Kamelinkarva ja -neule

0

December 7, 2014 by Ville Raivio

Kamelinkarva (eng. camelhair) on peräisin kaksikyttyräisen kamelin hienosta alusturkista, joka irtoaa loppukeväällä kuumien kelien ilmaantuessa Kiinaan ja Mongoliaan. Alueen hyvin raa’at talvet ja suuret lämpötilan vaihtelut ovat suosineet kameleita, jotka kasvattavat erityisen lämpimän karvan suojakseen. Vaikka materiaalin nimi on kamelinkarva, se on pikemminkin untuvaa. Eläimen päälliskarva on karkeaa ja jäykkää, eikä sovi hienoihin villakankaisiin tai lankojen kehräämiseen. Laajemmin levinneestä yksikyttyräisestä dromedaarista hienoa karvaa ei saa, joten vaatteissa käytetty kamelinkarva saapuu Kaukoidästä. Aasiassa kameleita autetaan karvan irrottamisessa saksilla ja leikkureilla, niitä ei keritä kuten lampaita. Väriltään karva vaihtelee beigestä mustanruskeaan, mutta materiaalin voi värjätä miksi vain. Yhdestä kamelista saa vuodessa vain parisen kiloa hienoa aluskarvaa, joten kunnon kamelinkarva on aina kallista. Karva on hyvin ohut, kiiltävä sekä mahdottoman lämmin, painoonsa verrattuna yksi lämpimimmistä villatyypeistä. Tämä ominaisuus selittyy karvan muodolla: osin onttona lämmin ilma varastoituu sen sisälle ja toimii kuin karvainen termostaatti, jota kehon lämpö pitää yllä. Kaiken lisäksi materiaali sopii myös villa-allergisille, sillä kameli ei ole lammaseläin.
Kamelinkarva_ja_neule_Keikarissa

Langan kehräämisen lisäksi kamelinkarvasta kyllä kudotaan myös villakankaita, mutta karva ei ole vahva, joten paljon hankausta kohtaavissa vaatteissa se ei ole kestävä. Kamelinkarvainen irtotakki on kevyenklassinen vaihtoehto, mutta harvoin sen kangas kestää usean vuoden elämää. Vaalea polo coat -tyyppinen villakangastakki on ollut myös yleinen käyttökohde aina 1920-luvulta asti, mutta paremmin kamelinkarva toimii sekoitekankaissa, joissa lampaanvilla takaa keston ja pieni määrä kamelia tuo lämpöä. Neuleet ja kaulaliinat ovat paras kamelin käyttökohde, sillä ne eivät joudu yhtä suurelle rasitukselle kuin muut vaatekappaleet. Kamelinkarvaneule takaa erinomaisen miellyttävän yhdistelmän pehmeyttä ja lämpöä kylmän vuodenajan varrelle. Useimmiten nämä neuleet ovat väriltään beigen ja ruskean väliltä, sillä kamelinkarvan alkuperäinen väri on kaunis ja sopiva laajaan käyttöön. Kamelinkarva on siis yksi laadukkaimmista, lämmittävimmistä neulemateriaaleista, joka on syyttä jäänyt kalliimman kashmirvillan varjoon.

Kaiken ja enemmän kamelinkarvasta voi lukea amerikkalaisen S. Stroock & Co.:n kutomon vuonna 1936 julkaisemasta oppaasta.

Kuva: Matti Raivio/Masarazzi


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari