RSS Feed

Kenkäkauppa Anderssén&Kurki

1

December 9, 2014 by Ville Raivio

Anderssén&Kurki on uusi suomalainen miesten kenkäkauppa, joka laajentaa maamme miesten kenkävalikoimaa Pohjanmaalla. Valtaosa laatujalkineiden tarjoajista on keskittynyt pääkaupunkiseudulle tai suurempiin kaupunkeihin, joten vaasalainen A&K on kiinnostava uutuus. Halusin tietää projektista enemmän, joten lähetin haastattelupyynnön rannikon suuntaan.

Kenkäkauppa_Anderssén&Kurki_Keikarissa

Ville Raivio: Minkälaiset miehet ovat kaupan takana?
Niklas Kurki: Olemme kolme nuorta toisen vuoden opiskelijaa, jotka haluavat oppia kaupantekoa käytännössä, opiskelujen lomassa. Kotipaikkamme on Vaasa ja Pietarsaari. Uskomme vahvasti laatuun ja siihen panostamisen yleistymiseen Suomessa. Mielestämme tyyli on ihmisen henkinen jatke ja se voi parhaassa tapauksessa viestiä syvällistä estetiikka.

Kenkäkauppa_Anderssén&Kurki_Keikarissa2
K&A:n tiimi vasemmalta alkaen: Stefani Strömberg, Niklas Kurki ja Joel Anderssén

VR: Miten idea A&K:sta syntyi ja kuinka valitsitte kaupan edustamat kenkävalmistajat?
NK: Nämä kysymykset olivat kriteerejä, joiden mukaan Anderssén & Kurki rakentui:

 • miten voimme rakentaa yrityskonseptin, joka toimisi opiskelujen lomassa, eikä vaatisi astronomisia investointeja?
 • Mitä ei Vaasassa ole?
 • Mitä Suomessa ei ole?
 • Mitä osaamme sen verran hyvin, että uskallamme rakentaa liiketoiminnan sen ympärille?
 • Mikä ilmiö on nousussa maailmalla?
 • Koska olemme kolmikko, pystymme jakamaan kauppatyön ja täten käymään myös luennoilla. Investointitaso on kohdallaan, sillä pystymme aloittamaan melko pienellä varastolla ja siten tunnustella, miten asiakkaat suhtautuvat mallistoon ja hintatasoon. Pystyimme myös remontoimaan ja rakentamaan liikkeen itse, mikä alensi alkuinvestointeja. Vaasa on peni-suuri kaupunki siinä mielessä, että vaasalaiset uskaltavat kokeilla uusia pukeutumistapoja ja uudet trendit Ruotsin puolelta rantautuvat usein Vaasaan ensin. Ruotsissa laatukengät ovat jo myyneet jonkun aikaa, joten näimme Vaasan loogisena paikkana perustaa miesten laatukenkäkauppa.

  Kenkäkauppa_Anderssén&Kurki_Keikarissa3

  Laatukenkiä on myös vaikeaa löytää muualta Suomesta Helsingin harvoja liikkeitä lukuun ottamatta. Suomen markkinoilla on siis tilaa tässä tuotesegmentissä. Netti on myös valistanut suomalaisia tyylin suhteen jo jonkun aikaa. Maailmalla miesten klassinen muoti on vahvassa nousussa ja miesten kulutus kasvaa kovempaa kuin naisten muotikulutus. Tästä saa myös osansa laatukengät, joiden valmistajat eivät edes pysty vastaamaan kysyntään.

  Meillä on aina ollut suuri kiinnostus kenkiin. Internetin ja lukuisten matkojen kautta rakensimme vähitellen vahvan näkemyksen kenkämarkkinoista ja niistä valmistajista, joilla lähtisimme liikkeelle, mikäli perustaisimme kenkäliikkeen. Valikoimafilosofiamme perustuu siihen, että kokoamme aluksi ne klassiset mallit, jotka miehet tarvitsevat. Brändit ovat erikoistuneet kenkien valmistamiseen, eivätkä ole mitään suurten vaatemerkkien jatkeita. Oli myös tärkeää, että meillä oli omia kokemuksia tuotteista, jotta pystymme esittämään ne uskottavalla tavalla. Valikoimaprosessissa yritimme rakentaa hintahaitarin, josta jokainen löytäisi laadukkaat kengät, oli hän business-mies tai opiskelija. Valmistajat, joihin päädyimme, ovat Loake, Red Wing, Sebago, Clarks ja New Balance. Kaikki ovat enemmän tai vähemmän tunnettuja Suomen markkinoilla, mutta niiden saatavuus on nihkeää.

  Kenkäkauppa_Anderssén&Kurki_Keikarissa4

  VR: Mitä tavoitteita asetitte firmalle alussa ja kuinka hommat ovat lähteneet pyörimään?
  NK: Konseptimme oli sen verran uusi ja erilainen, että oli hyvin vaikeaa arvioida myyntiä. Tärkeää ei niinkään ollut tavoitteiden asettaminen. Ajattelimme, että jos teemme työmme niin hyvin kuin vain pystymme, voimme kylvää laatukenkien sanoman vaasalaisiin ja tehdä hyvää tulosta. Tärkeintä oli onnistua esillepanossa, oikean tunteen vangitsemisessa ja vahvojen asiakassuhteiden luomisessa. Liike on päässyt hyvin vauhtiin ja kiinnostusta on ollut selvästi yli odotusten. On tietysti hyvin vaikeaa verrata mihinkään aiempaan ja yritämme oppia joka päivä lisää alasta. Alku antaa kuitenkin lisää puhtia.

  VR: kuinka A&K eroaa muista suomalaisista kenkäkaupoista?
  NK: Anderssén&Kurki -liikkeessä tuotteet ja sisustus ovat symbioosissa. Kenkien tulisi puhua puolestaan ja minimalistinen kenkähyllykkö valaistuksineen tuo parhaat puolet esiin tuotteista, ja on uniikki Suomessa. Haluamme esitellä kenkämme arvokkaasti, toisin kuin marketit loputtomine riveineen mustaa kenkää. Jokainen yksityiskohta on mietitty tarkalleen, ja tämä antaa kokonaisvaltaisen laadun ja palvelun tunteen. Liikkeeseen astuvaa tervehdimme iloisesti ja annamme asiakkaalle aikaa tunnustella valikoimaa. Yritämme nähdä asiakkaan tilanteen ja sen, miten parhaiten pystymme vastaamaan hänen tarpeisiinsa. Meille on ensisijaisen tärkeää, että asiakkaan ei missään tapauksessa tarvitse tietää mitään kengistä merkeistämme. Haluamme olla laatukenkien sanansaattajia ja jokainen uusi asiakas, joka investoi laatukenkiin, on uusi tuttavuus, joka jatkaa hienoa perinnettä.

  Kenkäkauppa_Anderssén&Kurki_Keikarissa5
  VR: Onko valikoima laajenemassa lähiaikoina?
  NK: Menemme luonnollisesti sesonkien mukaan, joten keväällä valikoima on loaferi-, tennari- ja purkkaripainotteista. Tässä vaiheessa emme ole ottamassa uusia merkkejä sisään, vaan haluamme rakentaa olemassaolevien brändien ympärille vahvan pohjan. Otamme siis kysynnän mukaan lisää malleja valikoimaamme. Toki meillä on monia potentiaalisia valmistajia, joiden kanssa käymme keskustelua, mutta näillä menemme tässä ja nyt.

  VR: Onko teillä omistajilla suosikkeja tuotteiden joukosta?
  NK: Olemme valinneet ainoastaan malleja, joista pidämme, mutta aina löytyy suosikkeja, joita myös itse käytämme. Muutama malli on esim. Loake Cannon, Loake Kempton, Loake Eton, Red Wing 875, Red Wing 9013. Clarks Originals Desert Boot ja New Balance 996.

  Kenkäkauppa_Anderssén&Kurki_Keikarissa6
  VR: Miksi Keikarin lukijan tulisi vierailla liikkeessänne?
  NK: Keikarin pitkäaikaisena lukijana tiedän, että kiinnostusta laatukenkiä kohden löytyy, emmekä ole asialla yksin. Meitä on enemmän kuin luulisi. Panostamme palveluun ja haluamme oppia tuntemaan asiakkaamme sekä heidän tarpeensa. Tilaamme mieluusti suoraan varastolta minkä tahansa mallin. En tiedä parempaa tunnetta kuin liikkeeseemme astuvan henkilön, jolla on hienot kengät, ja joka ei millään suostu lähtemään , sillä on niin kiinnostunut kengistä. Olemme kuin kaksi kaverusta, jotka eivät ole puhuneet vuosiin. Viimeinkin saamme jakaa kiinnostuksen kohteen jonkun kanssa. Se on tämä yhteinen vuorovaikutus, joka on se suurin syy, miksi Keikarin lukijoiden tulisi käydä liikkeessämme. Rakennetaan yhdessä, pala palalta, laatuun ja kestävään kehitykseen panostava Suomi. Vastauksemme nähin tavoitteisiin oli ehkä yllättävästi miesten laatukenkäliike.
  Kenkäkauppa_Anderssén&Kurki_Keikarissa7

  Kuvat: Anderssén&Kurki
  http://www.anderssenkurki.fi/


  1 comment »

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


  "If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
  ~ Beau Brummell

  Aiheet

  Arkisto

  Translate Keikari