Khaki-kangas

2

May 21, 2013 by Ville Raivio

Khaki on vaalea, puuvillainen kangas, jonka monikäyttöisyys on ylittämätön. Sanan juuri löytyy persian kielestä, jossa sana خاکی (khâk) tarkoittaa pölyä tai maaperää. Väriltään kangas onkin vaalea ja kelta-ruskea, kuin kopio auringon paahtamasta kuivasta maasta. Khaki-kangas syntyi alun perin Britannian imperiumin sotaisaan käyttöön vuonna 1846, kun Sir Harry Lumsden perusti Corps of Guides -rykmentin kolonia-ajan Intiaan. Joukko koostui paikallisista miehistä, jotka koulutettiin rajapalvelukseen Peshawarissa. Lumsden halusi rykmenttinsä paikalliseen asuun, ja ensimmäisen vuoden ajan sotilaat palvelivat kuka missäkin kokonaisuudessa.

Myöhemmin Corps of Guides sai yhtenäisen ilmeen: joukko puettiin puuvilla- ja pellavakankaisiin, joissa oli tiheä, kestävä toimikaskudos. Kankaat värjättiin mulperimarjoilla, joista khakin kellertävä väri syntyi. Asu oli menestys, sillä Intian kuiva ja pölyävä maaperä ei erottunut khaki-kankaan pinnalta. Joukot olivat edustavat, vaikka asuissa olisi kuinka paljon pölyä pinnalla, eivätkä sotilaat erottuneet maastossa yhtä suuresti kuin muissa väreissä. Sittemmin kaikki Iso-Britannian rykmentit Intiassa puettiin khaki-univormuihin, ja kangas levisi Intiasta myös muihin maihin joukkojen mukana. Toisessa buurisodassa brittijoukkoja kutsuttiinkin yksinkertaisesti khakeiksi.

Iso-Britannian armeija lanseerasi Service Dress -univormun vuonna 1902, ja asun kankaaksi päätyi khaki. Valittu värisävy oli selvästi tummempi ja vihreämpi kuin Intiassa menestynyt kellertävä khaki, ja se päätyi kaikkien Britannian joukkojen käyttöön maailman ympäri. Lisäksi USA:n Eurooppaan lähettäneet joukot puettiin samoin Ensimmäisen maailmansodan aikana. Tämä asu muuttui Toisen maailmansodan aikana vielä vihreämmäksi, ja sai nimikkeen olive green. Valtaosa NATO:n toimintaan osallistuneista maista valitsi uuden univormun käyttöönsä. Tämän seurauksena khaki tunnetaan joissakin Euroopan maissa, kuten Ranskassa, oliivinvihreänä yhä tänä päivänä.

Klassiseen miesten tyyliin khaki kulkeutui ennen kaikkea univormujen housujen myötä. Toisen maailmansodan jälkeen palveluksesta kotoutuneet miehet ottivat kätevät ja kestävät housunsa siviiliasuksi, jonka lisäksi niitä myytiin myös militariaan erikoistuneissa liikkeissä. Tänä päivänä khaki on sekä kangas että housumalli, khakit, joka samaisesta kankaasta luodaan. Kankaasta voi luoda myös takkeja, mutta harvoin kuuluu puhuttavan erillisistä khaki-takeista. Khaki-housut taas ovat toimikaskudoksen ansiosta kestävät ja vaalean värinsä vuoksi ihanteelliset kevään ja kesän käyttöön.

Khaki-housut ovat ennen kaikkea rennot, mutta edustavat, erityisesti aina yhtä erikoisen “smart casual” -nimikkeen alla. Jokaiselta vaatevalmistajalta löytyy oma mallinsa, jonka ansiosta khakit löytää rentona, edustavana, väljänä, tyköistuvana, paksuna tai ohuena. Vaalean värin vuoksi housut voidaan myös yhdistää miltei minkä tahansa väristen vaatteiden kanssa, siispä malli on yksi monipuolisimmista ajattoman vaatekaapin täydennyksistä.

Kuvat: © Bill’s Khakis


2 comments »

  1. Ville Raivio says:

    Päiviä, Christian.

    Minulla ei ole ole kokemusta BK:n housuista, mutta olen lukenut niistä monia positiivisia arvioita. Tämä valmistaja on myös erikoistunut khaki-housuihin, joten valikoimassa on koko läjä malleja.

  2. Christian says:

    Huomasin kuvien olevan peräisin Bill’s Khakis -palvelusta. Onko sinulla kokemusta kyseisen putiikin toiminnasta ja housujen laadusta? Housuosaston valikoima herättää kiinnostusta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari