Kerrosliivi

0

April 17, 2016 by Ville Raivio

Kerrosliivi (engl. gilet) on hihaton, vyötäröpituinen kerrosvaate, joka muistuttaa kovasti puvun liiviä. Niiden historia on sama: vuonna 1666 Brittein kuningas Kaarle II antoi määräyksen uudesta asusta, johon hovin tuli siirtymän. Tuo asu koostui housuista, liivistä ja takista, jotka valmistettiin villaisesta kankaasta – toisin sanoen se oli nykyisen puvun kantamuoto. Aluksi liivissä saattoi olla pitkät hihat ja polvipituus, mutta ajan kuluessa molemmat kutistuivat, kunnes jäljellä oli riisuttu muoto. Kerrosliivi eroaa puvunliivistä yksikertaisesti. Edellinen on tarvittaessa ulkovaate, jälkimmäinen taas takin alle jäävä sisävaate. Siispä kerrosliivin materiaali on yleensä ollut paksua villaa, nahkaa tai jotakin toista vahvaa, säänkestävää ainesta. Vaatteen leikkaus on hitusen väljä, jotta keholla on tilaa liikkua. Jos vuorin ja kankaan välissä on topattu, lämmin eriste, käsissä on toppaliivi.

Kerrosliivi_Keikarissa

Taatusti maineikkain kerrosliivi on ruskeasta nahkasta valmistettu jerkin-malli, jonka Britannian armeija asetti osaksi soturiensa univormua Ensimmäisen maailmansodan aikana. Niiden helma oli tavallista pidempi ja yläosa leikattu korkealle rinnan ylle, vuorina toimi vahva khaki-villa. Nahka-jerkin toimi lämpimänä ja vahvana kerrospukeutumisena, joka palveli juoksuhaudoissa Euroopan ympäri. Sodan jälkeen valtavat määrät jerkineitä päätyi siviilien ylle, kun armeija tyhjensi varastonsa, ja niistä muodostui pienimuotoinen tyyli-ilmiö. Kun maailmansodan toinen osa saapui, nahkaiset kerrosliivit palasivat käyttöön, ja ilmestyivät jälleen siviileiden harteille rauhan myötä.

Suomen arvaamattomassa ilmastossa kerrosliivi on erinomaisen hyödyllinen ympäri vuoden. Kevyt, ohut ja mukava liivi mahtuu pieneen tilaan ja tarjoaa lisälämpöä mökki-iltoihin, tuulisiin päiviin, järville ja merille. Se myös toimii yksityiskohtana tai kontrastina lukemattomissa asukokonaisuuksissa, ja tehostaa kevyen päällystakin suojaa. Erityisen suosituiksi ovat muodostuneet untuvaliivit, joiden toppaus on hyvin kevyt ja silti lämmin. Toki kelpo neule ajaa saman asian eristyksen puolesta, mutta ei suojaa yhtä hyvin sateelta tai ravalta. Kerrosliivi on säilyttänyt suosionsa usean vuosisadan ajan, sillä se on loputtoman kätevä.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari