Kauluspaitako aluspaita?

0

November 29, 2008 by Ville Raivio

Viktoriaanisella sekä Edvardiaanisella kaudella ja vielä 1900-luvun alkupuolella kauluspaita oli alusvaate. Ei ollut suinkaan sopivaa esiintyä julkisesti pelkässä paidassa, vaan sen peittona oli liivit, takki ja ulkosalla vielä päällystakki. Osasyynä oli toki ajan kehittymätön rakennus-, eristys- ja ilmastointitekniikka, joiden vuoksi sisätiloissakin vaadittiin reilumpaa vaatekerrointa. Tärkeimmät syyt olivat kuitenkin moraalin ja etiketin ylläpitäminen. Sittemmin pukeutuminen on muuttunut yhä rennompaan suuntaan selvin seurauksin. Minulle kauluspaita on kuitenkin enimmäkseen aluspaita. Armeliaan lukijani ei suinkaan tarvitse suhtautua asiaan samoin, mutta haluan suostutella hänet muutoksen puolelle. Yksi tekijä on puhtaasti esteettinen: päivän aikana tulee noustua, istuttua, kuroteltua, loikittua ja liikuttua muillakin tavoin monipuolisesti. Kaiken tämä vääntyilyn jäljiltä kauluspaita päätyy auttamatta rypyille sekä nousemaan ylöspäin housuista. Seurauksena on löysänä roikkuva epäesteettinen paidake, jota saa alituiseen tunkea takaisin paikalleen. Tältä välttyy, kun paidan päällä on jotain.

Toinen syy on mukavuus, kolmas ensivaikutelma. Jos paita pullottaa kuin sirkusklovnilla, asu on vähemmän siisti. Olo on moninkertaisesti mukavampi, kun ei tarvitse murehtia paitansa vointia päivän mittaan, ja tästä välttyy peittämällä paidan. Poikkeuksen muodostavat tietysti kevään ja kesän tulikuumat päivät, joiden aikana yksikin vaatekerros voi tuntua liialta. Tällöin kauluspaidan voi huoletta heittää ylleen, sillä ilmasto ei armahda. Toki täyspellavainen tai ilmavasti kudottu villakankainen takki on siistimpi, jos sen tuoman lisäkerroksen sietää.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari