RSS Feed

Karua faktaa suomalaisista

0

September 25, 2008 by Ville Raivio

1) Suomalaiset käyttävät vaatteisiin ja kenkiin vähän rahaa muiden EU-maiden asukkaisiin verrattuina. Vuonna 2003 suomalaiset olivat EU-maiden kulutuslistan häntäpäässä käyttäen vaatteisiin ja kenkiin 4,8 prosenttia kulutusmenoistaan.

2) Kotitaloudet käyttivät Suomessa vaatteisiin keskimäärin 1 156 euroa vuonna 2005. Määrä on 534 euroa henkeä kohden.

3) Vuonna 2006 vaatteisiin, kenkiin ja kankaisiin käytetään arviolta lähes 4 miljardia euroa eli 750 euroa asukasta kohden. Jokainen suomalainen käyttää vuonna 2006 vaatteisiin yli 600 euroa, kenkiin noin 90€, kankaisiin lähes 40€ ja laukkuihin ja nahkatarvikkeisiin yli 13€.

4) Vaatteet ovat Suomessa Norjaa ja Ruotsia halvempia ja hinnat samalla tasolla kuin Saksassa ja Espanjassa. Monissa muissa EU-maissa vaatteet ovat paljon halvempia kuin Suomessa.

Suomalaiset kuitenkin satsaavat asuntoihinsa, autoihinsa ja viihde-elektroniikkaan. Tällaista kuluttamista kaiketi kutsutaan terveeksi järjeksi – minä kutsun sitä esteettisen elämän rappioksi. Parhaimmillaan tyylikäs mies voi olla kuin kävelevä taideteos, eikä tämä vaadi edes suuria summia, vain aikaa ja vaivaa. Alennusmyyntejä on ympäri vuoden, outlet-liikkeitä ympäri Suomen ja käytettyä huippulaatua löytää vaikkapa Huutonetistä. Minä en halua suomalaisen miehen kuluttavan tajuttomia summia pukeutumiseen. Minä haluan vain, että hän näkisi aikaa ja vaivaa pukeutumisensa eteen.

Tärkeä teesi: tyylikkyyttä ja hyvää makua ei voi ostaa rahalla.

Voi toki turvautua pukeutumisneuvojaan, mutta tällöin kulkee toisen esivalitsemissa vaatteissa. Persoonallinen tyyli syntyy, kun paneutuu etikettiin ja osaa taivuttaa sitä hyvän maun rajoissa. Minä en osaa maalata, piirtää taikka veistää kauniilla tavalla. Minä kanavoin luovuuteni ja taiteelliset ambitioni pukeutumiseen. Vain kaunis elämä on elämisen arvoista.

Tärkeimmät kriteerit eleganssiin:

  • oikea istuvuus
  • pukeutuminen tilanteen mukaan
  • riittävän kookas vaatekaappi
  • persoonallisuus
  • oman kehonsa rajoitusten hyväksyminen

1) Eurostat
2) Tilastokeskuksen tietopalvelu: kansantalouden tilinpitoa, kotitalouksien määrää ja väestön määrää kuvaavat tilastot.
3) Muotikaupan liitto
4) LTT 2003 s. 34-35


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari