Kauluspaidan silitys

3

December 11, 2011 by Ville Raivio

Kymmeniä eri verkko-ohjeita, kuvien kanssa tai ilman, olen lukenut ja kaikissa haaskaa vain aikaansa. Ei ole “oikeaa” tapaa kauluspaidan silittämiseen – vain lopputuloksella on väliä. Tavoitteena jokaisella silityskerralla on ryppyjen poistaminen ja kauluksen saattaminen edustavaan asuun. Lukija päättää siis keinoistaan itse, mutta jotakin tehokkaamman lopputuloksen saavuttamiseksi on tehtävissä. Siispä jaan pieniä neuvoja Suomen ikioman virtuaali-Jeevesin roolissa lukemattomien silityskokeilujeni jälkeen.

Mikäli kauluspaidan silittää hieman kosteana, joko tunnin kuivumisen jälkeen tai suihkepullolla kostutettuna, kangas on helpommin muokattavissa ja lopputuloksesta tulee aina parempi.

Jos kauluksen silittää taitettuna ja kauluksen sisäpuolelta painaen, sen näkyvälle pinnalle ei jää lainkaan ryppyjä ja kauluksen saa myös silitettyä niin, ettei sen alareuna nouse ylöspäin käytön myötä.

Silitysraudan höyrysäädin kannattaa asettaa mahdollisimman suurelle teholle, sillä kosteus, lämpö ja höyry takaavat yhdessä sileämmän lopputuloksen. Rauta kuluttaa tällöin reilusti vettä ja uusi täyttö on todennäköinen kesken useamman paidan hoitelun, mutta vaiva kannattaa siistimmän jäljen vuoksi. Silitysrautaa kannattaa myös aina painaa reilusti, sillä paine tuo paremman tehon ryppyjen poistumiseen.

Jos huomaa hihoihin jäävän kahdet vekit, toisin sanoen hihan on silittänyt molemmilta puolilta ja seurauksena on yksi taitoskohta liikaa hihan keskellä, kannattaa hiha silittää vain toiselta puolelta. Tämä vaatii silitysraudan voimakkaampaa painamista, mutta lopputulos on useimpien kankaiden kohdalla riittävä.

Viimeisenä pieni neuvo heille, jotka pitävät silittämistä ikävystyttävänä ajan haaskaamisena: non iron -paidat eivät ole suositeltavia niiden sisältämien myrkkyjäämien vuoksi, mutta silittämisen vaivalta säästyy miltei kokonaan jos paidan silittää ainoastaan kauluksesta ja kalvosimista. Kun paidan yllä on neule tai puvuntakki taikka irtotakki napitettuna, vain paidan kauluksen ja kalvosinten siisteydellä on väliä.


3 comments »

 1. Ville Raivio says:

  Päiviä, Lauri.

  Selkeämmin: kaulus taitetaan, kuten päälle puettaessa tehtäisiin. Tämän jälkeen silitysraudalla painetaan kauluksen sisäpuolta eli kaulaa vasten jäävää osaa, kauluksen ulkopuolen jäädessä kiinni silityslautaan. Tällä tavoin kauluksen ulko-osaan, joka siis jää näkyviin kanssaeläjien silmille, ei jää lainkaan ryppyjä.

 2. Lauri says:

  Myönnän suoraan, etten ymmärtänyt tätä lausetta:

  “Jos kauluksen silittää taitettuna ja kauluksen sisäpuolelta painaen, sen näkyvälle pinnalle ei jää lainkaan ryppyjä ja kauluksen saa myös silitettyä niin, ettei sen alareuna nouse ylöspäin käytön myötä.”

  Auttaisiko muutama sananen lisää?

 3. TL says:

  Huonolla silitysraudalla ja/tai silityslaudalla homman saa näitäkin ohjeita noudattamalla mahdottomaksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari