin aikoinaan myös kaupunkiin, jossa kevyemmät kankaat olivat paremmin paikallaan. Klassinen Loden-mallinen takki on leikkaukseltaan leveä ja yli polvien ulottuva, sopivan ylimitoitettu vuoristoulkoiluun ja liikuntaan. Nuorisolle valmistetut takit ovat lyhyempiä ja kapeampia. Kaulus on kaksinkertainen ja nostettavissa kaulan suojaksi, taskut ovat vinot ja selästä löytyy hyvin pitkä pystysuora vastalaskos, jossa kangas on taitettu. Sen yläosassa on useimmiten kolmion muotoinen ommel. Jotkin valmistajat lisäävät takahalkioon napituksen, joka pitää kovimmat viimat loitolla. Raglan-hiha on yleinen yksityiskohta, myös tavanomaista neliskanttista hartiaa näkee. Takki on usein vuoriton ja harteiden kohdalla on kaksinkertainen taitos kangasta lämmön vuoksi. Piilonapituksen ansiosta napit eivät tartu oksiin ja muuhun kasvustoon. Usein hihansuissa on koristeellinen tamppi, joka sulkeutuu napilla.

Karhean ja pörröisen kankaansa vuoksi Loden on vapaa-ajan takki, ja turhan epävirallinen tasaisten sekä ohuiden pukukankaiden seuraan. Sen sijaan tuhdimmat kankaat ovat paikallaan: molski, denim, vakosametti, tweed ja vastaavat toimivat yhdessä Lodenin kanssa hyvin käytännöllisenä ja lämpimänä talviasuna. Valtaosa takkimalleista on hyvin väljiä, joten tarkempaa istuvuutta tavoittelevan on hyvä kavennuttaa omansa. Vaikka Loden tuokin mielikuvia enemmän saksankielisen Euroopan maista, tämä klassikkomalli on suosittu myös Belgiassa, Ranskassa ja Italian pohjoisessa. Suomen kaduilla se on valitettavan satunnainen näky, vaikka kangas on osoittanut ylivertaisuutensa noin tuhannen vuoden ajan. Loden on omassa sarjassaan.

Kuvat: Lodenfrey


2 comments »

  1. Ville Raivio says:

    Hei,

    sitten vain etsimään lodenia kaupoista. Vaikeaa se on Suomessa, mutta kaipa jostakin löytää.

  2. Yrjö Vanhanen says:

    Olen kiinnostunut ostamaan Loden takin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari